Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Att täta syllen mot muren. Finns det alternativ till kalkbruk?  (läst 1336 gånger)

johan_paz

  • Inlägg: 32
    • Västergötland
Fasadrenovering påbörjad, syllen i bättre skick än jag trodde, dock väldigt ojämt mot muren under, på en del ställen ligger den på muren, andra ställen är det upp mot en dm imellan.
Huset är ditflyttat någon gång i början av 1800-talet. Så muren är byggd efter syllen och inte tvärt om.

När jag ändå kommer åt syllen så vill jag gärna täta, men att lära mig kallmura med sten och kalkbruk hinner jag inte för stunden.

Kan man, om det totalt skyddat för både regn och sol, använda träfiber som isolering emellan syllen och stenen? Tidigare renoverare hade använt gullfiber för precis detta, som tur var blåste den mestadels bort och förstörde inte syllen.

Eller finns det någon annan variant av tätning där som inte kräver att man lär sig ett nytt hantverk? :)

torbjorn

  • Inlägg: 13901
    • Medelpad
Vad är syftet med tätningen? Är det att stoppa luftdrag genom grunden, gäller det att stoppa smådjurstrafik eller är det något annat?

johan_paz

  • Inlägg: 32
    • Västergötland
Syftet är att stoppa vinddrag mestadels. Smådjur typ mus har jag stoppat med träull tidigare så det blir isf en bonus.

torbjorn

  • Inlägg: 13901
    • Medelpad
Tänk på risken för fukt i krypgrunden om du stoppar till alltför noga. Framför allt om marken verkar ytfuktig eller om grundvattnet ligger nära markytan. Somliga låter det blåsa fritt genom krypgrunden vår, sommar och höst, och stoppar bara till under den kallaste vintern.

johan_paz

  • Inlägg: 32
    • Västergötland
Kanske på sin plats med en förklarande bild. Muren är ca 1,5m hög där detta ska göras, i en sluttning, står troligen direkt på berg (berget går i dagen några meter längre bort.
Muren är en dubbelmur med diverse fyllning i, kanske runt en halvmeter mellan murarna. överst ligger leka-kulor från sista renoveringen.

När det blåser på denna sidan av huset, vilken även är den enda vindriktningen som det inte är skyddat i, så blåser det rakt in, längs både ytterväggag och hjärtvägg. Har drevat lite invändigt men det kyler på bra ändå.

Därav hade det varit fint att få täta till det lite. Men givetvis kan det ju vara så att ventilationen behövs.

Det finns 25x25cm gluggar, men de är igensatta, med jord/sten/diverse. Inte kommit till det projektet att öppna upp dem ännu. Vet ej heller om de går hela vägen igenom dubbelmuren.

Här är för övrigt en bild, man ser var de tätat med cement tidigare, de stora gliporna är lite längre bort, givetvis precis där hjärtväggen sitter.


Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14686
    • Östergötland
Oj, vilken upphöjd odlingsbädd för svamp!

Jag skulle inte vara rädd för att smeta igen med kalkbruk, men det viktigaste är att få bort regn och vatten som rinner ner för fasadväggen så att det inte stannar ovanpå muren.

johan_paz

  • Inlägg: 32
    • Västergötland
Det vita på muren och lite på syllen är färg, den har regnat bort längre ner. Så på de flesta ställen har fasaden skyddat bra, men det är några stenar som sticker ut, därför ska regnvattnet ledas längre ut.

Ingen svamp så långt ögat kan se här, frisk syll hela vägen (i ytan eller en cm in). Där det är mellanrum mellan syll och sten så har vattnet troligen runnit in under syllen och in ni dubbelmuren. Anledningen till att fasaden öppnas är för att det är fuskat ovanpå fönster, men timmret har klarat sig, bara ovanstycket i karmen som behöver bytas.

Men, att lägga på kalkbruk är ju givetvis rekommenderat. Det jag undrade var om det är ok att täta med träfiber istället? Och om någon testat detta. Trä mot trä.
Regnvatten skall ledas ut från fasad med både vattbräda och plåt ovanpå denna.
« Senast ändrad: 11 maj-23 kl 15:18 av johan_paz »

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14686
    • Östergötland
Bra där att du tänker på vattenavledningen.

Trä mot trä är ju inga problem, men om träfibern når fukt på sten så suger den upp vattnet och transporterar uppåt. Det bästa är nog att dreva med något som bryter kapilärkrafterna. Fogskum med slutna celler är en snabb lösning. Med öppna celler så blir det som trä. Lägger du t ex tjärpapp mot stenen och drevar med träull mellan papp och syll så blir det bra, men inte om det är en skål i stenen som vatten kan samlas i och komma över pappen.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

789 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Verkar vara en mycket användbar tidning!
/Marcus

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser