Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Skillnad på electrolux assistenter  (läst 78591 gånger)

javill

 • Inlägg: 10494
  • Blekinge
  • Glirnashopen
SV: Skillnad på electrolux assistenter
« Svar #280 skrivet: 21 maj-21 kl 13:23 »
Såg denna på loppis häromdagen. Det måste väl vara en av de första modellerna?
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

torbjorn

 • Inlägg: 12442
  • Medelpad
SV: Skillnad på electrolux assistenter
« Svar #281 skrivet: 21 maj-21 kl 14:59 »
Ja, det ser ut som en 40-talsmaskin. Men jag har aldrig sett någon med den där ljusblå färgen, kan den vara ommålad?

javill

 • Inlägg: 10494
  • Blekinge
  • Glirnashopen
SV: Skillnad på electrolux assistenter
« Svar #282 skrivet: 21 maj-21 kl 23:03 »
Vet inte, men det är inte omöjligt.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

byabin

 • Inlägg: 2
  • Uppland
SV: Skillnad på electrolux assistenter
« Svar #283 skrivet: 06 okt-21 kl 14:13 »
Idag när jag använde min assistent mod 10 small det till i den och luktade lite bränt, men den fortsatte gå som vanligt. Jag stannade den efter ett tag för säkerhets skull och demonterade den, det enda misstänkta jag hittade var att det ena kolet såg lite bränt ut. Jag såg inget enkelt sätt att ta ut kolen för att kontrollera dom närmare utan att riskera ta sönder något, så efter en allmän rengöring satte jag ihop den igen.

Funderingar:
1. Kan jag fortsätta använda den som vanligt, eller borde jag vara bekymrad?
2. Borde jag byta kol? I så fall, är det någon som vet hur man bäst gör? Vart kan man enklast hitta reservkol?

torbjorn

 • Inlägg: 12442
  • Medelpad
SV: Skillnad på electrolux assistenter
« Svar #284 skrivet: 06 okt-21 kl 22:19 »
Mest troligt är att det är störningsskyddskondensatorn som har poffat till.  Klipp av och isolera kablarna till den, så är det bara att köra vidare (om du inte har någon granne som är ovanligt känslig för radiostörningar, t ex radioamatör).

Kolen byter man om de är för korta, om man skruvar loss hattarna på kolhållarna är det bara att dra ut kolen för kontroll.  Kolla också hur kollektorn ser ut, att inte någon lamell har brännskador eller annorlunda patina än de övriga.  Om du kör igång maskinen isärplockad så kan du kolla att det inte blir någon onormal gnistbildning. Små gnistor just vid kanten på kolen är normalt, men det är inte bra om det blir långa löpgnistor som dras ut längs kollektorn.  Då kan det vara lämpligt att plocka isär motorn, tvätta kollektorn noga och skrapa ur mellanrummen mellan lamellerna, ofta orsakas löpgnistorna av koldamm eller annan elektriskt ledande smuts mellan lamellerna.  Om kollektorn är mycket repig, bränd eller nedsliten kanske det kan vara lämpligt att svarva av den.
Kolen är likadana i de flesta Electroluxmotorer från mitten av 1900-talet, bl a användes samma sort i Electrolux och Volta dammsugare fram till sent 1960-tal.

 

byabin

 • Inlägg: 2
  • Uppland
SV: Skillnad på electrolux assistenter
« Svar #285 skrivet: 27 okt-21 kl 19:07 »
Tack för en bra beskrivning av felsökningsmetodik!

Mest troligt är det som du säger avstörningskondensatorn som har rykt, då jag precis testat att köra den som vanligt en längre tid utan några som helst avvikelser. Det är inga skador på kollektorn, bara ett kol som ser avvikande ut; kanske har det gnistat någon gång, eller om det har åldrat annorlunda eller ursprungligen är av annan typ. Jag har inte tagit isär den mer, men jag såg senast att alla kondensatorer är de tidigare i tråden omtalade bärnstensfärgade med viss krackelering, så det får bli en genomgång framöver och byta alla dessa. Samtidigt ska jag försöka demontera kolen igen för kontroll. 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Hämtade just ut 11 gamla nummer av tidningen och skrockade välmående när jag öppnade paketet. Det ska bli så intressant att läsa dessa <3 Flera av sakerna känns väldigt aktuella just nu. Har bla funderat på jordkällare, flytta en timring och veganmat för självhushållare. Nu är jag ingen äkta vegan då jag blev lika glad över att ett nummer handlar om beredning av fårskinn men jag äter veganskt.
/Anna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser