Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kunskapskälla för maskinkläckning  (läst 97511 gånger)

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 12407
    • Östergötland
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #300 skrivet: 05 feb-20 kl 23:32 »
Nu vet jag inte med säkerhet, och jag har inget kläckeri eller kontakter med de som har, utan försöker bara se logiskt på det. De kläck vi gjort här styrker i och för sig mina tankebanor, men det rör sig bara om hundratal. Eller fler ::) När allt stämmer så får vi 100%, men det har varit betydligt sämre i en del kläck, speciellt när vi hade för fuktigt från början, inte tvättade och hade ojämn värme i kläckaren. Nuförtiden är det oftast en usel tupp som är orsaken till problemen, och det är tråkigast när vi stoppar äggen under en surhöna. I maskinen har vi ju koll och den blir inte trött i onödan.

Hönan lämnar ju en hinna på ägget som har en skyddande effekt, men den hindrar ju också syret att komma in och fukten att komma ut. När hönan väl lägger sig på sina ägg tvättar hon bort den här hinnan med sin kropp vartefter dagarna går. Ägget skall minska i vikt i rätt takt, vilket man kan hålla koll på för att trimma in det hela.

Vi använder bara en fuktig trasa med rent vatten. Har använt scotts bright och även svag syra, men vatten verkar fungera lika bra, och så lever vi ju inte på det så att det spelar någon större roll om det inte blir fullträff.

Jenkenstein

  • Inlägg: 3
    • Gotland
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #301 skrivet: 15 maj-20 kl 09:36 »
Jag har nyss flyttat till gård och vill såklart ha höns i det färdiga hönshuset. Men har inte hittat någon som säljer vuxna hönor eller kycklingar på min ort.
Så jag har köpt avelsägg för att kläcka fram egna kycklingar.

Frågan är behöver kycklingarna ha en hönsmamma som de lär sig av? Eller blir de kloka höns ändå?

lichiplommon

  • Inlägg: 522
    • Hälsingland
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #302 skrivet: 15 maj-20 kl 10:27 »
de blir bra höns av de också. jag brukar maskinkläcka mina främst för de blir lite tamare.   


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

222 gäster, 7 användare (1 dolda)
Thomas Lindberg, LimJans, Lugnebergagård, JohannaLind, Tur-Johan, ärt

* Forum

* Om tidningen Åter- Det här är tidningar som jag kommer hålla reda på och spara på samma ställe, de fungerar som en uppslagsbok!
/Lovisa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser