Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kallskafferi/vinkällare  (läst 498 gånger)

Be

  • Inlägg: 318
    • Finland
Kallskafferi/vinkällare
« skrivet: 30 nov-21 kl 11:07 »
Har i källaren ett litet utrymme (en sorts vinkällare) som är mer eller mindre isolerat, men ouppvärmt. Har inte vågat ha något där över hela vintern om det varit riktigt kall, men många av de senaste vintrarna har ju varit så milda att det gått bra. Nu har vi riktigt kallt, och prognosen ser liknande ut för de närmaste veckorna (mellan -6 och -12). I slutet av förra veckan var det +7 grader i skafferiet, för ett par dagar sedan +4 och nu +2 (säkert rasat snabbare i och med att jag öppnat det flera gånger). Men skulle inte alltid orka hålla på med att bära upp all cider och öl. Nu börjar det ju vara för sent, men för kommande år, finns det något som helst sätt att hålla temperaturen ovan noll lite längre? Givet att det inte finns något uttag.
Ingen människa är illegal

 

fri

  • Inlägg: 1188
  • "den som är satt i skuld är inte FRI"
    • Östergötland
SV: Kallskafferi/vinkällare
« Svar #1 skrivet: 30 nov-21 kl 16:47 »
Har du stängt ventilerna?
Har du dubbla dörrar? isolerad dörr?

Hos mig fryser det inte under huset om jag har den isolerade luckan i grundmuren stängd, någon gång de senaste 30 åren har jag missat och luckan varit öppen och varmvatten ledningen frös på bara en natt.

Att värma källare/ kallskafferi/vinkällare/matkällare ser jag som en nödåtgärd, man bör bygga så att det håller plussgrader och vara beredd att värma  någon dag eller vecka i slutet på februari om det blir en snöfattig "tioårsvinter"


Berberis

  • Inlägg: 1015
    • Närke
SV: Kallskafferi/vinkällare
« Svar #2 skrivet: 30 nov-21 kl 19:16 »
Kan du isolera lite extra? Klämma dit frigolitskivor (som kanske sitter fastlimmade i varandra med polyuretanlim) eller något annat isolerande material. Eller bygga några trälådor som går att täcka över med något isolerande material? Eller klä drickabackar invändigt med frigolit och lägga något tjockt ovanpå?

Berberis

  • Inlägg: 1015
    • Närke
SV: Kallskafferi/vinkällare
« Svar #3 skrivet: 04 dec-21 kl 17:00 »
Jag kom att tänka på det här kylproblemet igen när jag satt och smuttade på min egen cider.

*När fryser alkoholhaltiga drycker?
Lite info finns på Alko (trådstartarens egen "närbutik")
"Fryspunkten för bryggeriprodukter
Öl, cider, long drink -1... -3 grader"
https://www.alko.fi/sv/dryck-och-mat/tips/fest/fryspunkten-for-alkoholdrycker

*Kan kylklampar, som brukar användas till att hålla maten kall, också användas till att hålla den varm?
Hittade den här texten på Google, men är osäker på var den kommer ifrån:
"När du vill att kylklampen ska hålla värmen kan du värma den i ett varmvattenbad i ca 7 min (OBS, ej kokande vatten). Den varma kylklampen hjälper då till med att hålla värmen på din nygräddade paj. Kylklamparna finns i flera olika modeller."
Skulle det gå att stoppa in uppvärmda klampar under samma täcke som dryckerna?

torbjorn

  • Inlägg: 12566
    • Medelpad
SV: Kallskafferi/vinkällare
« Svar #4 skrivet: 05 dec-21 kl 09:07 »
En kylklamp är ju som mest effektiv när den utnyttjar den värme som måste tillföras för att smälta isen (vattnets smältentalpitet) för att hålla omgivningen kall. Det är alltså omkring 0 °C.  Den är mycket mindre effektiv om man använder den för t ex varmhållning inom ett temperaturområde då vattnet hela tiden är i smält form.  Lätt att inse om man dammar av sin gamla formelsamling från skolan (eller Wikipedia) och letar på tabellerna med värmekapacitiviteter och smält- och ångbildningsentalpiteter.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 12500
    • Östergötland
SV: Kallskafferi/vinkällare
« Svar #5 skrivet: 05 dec-21 kl 10:11 »
Att utnyttja smältentalpin som buffert i en källare fungerar ett tag, men sedan är det samma visa igen. Ca 50 grader har jag för mig att det ligger i vattnets fasövergång. En dunk 50-gradigt vatten avger alltså lika mycket energi när den fryser till is som när den kallnar till noll grader.

Berberis

  • Inlägg: 1015
    • Närke
SV: Kallskafferi/vinkällare
« Svar #6 skrivet: 05 dec-21 kl 14:04 »
Ojdå. Jag tänkte mig inget värre än att gå en vända till källaren varje kväll, stoppa dit några nyuppvärmda klampar och lägga ett lager gamla tidningar över. Företag som har restaurangutrustning säljer stora klampar för varmhållning: Är de också ute och cyklar?
Jag går och testar, bara för skojs skull.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 12500
    • Östergötland
SV: Kallskafferi/vinkällare
« Svar #7 skrivet: 05 dec-21 kl 14:13 »
Kylklampar för värme är onödigt, det går precis lika bra med gratisflaskor som man fyller med vatten. Använder man flytande tvättmedel så är de väldigt smidiga att bära med.

När jag behöver bärbar värme på vintern så använder jag enliters flaskor som jag fyller en kylväska med, sedan är det bara att plocka upp och portionera ut där det inte får frysa. På sommaren gör jag likadant men med kylklampar. När jag har ont om kylklampar, eller behöver vatten, så fryser jag dricksvatten i flaskor istället för att använda kylklampar.

Har även använt ett par 25 liters dunkar med varmvatten när frun oroat sig för hönsen...

Berberis

  • Inlägg: 1015
    • Närke
SV: Kallskafferi/vinkällare
« Svar #8 skrivet: 05 dec-21 kl 14:23 »
Kylklampar för värme är onödigt, det går precis lika bra med gratisflaskor som man fyller med vatten. Använder man flytande tvättmedel så är de väldigt smidiga att bära med.

När jag behöver bärbar värme på vintern så använder jag enliters flaskor som jag fyller en kylväska med, sedan är det bara att plocka upp och portionera ut där det inte får frysa. På sommaren gör jag likadant men med kylklampar. När jag har ont om kylklampar, eller behöver vatten, så fryser jag dricksvatten i flaskor istället för att använda kylklampar.

Har även använt ett par 25 liters dunkar med varmvatten när frun oroat sig för hönsen...
Formulerat på detta sätt är det ett "guld-tips". Tack drängen för det!

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 12500
    • Östergötland
SV: Kallskafferi/vinkällare
« Svar #9 skrivet: 05 dec-21 kl 18:37 »
Bara för att huvudräkningen skall vara enkel så kan man komma ihåg att det krävs (ungefär) 1 kWh för att höja 1 kubikmeter vatten 1 grad. Och den energin kommer ju tillbaks när vattnet kallnar.

Så 25 liter 60 gradigt vatten som ställs i vinkällaren tillför 1,5 kWh till källaren innan det börjar frysa. Utslaget på ett dygn så blir det som att ha en 60 W glödlampa i källaren.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

215 gäster, 10 användare (3 dolda)
Själv är bäste dräng, boonzo, mattias_33, Klas Karlsson, fri, javill, Pullarius

* Forum

* Om tidningen Åter



- Var väldigt intressant att läsa om vinterskörd. Så blir att försöka sig på det iår. Även mitt intresse för permakultur har väckts och jag hoppas på att det kommer fler artiklar om detta ämne och hur man kan starta upp det hemma.
/Sanna J

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser