Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Separera ko från flock  (läst 415 gånger)

Ärla

  • Inlägg: 1
    • Danmark
Separera ko från flock
« skrivet: 30 sep-21 kl 20:21 »
Hej! Behöver plocka in en ko som har ont och behöver klövverkas men vi  har begränsad erfarenhet av att separera kor. Finns det nåt smidigt sätt?  Vi har gjort några försök att få på henne grimma ute men förgäves. Finns också en beskyddande tjur i flocken, märks att han reagerar på att vi "stör" henne. Försökte även locka in dem i ladugården men gav upp då det blev sent. Funderar på att försöka detta igen; plocka in hela gänget i ladugården o binda upp henne för att sedan släppa ut de andra. Hon har även en 5mån gammal kalv. Känns som det mest logiska eftersom de är flockdjur, men så arbetsamt! Hur gör ni andra? Tacksam för era tips!

Nina W

  • Inlägg: 3627
    • Värmland
SV: Separera ko från flock
« Svar #1 skrivet: 01 okt-21 kl 03:27 »
Du har rätt i att du behöver ta in dom i ladugården. Bor dom i ladugården på vintrarna? Kanske en dum fråga men jag har ingen aning om vem vart du bor. Om dom aldrig varit inne så går dom säkert inte in  när du föser på. I så fall måste du göra en fålla vid ingången så att dom får tid på sig. Lägga läckert foder inne... Då kon ska verkas så är det bäst att flocken är så nära som möjligt, annars blir hon desperat.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 12452
    • Östergötland
SV: Separera ko från flock
« Svar #2 skrivet: 01 okt-21 kl 10:15 »
Det blir nog lättast om du gör som du verkar vara inne på, att ta in alla och binda henne. Se bara till att hon verkligen sitter fast när du släpper ut de andra, för är hon inte så van så kanske hon kastar sig. Och låt henne ha sin kalv med så det blir tyst...

Jag har mest hållit på med får, men jag minns en kviga som blev som galen när vi tog henne ute och skulle ha in henne när de andra var kvar ute. Kunde gått illa.

Får kan man ju ta eftersom de är så små, men även där är det bäst att flytta en grupp och låta dem ha tryggheten med sig.


Lycka till!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

164 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter- Snubblade över tidningen på biblioteket häromdagen. Blev kvar till stängning och lånade till slut hem sista årgången. Så intressant läsning!
Både jag och min man har saknat en tidning med "mer djup" och mindre gloss. Kul att lära sig mer om intressanta, nödvändiga ämnen.
Även om tidningen är fin...
/Jeanette

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser