Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Gammal svets Luna rs170  (läst 410 gånger)

Besksöta

 • Inlägg: 82
  • Ångermanland
Gammal svets Luna rs170
« skrivet: 18 feb-21 kl 19:24 »
En sån här gammal pinnsvets, är det någon mening att försöka få ordning på den? Eller är det bättre att köpa en ny? Och var kan jag hitta någon info om den? Kablarna ser hemska ut så har inte vågat testa starta den ens.

Ett svart får

 • Inlägg: 9695
  • Bohuslän
SV: Gammal svets Luna rs170
« Svar #1 skrivet: 18 feb-21 kl 20:04 »
Det är ju en ganska rejäl pjäs, 170 ampere kan man svetsa grovt med. Men den bygger på gammal teknik med transformator, så den är ju stor och tung. Jag skulle inte lägga några större pengar på att försöka få igång den, även om den är bra i en verkstad är en modern invertersvets mycket mera användbar.

Begagnad i fungerande skick med hyggliga kablar verkar den vara värd omkring 600kr:
https://www.klaravik.se/auction/product/svets-180/

torbjorn

 • Inlägg: 12553
  • Medelpad
SV: Gammal svets Luna rs170
« Svar #2 skrivet: 18 feb-21 kl 21:27 »
Att döma av de bilder jag kan hitta på den, så är det en likströms pinnsvets. Med tanke på den stora veven för ströminställning, så antar jag att man reglerar strömmen mekaniskt genom att flytta på en del av transformatorns kärna.  Det är inte mycket som kan gå sönder i en sån där svets, den kan vara väl värd att ge en uppryckning så klarar den 30 år till innan det är dags nästa gång.
Beträffande ålder så skulle jag tro att den är från omkring 1990. Troligen tillverkad av Telwin eller någon annan av de stora italienska fabrikerna.
Jag har en liknande Luna-svets men mindre och utan likriktare, som heter BL130. Den är avsedd för enfasmatning, omkopplingsbart 230 eller 400 V.

Några bilder på hur den ser ut innanför kåporna kan vara av intresse.

Att ordna bättre svetskablar är inget problem, lämplig kabel och snabbkopplingar går att köpa på vilken maskinfirma som helst. Tänk bara på att snabbkopplingarna finns i tre olika storlekar, jag gissar att det är mellanstorleken på den där svetsen.

Besksöta

 • Inlägg: 82
  • Ångermanland
SV: Gammal svets Luna rs170
« Svar #3 skrivet: 19 feb-21 kl 07:29 »
Tack för svaren 🙂 Ska titta lite noggrannare på svetsen idag.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

376 gäster, 5 användare
byabin, magtob, Lenkisen, DennisCA, Bösahusarn

* Forum

* Om tidningen Åter- Tidningen åter har jag läst i några år som prenumerant innan dess läste jag hos vänner. Genom åren har jag utvecklats det har även tidningen och att ledaren skrivs av en så härlig och äkta människa som erkänner att man ibland får ge upp och tänka om. ALLA borde ha tidningen!
/ Maria

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser