Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Underhållsvärme kombipanna el/ved  (läst 482 gånger)

Per Berge

 • Gäst
Underhållsvärme kombipanna el/ved
« skrivet: 16 okt-20 kl 15:16 »
Har precis köpt ett hus som skall användas som fritidshus. Södra Sverige.
Finns kombipanna el/ved m ack tank.
Vill kunna hålla underhållsvärme på 10 grader.
Hur göra? Är helt novis på pannor.
Det är en Nibe ålder ca 20 år.
Gamla element med äldre termostatvred som jag tvivlar på.
Är det t o m bättre att stänga av pannan och ha el-frostvakter. Lite här o där?
Pelleponken

javill

 • Inlägg: 10555
  • Blekinge
  • Glirnashopen
SV: Underhållsvärme kombipanna el/ved
« Svar #1 skrivet: 17 okt-20 kl 11:50 »
Kan du ställa temperaturen på elpannan?
Hur gamla är termostaterna? Är det typ slottsvred eller har de siffror? Har du elpannan igång nu? I så fall borde du kunna justera in temperaturen på elementen på en helg tänker jag.
Frostvakter ger inga tio grader om det är vad du vill ha.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

kretslopp

 • Inlägg: 1842
 • 68 år arbetat med lantbruk skog, har mindre gård
  • Småland
SV: Underhållsvärme kombipanna el/ved
« Svar #2 skrivet: 17 okt-20 kl 18:57 »
Ställ pannans elpartron på 15 grader och låt cirkulationspumpen vara igång. Så den håller huset och värmesystemet frostfritt. När du kommer dit och vill ha det varmt är det bara att sätta igång och elda. Elpatronens inställning behöver du inte bry dig om mer. Om du inte vill elda med ved kan du sätta dit en pelletsbrännare. Termostatvreden har inte så stor betydelse när du reglerar hustempraturen nere vid pannan.
kretslopp

torbjorn

 • Inlägg: 12553
  • Medelpad
SV: Underhållsvärme kombipanna el/ved
« Svar #3 skrivet: 17 okt-20 kl 19:19 »
Börja med att läsa på i manualen för pannan och dess styrsystem, och studera noga hur den är inkopplad ihop med ackumulatortankar och resten av husets värmesystem.  Om det finns någon ytterligare styrutrustning (t ex Laddomat), så studera manualen för den också.

En panna som inte är mer än 20 år gammal, har förmodligen någon form av digitalt styrsystem snarare än bara enkla termostater för elpatronerna. Och med all sannolikhet har den en styringång att använda för "nattsänkning", "semesterläge" eller liknande, som du kan använda för just detta ändamål. Åtminstone om den är kopplad till både ute- och rumstemperaturgivare.

Förmodligen är det bäst att ställa in termostaterna på elradiatorerna så att det blir lagom värme i alla rum då du eldar med ved och håller hög framledningstemperatur, låt sedan pannan sänka framledningstemperaturen till lagom underhållsvärme i rummen då du är borta.
Jag kan rekommendera att du ordnar någon lösning med t ex trådlösa rumstempgivare och internetkoppling för att hålla koll på vad det verkligen blir för temperatur i olika delar av huset då du inte är där.

kretslopp

 • Inlägg: 1842
 • 68 år arbetat med lantbruk skog, har mindre gård
  • Småland
SV: Underhållsvärme kombipanna el/ved
« Svar #4 skrivet: 17 okt-20 kl 21:50 »
För att inte få värmeförluster genom drag genom pannan när den bara går på el kan du ta ett par blad ur en tidning och lägga över rökrörshålet innanför undertrycksventilen. Om du skulle glömma bort pappret innan du börjar elda så brinner det upp efter att det rykt in en stund. När det är risk för sträng kyla på vintern bör du ha en högre grundvärme inne. Om du har en vattenkran smårinnande fryser inte vattnet.

Ett råd är att höra med tidigare ägare eller granne hur du ska sköta din värmeanläggning. Vattenpump och eventuell avloppspump. Också för att få tilltittning av huset.
kretslopp


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

149 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter- Enormt intressant tidning. Vill köpa tidningar från 2012 men dom är slut, så hur får man tag på dom?
/Tina

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser