Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Blod i kaninburen? sjukdom?!?  (läst 2366 gånger)

Smultronblomman

 • Inlägg: 6
  • -
Blod i kaninburen? sjukdom?!?
« skrivet: 22 feb-19 kl 17:53 »
Jag har två kaniner som heter Lillan och Humle. Lillan är en kaninhona på 1,1 år och Humle är en kastrerad hane på 6 månader. Jag har nyss märkt en fläck blod i toaletten inne i kaninburen och lite i uteburen. Är så rädd att detta skulle kunna vara någon slags sjukdom. Har rört på kaninerna men kan inte lyfta upp dem för att kolla. De är båda väldigt snälla men envisa när det gäller att hålla i dem. Så vitt jag kan se så har de inga sår så jag undrar om det kan vara något som kommit tillsammans med avföring?

Vi skaffade oss Humle för ungefär en månad sedan efter att Lillans syster Tuss plötsligt dog. Vi ville se hur Lillan skulle reagera på andra kaniner så Humles förra ägare fick komma med honom på en liten ”dejt” tillsammans med Lillan. Då var han inte kastrerad och Lillan fick ungar samtidigt som Humle fortfarande var inne i buren. En av ungarna var dödsfödd och onormalt stor medans den andra blev ihjälbiten av sin pappa. Jag undrar om någon vet varför det ligger blod i kaninburen? Kan det vara en sjukdom som Lillan har fått ifrån Tuss eller kan det vara något annat?

Gurkmeja

 • Gäst
SV: Blod i kaninburen? sjukdom?!?
« Svar #1 skrivet: 22 feb-19 kl 20:41 »
Kaniner kan utsöndra ett rött färgämne som kallas porfyrin i urinen. Ibland kan man se det i samband med att kaninen har ätit vissa grönsaker eller örter. Tuvärr kan ju kaniner även kissa rött p.g.a. blod i urinen om de t.ex. har urinvägsinfektioner, urinsten eller sjukdomar i livmodern.

Det finns särskilda urinstickor som man kan doppa i urinen för att avgöra om det röda är blod eller inte. Kanske finns de att köpa i zoobutiken eller i veterinärbutiken? Ring & hör med dem. Lycka till!

Postat med Alternativ.nu´s app


Smultronblomman

 • Inlägg: 6
  • -
SV: Blod i kaninburen? sjukdom?!?
« Svar #2 skrivet: 22 feb-19 kl 21:58 »
Har inte gett dem några grönsaker förutom isbergssallad och morötter för några dagar sedan men det kan ju vara den möjliga källan. Ska köpa en sådan sticka imorgon😊 Tack för tipset!:)

Trollmor

 • Inlägg: 10695
 • Måtte jag inte leva förgäves.
  • -
SV: Blod i kaninburen? sjukdom?!?
« Svar #3 skrivet: 23 feb-19 kl 08:05 »
Men det förekommer väl att kaniner slåss?  Om Lillan var brunstig och Humle inte kunde göra det hon ville, så kan hon ju ha blivit irriterad?

  Det skulle jag ha blivit, även om jag inte hade gått till handgripligheter.  Eller, tja, tandgripligheter.
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Smultronblomman

 • Inlägg: 6
  • -
SV: Blod i kaninburen? sjukdom?!?
« Svar #4 skrivet: 23 feb-19 kl 09:18 »
När Humle var nyinflyttad så var Lillan lite sur och fräste åt honom så fort han kom nära baken, men jag har aldrig märkt att det blivit något slagsmål, utan de har kommit överens ganska bra.

Trollmor

 • Inlägg: 10695
 • Måtte jag inte leva förgäves.
  • -
SV: Blod i kaninburen? sjukdom?!?
« Svar #5 skrivet: 27 feb-19 kl 17:08 »
Ska vi tro på porfyrinet då?
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Smultronblomman

 • Inlägg: 6
  • -
SV: Blod i kaninburen? sjukdom?!?
« Svar #6 skrivet: 28 feb-19 kl 20:58 »
Ja, jag hann tyvärr inte köpa en sådan sticka men ska försöka hitta tid om nu inte blodet (eller porfyrinet) har torkat. Ingen av kaninerna har visat på något syndrom utan hoppar omkring, äter och dricker som vanligt. Jag är inte riktigt säker på om jag ska kolla upp det med en veterinär. Vad tror ni?

Znibban

 • Inlägg: 1353
  • Skåne
SV: Blod i kaninburen? sjukdom?!?
« Svar #7 skrivet: 01 mar-19 kl 09:56 »
Det kan ju vara så enkelt att hon löper. På vintern när det är snö, syns blodfläckar efter harar/kaniner ute på fälten. Mår de bra i övrigt? Äter verkar smärtfria, avföringen o.k.? Det kan vara så enkelt...


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

168 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter- Kan bara varmt rekommendera denna tidning!
/Sanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser