Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  AGM kontra GEL, laddning?  (läst 1058 gånger)

torpjens

  • Inlägg: 2355
  • Vi lever på naturens villkor
    • Södermanland
AGM kontra GEL, laddning?
« skrivet: 27 sep-18 kl 23:50 »
Har en liten solcellsanläggning på 1 kW för att driva lite lampor och annat i händelse av strömavbrott. Den är avsedd för 24 V batteribank och 230V 800 W förbrukare, så jag tänkte sätta 2 parallella "bilbatterier" i serie med 2 andra parallella "bilbatterier"  typ AGM (fyra batterier, parvis parallella och de i serie) som batteribank. MPPT-laddaren har ett läge för AGM eller GEL och ett läge för vanliga blyackar. Spelar det någon roll om jag laddar AGM i GEL-läge eller tvärt om?[/size]

[/size]
BTW: Panelerna laddar banken via en MPPT som också övervakar batterierna och reglerar utström. På utgången sitter det en 800 W sinus växelriktare 230 V som driver lite lampor och annat. Misstänker att 1 kW laddning (80 A) är lite mycket för 24 V 190 Ah batterier, är det för mycket?[/size]
Problemet är inte att makt korrumperar, det är att de korrumperbara söker makten.

torbjorn

  • Inlägg: 12553
    • Medelpad
SV: AGM kontra GEL, laddning?
« Svar #1 skrivet: 28 sep-18 kl 08:16 »
Om man inte laddar blybatterier hårdare än med C/10 (alltså 19 A för 190 Ah batterier) så är man alltid på den säkra sidan.

I praktiken brukar nog åtminstone batterier med låg inre resistans, som är avsedda som startbatterier, tåla bra mycket högre laddström, åtminstone så länge batteriet inte börjar närma sig fulladdat och så länge man inte låter spänningen stiga onödigt högt.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

160 gäster, 1 användare
Morgain

* Forum

* Om tidningen Åter- Å vilken härlig tidning
/Susanne

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser