Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Gäss / SV: Introducera gäss med ankor
« Senaste inlägg av Emmie Klemedsson skrivet Idag kl. 12:34 »
Ja då får jag nog fixa till skjulet så att gässen kan vara där och att ankorna är i sin hundgård om nätterna, jag är inte den starkaste heller ifall det skulle bli storbråk  ::) Och våra mysk har aldrig satt sig uppe på höjden, dem vill helst vara på marken så det hade nog blivit kaos  >:D Finns inte så mycket info om just ankor och gäss ihop, man har bara sett att dem går ihop ute om dagarna. Men då vet jag, ska ut och fixa skjulet nu för ska hämta gässen ikväll haha  ;D
2
Gäss / SV: Introducera gäss med ankor
« Senaste inlägg av Efwa skrivet Idag kl. 11:02 »
Jag har gäss och myskankor och har haft kalkoner och andra ankor.

I början bodde alla i samma hus, samma inhägnad och fritt ute tillsammans. Det var när det var två hongäss. Nu har jag fyra gäss. En eller två av dem är hanar.
Det gick första vintern om jag föste upp ankorna på nattpinnen så de delade på huset på det viset. Gässen på golvet, myskankorna på pinnar. Där slutade sagan, kan man säga.....  ;)

När gässen blev könsmogna och de skulle samsas i stort hus så blev det alltid bråk. Gässen gick på myskhanen som inte backar av utan försvarar sig så pass bra att gässen får fly. Det är sällan myskhanen (Lukas) börjar ett bråk men han avslutar det gärna.
Vi fick helt enkelt dela av både gård och hus.

Ute kan de gå fritt då gården är så stor att de kan hålla avstånd och/eller faktiskt samsas där det inte finns reden och mat. Konkurrens, inbillad eller inte, är problemet skulle jag säga.
 
Ibland när de ska in i sina respektive gårdar framåt kvällen kan det bli trångt och de kan råka i bråk. Då får jag faktiskt gå in fysiskt och sära på dem vilket är ett ganska tungt jobb med starka vingar, tunga fåglar och näbbar. Men det är så sällan (typ en eller två gånger på två år kanske) att det är hanterbart.
3
Kor / SV: bästa ko för nybörjare
« Senaste inlägg av Tiomilaskogen skrivet Idag kl. 10:58 »
Det går inte att generalisera när det gäller djur. De är individer lika som vi. Alla raser har störiga individer.
Jag rekommenderar att som första ko köpa en "begagnad" som är van att bli hanterad och mjölkad. När den sen får kalv så gäller det att lägga ned mycket tid på den om det är en kviga som sen ska handmjölkas.
Låt den inte börja pakta med kon och börja dia. Det är du som ska vara morsan och den som fixar käket. Du ska också vara kalven som lättar på trycket i det stinna och ömma juvret.
Jag har haft en ko som miste sin första kalv och blev mjölkad från start. Sen har det gått att låta henne ha kalven över sommaren och sen skilja dem åt och börja mjölka på hösten fram till sinläggningen.
Men som sagt är de individer och följer inte regelboken alla gånger.
Lycka till!
4
Gäss / Introducera gäss med ankor
« Senaste inlägg av Emmie Klemedsson skrivet Idag kl. 10:14 »
Hejsan! Vi ska skaffa våra första gäss men det jag undrar är hur ni med ankor har introducerat med nya gäss? Vi har mysk och Peking här hemma. Är rädd att nått ska gå fel. Ankor har jag aldrig haft problem med oavsett sort, men tänker så att gässen inte är elaka mot ankorna eller dylikt. Tänker att dem ska bo i samma inhägnad på nätterna men ha olika hus att sova i. Fritt gående på gården om dagarna.
5

De har redan sagt sitt när jag frågade om golvavlopp, det finns inte plats för en förgrening till på det raka röret de bytte ut.
Jag kom just på att man kan väl använda ett filter för golvavloppet som jag sett nånstans, det går enkelt att byta ut.
(Rörkillarna som bilade, den ene var lärling och kunde just inget, den vane blev sur när jag klagade på första fakturan, som löd på 19.900 kr före rot, och jag ville inte betala en massa för lärlingen, vilket jag senare slapp när jag kontaktat firmans VD. De satt också båda och körde 15 mil totalt flera resor pga medtagna fel dimensioner och en alldeles för svag borrhammare och jag slapp betala timpenning för de resorna) Jag vill mao inte "störa" dem igen.
6
Kor / SV: bästa ko för nybörjare
« Senaste inlägg av Carolus skrivet Igår kl. 23:59 »
Har ingen egen erfarenhet av rödkullor, men en av de mer kunniga inspektörerna från myndigheterna här hade ett litet gäng och pratade sig varm om deras fördelar. Hon nämnde inget om att de skulle vara svåra att få tama. Och jag tror att alla djur går att få tama bara man har dem från de är små och umgås med dem.

Här brukar förresten djuren rikta horn och hårda skallar mot rovdjuren, inte de mjuka innanlåren med den grova pulsådern. För att inte tala om hingstarna som hugger som kobror.


Är det någon av de tre nämnda raserna som behöver kraftfoder? Har förresten en granne som har fjällkor, och han (eller hans dotter egentligen) korsade en Highland Cattle med en fjällko för att få en kullig blandras. Den fick päls men inga horn, men jag vet inte hur det gick sedan. Det var nog bara ett försök, för han värnar om fjällkorna.

Rödkullekor är hornlösa, så de tar nog rätt när de väljer hårda bakåtsparkar som försvar istället för att pröva 'danska skallar' mot ev rovdjur.

Att alla djur, som du skriver, går att få tama - undrar om inte det är en myt. Har en bekant med tamråttor som ville testa: när hon hittade övergivna vilda råttungar tog dem tillvara och lät ena av sina tama råtthonor adoptera dem. Adoptionen lyckades, tama råtthonan tog sig an vildungarna, men adoptivbarnen blev aldrig överhuvudtaget 'tama': de ställde sig bara med bakbenen mot burkanten och fräste mot människor.
7
Bostad sökes / SV: Boende sökes i Gbg eller i närheten
« Senaste inlägg av MuirHill skrivet Igår kl. 23:19 »
8
Bröd / SV: Vad ska du baka idag - inspirationstråd!
« Senaste inlägg av LimJans skrivet Igår kl. 21:40 »
Ett surdegsbröd som fick jäsa hela dagen. Blev väldigt gott och lite segt!
Nackdel: Åt fyrtiosjutton mackor istället för riktig mat ikväll. :-[
9
Diskutera med dina rörkillar, tycker jag. För en annan rensbar lösning.  För det är skit att behöva bila upp och riva avlopp om det blir stopp.
10

Så bra, då ska jag försöka kolla på de där måtten, men de billigare vc stolar jag tittat på har högst konstiga datablad, som bara beskriver innanmätet och reservdelar, samt yttermåtten. Man vet inte var röret går ner.

tycker du det är dumt att lägga in ett golvavlopp när man är ovan? Jag vet inte om det kommer till användning, men kanske nästa husägare uppskattar det. Det lutar åt duschkabin och då kanske det är dåligt att låta vattnet ta vägen genom ett golavlopp?

De som bilade golvet var också rörkillar och tyckte att det blir för många förgreningar, så de ville inte göra en extra avsättning för ett golvavlopp borta till vänster i bild.
Det T-kors som skymtar på första bilden leder till ett garage och en tvättstuga. De bytte det då det var lika rostigt som det raka röret.
Det är därför de tyckte det blir för trångt med en förgrening till.
Min förgrening är ju rätt usel eftersom det inte kommer att gå att rensa med wire längre än dit.
Man får väl i så fall anlita spolning.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

252 gäster, 5 användare (1 dolda)
Mårten Falk, ärt, Dot, docswood

* Forum

* Om tidningen Åter- Den nya tidningen var t.o.m. skön att hålla i.Har även omslagets papper blivit lite annorlunda? Jag skriver lite annorlunda eftersom det är trevlig igenkänning i det som är väsentligt-nyttig läsning.Från min Växjöhorisont så var det trevligt att se Maja Söderberg och Nybrukarna. Lycka till med fortsättningen!
/John Moberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser