Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

 

Författare Ämne:  Arga bin  (läst 364 gånger)

enSAM

 • Inlägg: 46
  • -
Arga bin
« skrivet: 17 aug-22 kl 09:12 »
Vid skattningen igår var bina i ena kupan GALNA. När jag lyfte bort bakersta täckbrädan så bara vällde dom ut och började attackera mig, grannens barn var ute och dom blev åxå bitna. Det gick ej att vara ute på tomten på kvällen, bina hovrade utanför dörren och direkt som jag stack ut näsan så anföll dom. Tog några ramar med honung och stängde kupan, i morse satt jag för flustret och ska flytta bina till skogen. Har tidigare i sommar klippt gräset runt kuporna utan problem. Blev så stressigt så jag såg inte om det var någon drottning i kupan men flera ramar med täckt yngel såg jag. Varför detta?? Har krainer, men det finns även nordiska ett hundratal meter från mig så kan det vara en nordisk drönare som varit framme så det blivit en "snetändning"?, samhället är en avläggare från ifjol där dom drog upp en egen drottning. Bilden på handsken tog jag efter kampen med bina, gaddar överallt.
Samuel 

BeeSP

 • Inlägg: 1
  • Småland
SV: Arga bin
« Svar #1 skrivet: 17 aug-22 kl 20:17 »
Låter inte trevligt med sådana bin! Kan inte minnas jag  varit med om att bina sticks hejdlöst mot hanskarna. Dagliga flusterobservationer kan eventuellt ge fingervisning om temperament. Röveri och åskoväder har gett åtminstone mina bin ett sämre humör.
Hade Nordiska bin ett par år (dog en vinterdöd)och sedan dess arbetar jag inte utan bidräkt och handskar fastän mina buckfast är hyfsat snälla. Mitt tips är att byta drottning så fort tillfälle ges.
Bina tycks ha lite minne så vänta gärna någon vecka med att titta in i kupan och då helst i bra väder.

Tältbyggare

 • Inlägg: 143
  • Skåne
SV: Arga bin
« Svar #2 skrivet: 19 aug-22 kl 11:58 »
Jag har samma bekymmer med samhällen då och då.
Det hjälper inte alltid att byta drottning för att bli av med ilskna bin.
Som jag har förstått det kommer temperamentet till stor del från drönaren och om dessa i närområdet har ilskna anlag så  är man tillbaka på ruta ett igen.

Pamp

 • Inlägg: 44
  • Västergötland
SV: Arga bin
« Svar #3 skrivet: 19 aug-22 kl 23:00 »
Arga bin är inte trevliga att ha !
Jag tror att dina bin har bytt ut drottningen och dom har varit och fått spermier av dom nordiska bina, då kan dom bli galna.
Hade själv en svärm som jag tog hand om som var så arga, men bytte drottning till Ligustica och nu börjar dom att bli trevliga att jobba med.
Jag skulle bytta ut drottningen nu så att du får trevligare bin.
Försök att få tag i renrasig drottning från någon drottning odlare som har snälla bin. 


Dela detta:

* Inloggade just nu

225 gäster, 5 användare (1 dolda)
DennisCA, per.martinsson, Vitis, Petter B

* Forum

* Om tidningen Åter- Å vilken härlig tidning
/Susanne

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser