Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  När kan man sätta puppan i apidea  (läst 222 gånger)

Pimpsten

  • Inlägg: 42
    • Västergötland
När kan man sätta puppan i apidea
« skrivet: 13 jun-21 kl 15:01 »
Jag larvade igår lördag och funderar på när jag kan sätta över pupporna i apideor. Enligt tabellerna skulle det vara på måndag nästa vecka för att drottningen skall krypa ut i apidean. Det skulle passa mig bättre att göra det redan på söndagen. Är det till någon nackdel att göra det någon dag tidigare? Kan bina inte hålla värmen tillräckligt ?

Små

  • Inlägg: 827
    • Skåne
SV: När kan man sätta puppan i apidea
« Svar #1 skrivet: 13 jun-21 kl 17:10 »
Om det är första omgången, alltså om det inte finns yngel från tidigare drottning i apidean så är de dåliga på att hålla värmen kring cellen. Därför kan det vara bra att göra enligt tabellerna och vänta så länge som möjligt med att sätta in den. Å andra sidan om apidean inte är för snålt fylld så bör de ha lätt att hålla värmen i den. Fast det är en risk, bina verkar inte trigga igång sitt mycket känsliga värmekontrollsystem kring enbart en cell, de behöver yngel för det. Det är bl.a därför man brukar få rådet att sätta en yngelram vid sidan om odlingsramen.

De som odlar många drottningar brukar använda nykläckta drottningar första omgången, och sedan celler, just pga värmehållningen kring cellen.

Pimpsten

  • Inlägg: 42
    • Västergötland
SV: När kan man sätta puppan i apidea
« Svar #2 skrivet: 13 jun-21 kl 18:02 »
Tack för bra svar. Jag trodde att yngelramen behövdes för att få bina att vilja mata upp drottningarna. Jag använde mig av snabbkokare utan yngelram och så långt har det gått bra. Får nu se hur det utvecklar sig i skattlådan.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Rotade fram denna då ja nyss fått barn. Bra förklarat i "från tröja till blöja" som sagt.. gott o blandat!!!
/Sanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser