Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Önskar flytta till bygd med likasinnade människor - vars bor ni?  (läst 977 gånger)

Linda C

 • Inlägg: 5
 • Söker en trakt med bygemenskap att flytta till
  • Uppland
Halloj,
vi är ett par, Linda och Max (33 och 31 år) som ganska intensivt letar hus/torp/gård i trakterna i Västmanland, Uppland, Södermanland, Närke, Östergötland och däromkring (är just nu bosatta i Uppsala). Vi önskar köpa ett eget ställe men på en plats där det finns en bygemenskap. Människor med intresse för att hjälpas åt, hitta på roliga aktiviteter tillsammans, frilufta, pyssla, filosofera, trädgårdsfixa, husfixa o l. Vi förstår ju att det bor folk lite här och var med intresset för självhushållning/småskaligt jordbruk/kreativt arbete och liknande, och det skulle vara roligt att höra er berätta om den bygd där ni bor och hur ni hittade just dit. Och visst har det dykt upp en del intressanta husobjekt då och då men det är samtidigt svårt att köpa något i en del av landet där vi inte känner någon just nu. Nåväl, detta är i utforskande syfte och sedan få vi se vars det bär hän :)

Linda C

Vasa

 • Inlägg: 115
  • -
Mitt tips ligger visserligen utanför nämnda områden men ändå värt att kolla upp.

 Dra en linje från Stora Skedvi ner till Hedemora och vidare ner till Österfärnebo och därifrån vidare upp till Hofors och sedan binda linjen igen med Stora Skedvi. Innanför markerade området och längs linjen strax utanför bor många självhushållare och alternativare och även många fantastiska äldre små byar med varierande typer av invånare. Stjärnsund är en slags centrum för allt med alternativ livsstilar att göra, bor och verkar en hel del där. Ta en sväng dit och även håll koll på hönsbytardagen i Möklinta. På båda ställen finns möjligheten att träffa många trevliga människor som kanske kan visa er vägen.

Senare när ni får förökning i familjen finns många små lokala daghem att välja på och sedan många trevliga skolor, även Waldorf skolor där det alltid finns ett alternativ livsstil boende gemenskap i närheten. Och inte minst toppklass skolskjuts och busstrafik(i alla fall innanför Dalarnas läns gränser).

Hedemora är Dalarnas äldsta stad som bjuder på mycket kultur och även verksamheter och kurser kring bla. hållbar odling. Avesta står för alla möjliga affärer och service bla. Akut, Dialys, polis med pass kontor (de är alltså goda riktmärken för att mäta service nivå och eventuella jobb möjligheter i en småstad). Många stockholmare har börjat köpa små fastigheter i trakterna då de fortfarande kan pendla till sina jobb i Stockholm tack vare att SJ bjuder på generösa tågtrafikstider dvs stigande värde ökning på fastigheter att vänta i framtiden. Kan faktiskt fortsätta skriva tills imorgon😀 men stannar här och önskar er lycka till!

lichiplommon

 • Inlägg: 517
  • Hälsingland
Hej!
Dellenbygden är ett område där det finns en hel del likasinnade både i er ålder och äldre. En 'bygemenskap' i den meningen finns dock inte. Ett gammalt kollektiv finns och jämförelsevis många alternativt tänkande människor. Friskolor, egen mejeri, rikt kultur liv .....

MickeMård

 • Inlägg: 1670
 • Allt åt alla.
  • Östergötland
Vi bor i nordvästra Östergötland i Finspångs kommun. Utanför en by som heter Grytgöl. Bor en hel del alternativare på andra sidan länsgränsen. Utanför Hjortkvarn (30 minuter härifrån). Just precis där vi bor finns inte så mycket av en alternativ by. Men trevliga grannar och ganska bra beläget. inom en timme till runt 5 större städer där man kan jobba lite om man vill :)

Vi har hållt på med självhushållning i 10 år och är i stort sätt självhushållande förut på spannmål, mjölk och lyx :)
Jag (Micke) 34 år driver ett småskaligt grönsaksföretag på gården och Isabelle 30 år är konstnär med egen atelje hemma. Nor, 7 år, går i skolan och gillar att gräva. Snart kommer ett till barn också :)

Vi skulle gärna vilja ha grannar med liknadne livsstil som oss :D

Sjukt billigt med mark och hus här. Vi köpte våran gård (2 ha) för 600.000

Flytta hit vetja :)
Utan landsbygden finns ingen stad. Utan staden finns bara landsbygd.

Gnu

 • Inlägg: 1
  • Närke
  • Goda Händer
Skulle vilja slå ett slag för Mellansjölandet, landet mellan Vänern och Vättern.

I skogarna mellan Västgötaslätten och Närkeslätten, runt sjöarna Skagern och Unden, är fastighetspriserna fortfarande låga. Detta trots ett egentligen väldigt centralt läge i landet.

Här finns t ex Goda Händer ekoby, där jag själv bor, och en rad andra självhushållande o småföretagare med alternativ-tänk. Så det är absolut värt att hålla koll på!

(Fast därmed inte sagt att det skulle vara fel att hamna i MickeMårds trakter heller   :))
"Vi äger det vilsna. Det vilsna är vår egendom. Det är en stor och märkvärdig egendom. Den vetter ut åt stjärnorna till, ut åt skogarna och haven, de vandrande vågorna och de vildsådda blommorna."

Linda C

 • Inlägg: 5
 • Söker en trakt med bygemenskap att flytta till
  • Uppland
Oj vad roligt med svar!! Nu ska jag läsa igenom dom också! Kul att ni berättar!
Linda C


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

188 gäster, 1 användare
imlo

* Forum

* Om tidningen Åter- Fantastisk tidning, börjat prenumerera nu xoxo
/Robbin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser