Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Miljövänlig tilläggsisolering på gammalt hus  (läst 323 gånger)

Naturellen

 • Inlägg: 7
  • -
Miljövänlig tilläggsisolering på gammalt hus
« skrivet: 18 feb-21 kl 07:32 »
Hej!
Jag måste tilläggsisolera och sätta upp ny brädfodring på ett gammalt timmerhus. Tänkte använda linull, men nuförtiden finns det kanske lika bra, men lite billigare alternativ? Någon som erfarenhet av detta?😊

Thomas_

 • Inlägg: 2123
 • Biodling sedan -94, Möbel/Finsnickare sedan -97.
  • Skåne
SV: Miljövänlig tilläggsisolering på gammalt hus
« Svar #1 skrivet: 18 feb-21 kl 07:44 »
Ekofiber!
Egenföretagare som lever på bi, pollineringstjänster, avel och drottningodling, uthyrning av bisamhällen till företag och privatpersoner, honung, samt snickeriarbeten. Bedriver Buckfastavel sedan 25 års tid, och är lärare på Fristads Folkhögskolas utbildning i Yrkesbiodling.

torbjorn

 • Inlägg: 12232
  • Medelpad
SV: Miljövänlig tilläggsisolering på gammalt hus
« Svar #2 skrivet: 18 feb-21 kl 09:15 »
Fundera en gång extra på i vilket eller vilka avseenden du är mest mån om att isoleringen ska vara miljövänlig. Är det hanteringen i samband med framtagning av råvaror och produktion som är av största vikt, eller hur den uppför sig när den sitter på plats i väggen, eller förhållandena när den en gång ska återvinnas?

Några andra särskilda krav som ska ställas på den? T ex möjlighet att transportera fukt, brandsäkerhet, måste den vara motbjudande för råttor och andra skadedjur? I vilken form ska den levereras (skivor, rulle, lösull etc)?  Är det av vikt att den är trevlig att arbeta med (dammfri, slöar inte ner verktyg mm)?

Hur kostnadskänsligt är det hela? Många av de s k miljövänliga isoleringsmaterialen är ju tyvärr hutlöst dyra.

malarmaster

 • Inlägg: 4575
  • Småland
SV: Miljövänlig tilläggsisolering på gammalt hus
« Svar #3 skrivet: 18 feb-21 kl 11:54 »
inte så mycket att fundera på. Det är ett timmerhus och skall man tvunget tilläggsisolera det skall man använda ett material som uppför sig som trästocken,dvs kan transportera fukt och andas. vanligaste o enklaste är cellulosamaterial  Finns i skivmaterial och i ull. Lamdavärdena är bra och i klass med linisolering. Priserna på dessa material har ju sjunkit i takt med att marknaden växer och att tillverkarna blir fler.
Vad du skall i undvika är mineral och glasull då dessa inte andas utan istället lagrar fukt. För att de skall fungera krävs ett plastskikt på väggens insida som måste vara tätt. Risken är ändå att stocken i väggen kan lagra fukt då det blir tätt åt båda hållen. Ger röta med tiden.
Beroende på var i landet huset ligger kan man diskutera tilläggsisolering och behov. det är alltid en risk att isolera ett äldre hus då man totalt ändrar förhållandet i väggen. Så det som funkat i hundra år kan det bli problem med. generellt är annars golvbjälklag o vindsbjälklag det som ger mest effekt och särskilt vind/tak då värme som bekant försvinner uppåt. Att fönster är täta och i gott skick är också en förutsättning.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

201 gäster, 3 användare (1 dolda)
Lugnebergagård, Jakobn

* Forum

* Om tidningen Åter- Supernöjd med den nya tidningen! Ska fixa ny betalning nu så vi har täckt upp det kommande året, ser fram emot att bygga upp ett litet bibliotek av tidningarna. :) Och maken är ivrig att få testa på ölbryggandet som finns med i senaste numret.. :P
/Maria Örni

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser