Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  odla sockerbetor  (läst 342 gånger)

Tossefarmors

 • Inlägg: 209
  • Dalsland
  • tossefarmors gotlandskaniner
odla sockerbetor
« skrivet: 16 jan-21 kl 19:14 »
Kan man odla sockerbetor i zon 2?

skogaliten

 • Inlägg: 1145
  • -
SV: odla sockerbetor
« Svar #1 skrivet: 16 jan-21 kl 20:51 »
Utveckla gärna frågan:

Menar du t.ex. "kan man odla hektarvis med sockerbetor och få god avkastning för att sälja till sockerbruk", eller "kan man odla sockerbetor/foderbetor på åkern för att ha som foder som kanske betas direkt på åkern", eller undrar du om man alls kan få några stycken sockerbetor att växa fint i en mindre odling? Eller något annat?

Tossefarmors

 • Inlägg: 209
  • Dalsland
  • tossefarmors gotlandskaniner
SV: odla sockerbetor
« Svar #2 skrivet: 16 jan-21 kl 20:57 »
Jag tänkte som självhushåll. Har försökt hitta på nätet, men är för dålig på det, därför frågar jag här i stället. Det ska inte vara i jättemängder, utan att vi i hushållet kan få eget socker.

skogaliten

 • Inlägg: 1145
  • -
SV: odla sockerbetor
« Svar #3 skrivet: 16 jan-21 kl 23:22 »
Det är nog inget större problem att odla en mindre mängd sockerbetor i zon 2, i en välskött odling.

Däremot så är det väldigt svårt, eller snarare jobbigt och tidskrävande, att få fram socker(-lösning) ur betorna. Och ännu svårare att få fram rena, välsmakande sockerkristaller.

Jag misstänker att sockertillverkning, är en av de sakerna, där egen tillverkning helt enkelt inte är värt besväret, utan det är nog bättre att odla/göra något annat, så det blir ett överskott, som man kan sälja för att sedan köpa socker.
Fast jag har också på senare år läst en hel del recept, där man använder sockerbeta i matlagning, och i desserter, så det kan ju vara intressant att odla sockerbetor för det ändamålet också.

Läs t.ex. här om egen tillverkning av socker:

https://www.alternativ.nu/index.php?topic=82885.20

https://www.alternativ.nu/index.php?topic=7025.0

https://www.alternativ.nu/index.php?topic=160817.0

Karlsdotter

 • Inlägg: 1441
  • Ångermanland
SV: odla sockerbetor
« Svar #4 skrivet: 17 jan-21 kl 00:21 »
Den här videon visar hur man gör. https://www.youtube.com/watch?v=TD_TnlM6jbw

Men kan man inte reducera med vakuum eller centrifugera kan man göra som man gjorde innan. Alltså göra sockertoppar. Då låter man den sega socker massan tjockna i strutformade formar av plåt eller keramik. Ett hål i botten dränerar bort melassen. För att få bort så mycket som möjligt av melassen tvättas sockret med en mättad sockerlösning, när den filtrerar ner genom konen  så tar den med sig sirapen men lämnar sockerkristallerna. Denna processen tar längre tid än som görs idag. Men många typer av socker görs fortfarande som på gammalt sätt, ofta lite gulare socker med mer smak. Det var egyptierna som kom på hur man framställer socker och den processen de använde är väldigt lik den som används idag för de mer naturliga socker varianterna typ panela
https://en.wikipedia.org/wiki/Panela


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

305 gäster, 4 användare
Liisa, LottaLuvin, bergh, javill

* Forum

* Om tidningen Åter- Det här är tidningar som jag kommer hålla reda på och spara på samma ställe, de fungerar som en uppslagsbok!
/Lovisa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser