Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hjärtnöt (juglans ailanthifolia var. cordiformis)  (läst 2080 gånger)

Znibban

  • Inlägg: 1349
    • Skåne
SV: Hjärtnöt (juglans ailanthifolia var. cordiformis)
« Svar #20 skrivet: 20 okt-21 kl 09:33 »
Tack Jacobski för länken till valnöts hanteringen. Fortsatte titta på svart valnöts hantering...hur man skördar och knäcker de svarta valnötterna. Jag har alltid gnällt om hur klurigt det är att knäcka våra egna valnötter. De är så hårda att de knappt går att knäcka men jösses jag är glad att de inte är av sorten svarta valnötter. Våra nötter ramlar ju ialla fall ur sina gröna skal, bara en sån sak.
Vet inte vilken sort vi har men de är riktigt runda. Det måste väl finnas en smart metod att knäcka flera samtidigt, tror ju inte att de skalfria nötter man kan köpa i handeln är knäckta en och en. Vad gör ni?

 

Jacobski

  • Inlägg: 19
    • Södermanland
SV: Hjärtnöt (juglans ailanthifolia var. cordiformis)
« Svar #21 skrivet: 20 okt-21 kl 16:17 »
Tack Jacobski för länken till valnöts hanteringen. Fortsatte titta på svart valnöts hantering...hur man skördar och knäcker de svarta valnötterna. Jag har alltid gnällt om hur klurigt det är att knäcka våra egna valnötter. De är så hårda att de knappt går att knäcka men jösses jag är glad att de inte är av sorten svarta valnötter. Våra nötter ramlar ju ialla fall ur sina gröna skal, bara en sån sak.
Vet inte vilken sort vi har men de är riktigt runda. Det måste väl finnas en smart metod att knäcka flera samtidigt, tror ju inte att de skalfria nötter man kan köpa i handeln är knäckta en och en. Vad gör ni?
De kör ju med väldigt stora maskiner som kan processa många hundratals kg till flera tusentals kg nötter per timme. Sen är ofta de kommersiella sorterna av valnöt väldigt stora med mycket tunna skal vilket gör hela processen lättare. Denna typ av knäckare verkar väldigt bra om man vill ha något litet hemma, klarar till och med att knäcka svart valnöt och hickory utan problem: https://www.youtube.com/watch?v=cTgvgqFfEvA

Som med det mesta annat man odlar och skördar själv så måste man ändå lägga ner lite tid och pilla en hel del om man ska ta hand om en stor mängd av något även med ett verktyg som lätt knäcker nötter som denna..

Jacobski

  • Inlägg: 19
    • Södermanland
SV: Hjärtnöt (juglans ailanthifolia var. cordiformis)
« Svar #22 skrivet: 21 okt-21 kl 03:02 »
Detta ska jag prova! Minns att jag filade lite på ginkonöten innan den lades i ett vattenbad i kylen. Utan resultat, låg i krukan över ett år.
Har en Catalpa med en hel del långa fröskidor på. Är även det något som kräver stratifiering?
Kan inte säga att detta gäller för alla växter som annars behöver stratifiering men det verkar funka på en hel del. Ett problem jag har märkt med att försöka ta bort yttre skal på vissa frön är att det blir lätt att delen där grodden sitter går sönder när man tar bort skalet då en del av fröet sitter nästan ihopklistrad med skalet som då kan följa med och få fröet att dela på sig/gå sönder när man lyfter av skalet, så med vissa frön bör man inte ta bort mer än delen av skalet där grodden på fröet sitter som t ex på valnöt och redan det kan vara ganska trixigt på känsliga frön. Sen finns det frön som är så små att det inte riktigt går att pilla på dem såklart, men då finns det en chans att låta fröna dra i vinäger eller ättika kan hjälpa. Vissa frön med tjockt skal kan ta mer än ett år på sig att gro, t ex plommonfrön är kända för att kunna ta upp till 18 månader att gro, om man inte hjälper till med att knäcka/ta bort skalet vilket de då kan gro nästan omedelbart. Fila hjälper ju lite men bäst är det om man kan knäcka skalet. Men många stora frö som stratifieras utomhus utan skalet kvar kan lätt falla byte till möss och fåglar om man inte täcker dem!

Jag tror ändå man har större chans att lyckas genom att knäcka/ta bort skalen på många frön än att vänta på att naturen själv gör det på ½ - 1 ½ år, många gånger så har nog fröet innanför skalet redan ruttnat när skalet är tillräckligt nedbrutet för att fröet inuti ska kunna växa igenom det.
« Senast ändrad: 21 okt-21 kl 03:09 av Jacobski »

Ett svart får

  • Inlägg: 9643
    • Bohuslän
SV: Hjärtnöt (juglans ailanthifolia var. cordiformis)
« Svar #23 skrivet: 21 okt-21 kl 13:23 »
Detta ska jag prova! Minns att jag filade lite på ginkonöten innan den lades i ett vattenbad i kylen. Utan resultat, låg i krukan över ett år.
Har en Catalpa med en hel del långa fröskidor på. Är även det något som kräver stratifiering?
Catalpa behöver normalt sett inte stratifiering, de gror direkt. Sedan är det inte säkert att frön från träd i Sverige är grobara, men prova kan man. När jag provade catalpa gjorde jag som jag alltid gör med träd ur ärtfamiljen. Fröerna lägges i ett glas med det varmaste kranvatten man har. Sedan får det stå över natten, och på morgonen har vissa frön svällt och sjunkit. De stoppar man i jord och sedan gror inom någon vecka eller två. De som inte svällt får man vänta lite till på. Annars sväller de väl i jorden när de blir våta, men det går fortare med varmt vatten.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastiskt inspirerande
/Catarina L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser