Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kommunalt avlopp krav?  (läst 765 gånger)

Josef87

 • Inlägg: 6
  • Småland
Kommunalt avlopp krav?
« skrivet: 04 jul-20 kl 18:29 »
Hej! Jag är spekulant på en stuga utan indraget vatten och avlopp. Jag vill heller inte ha det. Det är framdraget kommunalt vatten till tomtgränsen. Kan man komma att tvingas koppla in sig då? Eller gäller det bara om man redan har ett enskilt system? Någon som vet?

malarmaster

 • Inlägg: 4577
  • Småland
SV: Kommunalt avlopp krav?
« Svar #1 skrivet: 04 jul-20 kl 19:29 »
du kan bli tvingad. Om stugan nu har ett godkänt enskilt avlopp så lär det få löpa tills det är utgånget. Att därefter ansöka om ny enskild anläggning lär bli svårt att få igenom om avlopp är framdraget till tomtgränsen. ekonomiskt är det också tvivelaktigt om en egen ny anläggning är försvarbar. saknar stugan i nuläget godkänt avlopp lär du inte få tillstånd till egen anläggning av samma skäl,avlopp finns framdraget. hänger också på hur detaljplanen är upplagd men då avlopp är framdraget lär det finnas en godkänd detaljplan som talar om hur  VA skall se ut. Eller det var bara vatten som var framdraget? Egen brunn är godkänd men däremot måste det då finnas en godkänd avloppslösning om du har indraget vatten i stugan oavsett. det finns i dagsläget inget krav på avlopp om du hämtar vatten i hink o bär in och likaså bär ut gråvatten. Men kommunen kan bråka om toalett lösning om detaljplan finns.
« Senast ändrad: 04 jul-20 kl 19:34 av malarmaster »

torbjorn

 • Inlägg: 12232
  • Medelpad
SV: Kommunalt avlopp krav?
« Svar #2 skrivet: 04 jul-20 kl 21:05 »
Kommunalt självstyre råder i sådana frågor. Det är omöjligt att besvara utan att veta vilken kommun det gäller. Ibland kan det finnas tydligt dokumenterat på kommunens hemsida, ibland är det någon småpåve med kontoret på fickan på miljökontoret som styr och ställer som hen själv vill.

Förutom om området har detaljplan eller inte, så kan det spela roll om det finns någonting i närheten som är särskilt känsligt ur miljö- eller hygiensynpunkt.

Är det bara kommunalt vatten som finns framdraget eller finns även kommunalt avlopp?  På vissa håll i min kommun har man bara dragit fram kommunalt vatten, men inte avlopp.

Josef87

 • Inlägg: 6
  • Småland
SV: Kommunalt avlopp krav?
« Svar #3 skrivet: 04 jul-20 kl 21:56 »
Det är framdraget både vatten och avlopp till tomtgräns. Men det är i nuläget utedass och brunn som man får hinka upp ur. Mora kommun.

Tjalve

 • Inlägg: 3207
  • Blekinge
SV: Kommunalt avlopp krav?
« Svar #4 skrivet: 05 jul-20 kl 09:07 »
Har kommunen beslutat om att området ingår i ett av kommunens verksamhetsområde för VA så kan man bli tvingad. Vatten går att lösa själv men avlopp måste vara kommunalt. Kanske det går med icke vatten toalett men även övrigt avlopp från huset borde kopplas till det kommunala. Bäst är att fråga den aktuell kommunen om säljare eller mäklare inte kan svara.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

malarmaster

 • Inlägg: 4577
  • Småland
SV: Kommunalt avlopp krav?
« Svar #5 skrivet: 05 jul-20 kl 09:21 »
kommunen har att rätta sig efter vad miljöverket har i sin lagsamling men alla kommuner har sin praxis som de går efter. Dvs det är den lokala förvaltningen/nämnden som i slutänden bestämmer. skall jag jämföra med min kommun (är deltidspolitiker) så säger lagen att du behöver inget avlopp för gråvatten om vatten EJ är indraget i huset. Dvs du bär in vatten med hink. utedasset kan ju vara mycket ,traditionellt torrdass och moderna varianter typ frystoa o separett el. dyl som också kan placeras i huset utan att räknas som toa då avlopp inte behövs till de lösningarna. Däremot kan kommunen ha synpunkter på hur avfallet efter dessa hanteras. oftast kräver de en lösning med godkänd kompostering.Tänk då också på hur det egna brunnsvattnet påverkas vid placering av ev. kompost.
skulle du i framtiden vilja ha avlopp i huset så lär kommunen säga nej till egen anläggning med motivering att kommunalt avlopp finns att tillgå. Godkänner du inte detta lär det bli uppförsbacke med domstol i slutänden. Praxis där är att domstolen oftast ger kommunen rätt. Inget fall i min kommun de sista 10 åren har gett den enskilde rätt under liknande förutsättningar.
senaste stora ärendet var ett sommarstugeområde med kollektiv avloppslösning som var godkänd. Området blev dock detaljplanerat pga ny väg och ett planerat villaområde. kommunen tog tillbaks sitt godkännande av bef. anläggning och hänvisade till att kommunalt vatten o avlopp nu var tillgängligt. 2 års strid från några sommarstugeägare slutade med att kommunen fick rätt.
grannkommunen som är expansiv gör likadant och omvandlar liknande områden med sommarstugor . Iom att kommunalt VA införs blir marken attraktiv för exploatering. Ägarna säljer sina stugor som rivs och nya stora villor byggs. Markvärdet brukar öka rejält med att vägar o VA byggs. Tråkigt för dessa sommaridyller som försvinner men när staden expanderar ut över dessa tidigare utområden blir följden att mer pengastarka aktörer tar över.
Så är du nu spekulant på en stuga med avlopp i gränsen så var beredd på att det är detta som kommunen får igenom OM du vill ändra nuvarande förhållande.

skräptanten

 • Inlägg: 3748
 • Liten gård, möe arbete
  • Småland
SV: Kommunalt avlopp krav?
« Svar #6 skrivet: 05 jul-20 kl 10:04 »
Det är framdraget både vatten och avlopp till tomtgräns. Men det är i nuläget utedass och brunn som man får hinka upp ur. Mora kommun.


Det är alltså framdraget VA-ledningar, men har ägaren betalat anslutningsavgift?
Nu killgissar jag här, men jag tror som tidigare skribent att finns inget indraget vatten i huset kan du inte heller tvingas att ansluta fastigheten till det kommunala avloppsnätet. Tror inte heller att du kan tvingas ansluta dig till färskvatten-nätet.

Kontakta det kommunaltekniska bolaget, Nodava (Norra Dalarnas VA) http://www.nodava.se/?q=node/31  och ställ frågan direkt.

Kommunalt VA är faktiskt en fördel enligt många, man slipper krånglande enskilda avlopp eller vattenpumpar och grejer. Kostar en slant i gengäld, men det är å andra sidan inte gratis att anlägga enskilt avlopp eller borra brunn heller.
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

malarmaster

 • Inlägg: 4577
  • Småland
SV: Kommunalt avlopp krav?
« Svar #7 skrivet: 05 jul-20 kl 14:14 »
troligtvis har inte ägaren betalt anslutningsavgift. det görs i samband med inkoppling. När man anlägger nya ledningar så dras de till varje tomt/fastighet. men ägaren betalar inget förrän vid anslutning vilket ju kan ta ett tag då t.ex villatomter kan stå osålda några år.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

162 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter- Har nu köpt mina första nummer av Åter och de var över förväntan. Mycket innehållsrika och informativa, och bra blandning. Inspirerande att läsa om andras berättelser och tankar. Även min familj uppskattade tidningen och kommer att läsa fler nummer.:)
/Johanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser