Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Elproblem  (läst 742 gånger)

Rolle 007

 • Inlägg: 112
  • Medelpad
Elproblem
« skrivet: 01 aug-19 kl 00:08 »
Hej, vi har en sommarstuga med 16 amp huvudsäkringar. Nu har vi köpt en ny hydraulklyv och den går på enfas, 2200 w och de rekommenderar 16 a säkring. Det funkar med en 10 a som vi har nu men det blir rätt stort spänningsfall då det är rejäla vedbitar.

Frågan är vad man kan göra för att minska det och vad det beror på?
Givetvis ligger det fler saker på samma säkring men säkringen håller ju. Om vi rensar bort så den är ensam på den säkringen påverkar då detta eller om vi säkrar upp till 16 har det nån betydelse? Är det för klent ut med ström till området? Tydligen märker grannarna av det också även om vi ligger längst ut på linan.

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 11624
  • Östergötland
SV: Elproblem
« Svar #1 skrivet: 01 aug-19 kl 10:07 »
Som du säger så blir det spänningsfall när man bor längst ut, och det kommer du inte ifrån om inte nätbolaget byter kablar fram till dig/ditt område.

Att inte belasta den fasen du kör klyven på underlättar, likaså att du inte har för lång skarvsladd.


Trefasklyv hade varit mer klipp i och inte heller belastat en enskild fas med energiuttaget, men det är att strö salt i såret ;)

torbjorn

 • Inlägg: 12233
  • Medelpad
SV: Elproblem
« Svar #2 skrivet: 01 aug-19 kl 12:42 »
Minimera spänningsfallet i din egen del av anledningen genom att mata klyven via ett vägguttag som är anslutet med så kort ledning som möjligt till gruppcentralen, och undvik långa skarvsladdar. Måste du köra med skarvsladd så se till att ha rejäl area på den (2,5 eller kanske t o m 4 mm²).

Det hjälper inte mot spänningsfallet att säkra upp till grövre säkring. Snarare är det så att om du har en klen matning från elnätet (hög förimpedans som elkraftfolk gärna brukar säga nuförtiden), så kan det tänkas att kortslutningsströmmen blir så låg att det inte är säkert att en grövre säkring löser ut inom rimlig tid vid kortslutning. Och det är både otillåtet och innebär en brandrisk.

En sak som möjligen skulle kunna lösa problemet utan att du behöver byta till trefasklyv, är om du skaffar en enfastransformator 400/230 V (helst sparkopplad). Mata 400 V-sidan mellan två faser i elnätet, och anslut klyven till 230 V-sidan av transformatorn.
En del gamla svetstransformatorer som har primäruttag för både 400 och 230 V, kan gå att använda för detta ändamål.

Alexn72

 • Inlägg: 1340
  • Skåne
SV: Elproblem
« Svar #3 skrivet: 01 aug-19 kl 13:26 »
Blir säkringen varm idag?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

293 gäster, 2 användare
JNS, Lennart MÃ¥rs

* Forum

* Om tidningen ÅterBästa tidningen!
/Malin Eklöv

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser