Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Rationellt sätt att omvandla betesvall till biåker utan stora investeringar  (läst 1102 gånger)

Tältbyggare

 • Inlägg: 116
  • Skåne
Jag har 2.5 hektar gammal vall med enbart gräs jag vill förvandla till ett paradis för mina bin.

Hur bör arbetsgången se ut?
Jag tänker mig att det först bör plöjas och därefter harvas, men med vilken typ av harv? Jag har tillgång till en mindre traktor, fjäderharv och eventuellt en kultivator.

Skulle det räcka för att få en bra yta att så på?

Vidare undrar jag om det finns något sätt att så med någorlunda gott resultat utan en såmaskin?
Jag har inte tillgång till detta idag.

Efter sådd måste det vältas om jag inte är ute och cyklar.

Någon som har några goda råd till en amatör som vill mycket men kan lite?

Tjalve

 • Inlägg: 3207
  • Blekinge
I det stora verkar du har koll. Plöja, harva, så och välta är ordningen. Fjäderharv antingen C eller helst S formade pinnar för att göra såbädd. Plocka eventuella sten innan sådd. Även innan plöjning är det bra att köra sönder grässvålen gärna med tallriksharv men kan gå med kutivatorn också. Se bara till att skörda och ta bort gräset eller göra det tidigt på våren innan det börjar växa. Är det bara vallfrön som ska sås ska de inte djupt i jorden utan räcker att lägga på ytan och välta ner men inte roligt att sprida 2,5 ha för hand så någon typ av maskin behöver du nog.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Znibban

 • Inlägg: 1324
  • Skåne
Om du inte har varken maskinpark eller kunskap så ha du kanske en lantbrukare i närheten, som kan hjälpa dig.
Annars kan du ju anlita en maskinstation.
Är vallen gammal så kanske det finns en hel del örter och biväxter där redan. I år verkar ju vara maskrosornas år, överallt har det lyst gult.

Tältbyggare

 • Inlägg: 116
  • Skåne
Tackar för svar.

Jag har kollat lite såmaskin er på blocket och begagnade verkar inte så farligt dyra, det känns som att det borde finnas i området man kan låna.

Är en såmaskin dedikerad till ett visst typ av frö? Hur klarar en såmaskin en blandning av frön samtidigt?

Tjalve

 • Inlägg: 3207
  • Blekinge
Radsådd av majs, betor mm kräver speciell maskin. En vanlig såmaskin klarar det mesta fröblandningarna. Men för vall frö är det bäst som det finns en gräsfrölåda också. Att så gräsfrö med billarna gör att fröna kommer fröna kommer för djupt.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Vedklyvaren

 • Inlägg: 154
  • Värmland
 När jag har sått gräsfrö med såmaskin så har jag vältat först. Marken blir lite hårdare och fröna kommer inte så djupt. Men du frågade efter ett rationellt sätt och din vall kommer att bli ett biparadis om du inte slår vallen förrän in i juli då blommorna blommat och fröat av sig.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

205 gäster, 3 användare
donderboss, alternaiv, lasseis

* Forum

* Om tidningen Åter- Rotade fram denna då ja nyss fått barn. Bra förklarat i "från tröja till blöja" som sagt.. gott o blandat!!!
/Sanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser