Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Baka i vedspisen  (läst 2338 gånger)

bigstock

  • Inlägg: 3
    • Västergötland
    • Ridum Islandshästar
Baka i vedspisen
« skrivet: 14 mar-18 kl 16:15 »
Behöver ett bra enkelt recept på skräd eller hålkakor. Har aldrig bakat i vedspisen men vill nu testa.
Stocken

chefcurry

  • Inlägg: 2
SV: Baka i vedspisen
« Svar #1 skrivet: 07 jan-21 kl 23:55 »
Behöver ett bra enkelt recept på skräd eller hålkakor. Har aldrig bakat i vedspisen men vill nu testa.

Hur gick det?

Pateras

  • Inlägg: 43
    • Uppland
SV: Baka i vedspisen
« Svar #2 skrivet: 20 jan-21 kl 16:48 »
Scones bord ju vara busenkelt att baka i vedpisugn.

LimJans

  • Inlägg: 7823
    • Dalarna
SV: Baka i vedspisen
« Svar #3 skrivet: 20 jan-21 kl 17:16 »
Hur gick det?

Användaren har inte varit aktiv sen inlägget skrevs för tre år sen  :-\



Enklast att börja med att något som går ganska fort, t.ex. scones som Pateras föreslår.

Annars är mitt ständiga förslag till den som vill lära känna sin vedspisugn att testa med varma mackor. De går fort att grädda, de ska inte bli genomgräddade, det är inte hela världen om en av mackorna blev lite svart i ena kanten eller "rå" i den andra. Dessutom är det gott.  ;D

kretslopp

  • Inlägg: 1821
  • 68 år arbetat med lantbruk skog, har mindre gård
    • Småland
SV: Baka i vedspisen
« Svar #4 skrivet: 22 jan-21 kl 13:47 »
Allt som går att baka och grädda i elspis går bra att göra i vedspis. knepet är att elda så det blir lagom varmt och fyra på så man håller temperaturen. Efter halva tiden kan formen plåten behöva vändas för att få jämn gräddning, eftersom vedspisugnen värmer mer mot eldstaden.
kretslopp

torbjorn

  • Inlägg: 12232
    • Medelpad
SV: Baka i vedspisen
« Svar #5 skrivet: 22 jan-21 kl 17:11 »
Och en förutsättning är att ugnen är tät, dvs inga glipor mellan sidostycken och tak eller botten. Om man har bra drag i skorstenen, så leder det till att det sugs in kalluft via den sällan perfekt täta ugnsluckan, som sen går via glipan och ut med rökgaserna. Då blir det omöjligt att få upp värmen i ugnen hur hårt man än eldar, och den lilla värme som blir i ugnen, blir mycket ojämn.

kretslopp

  • Inlägg: 1821
  • 68 år arbetat med lantbruk skog, har mindre gård
    • Småland
SV: Baka i vedspisen
« Svar #6 skrivet: 22 jan-21 kl 19:03 »
 Det underlättar om veden är riktigt torr och finhuggen. Att få upp värmen har inte varit svårt i någon jag eldat i utom den lilla gjutjärnsspisen jag bytte ut. Men där var problemet  en nedramlad sten som fördärvade draget. Det gick dock att få värme i den ugnen med om man började eldningen med att tända i sotluckan. Det som har varit kruxet har varit att hålla lagom fyr gräddningen igenom.
kretslopp

Pateras

  • Inlägg: 43
    • Uppland
SV: Baka i vedspisen
« Svar #7 skrivet: 22 jan-21 kl 20:19 »
Det underlättar om veden är riktigt torr och finhuggen. Att få upp värmen har inte varit svårt i någon jag eldat i utom den lilla gjutjärnsspisen jag bytte ut. Men där var problemet  en nedramlad sten som fördärvade draget. Det gick dock att få värme i den ugnen med om man började eldningen med att tända i sotluckan. Det som har varit kruxet har varit att hålla lagom fyr gräddningen igenom.

Kan tänka mig att det kan vara lite knepigt att hålla precis jämn värme, inte direkt som att vrida på en knapp på spisen  ;)

torbjorn

  • Inlägg: 12232
    • Medelpad
SV: Baka i vedspisen
« Svar #8 skrivet: 22 jan-21 kl 20:47 »
Man får räkna med att det tar minst ett års daglig användning innan man har lärt känna sin vedspis så bra att man kan lita på att lyckas med gräddningen.

kretslopp

  • Inlägg: 1821
  • 68 år arbetat med lantbruk skog, har mindre gård
    • Småland
SV: Baka i vedspisen
« Svar #9 skrivet: 23 jan-21 kl 15:17 »
Det är inte så svårt. Men det är klart det hjälper att träna.
Om du har kamplattor på din vedspis så vrid plattan över eldstaden så kammarna går på tvären över eldutrymmet och leder värmen in över ugnen. Så blir den fortare varm.
kretslopp

Palster

  • Inlägg: 11
    • Närke
SV: Baka i vedspisen
« Svar #10 skrivet: 19 apr-21 kl 12:50 »
Använd en digital stektermometer. Lägg givaren i ugnen. Då kan man läsa av hur temperaturen påverkas av eldningen.

Har man en hel och invändigt regelbundet rengjord vedspis är det inte svårt att få upp och behålla önskad temperatur i ugnen. Med termometer blir det förstås enklare.

För att behålla jämn temperatur gör man mindre ilägg av finhuggen ved var ca 3-5 minuter. Att använda större vedträn gör att temperaturväxlingarna bli för stora. Större vedträn kyler elden vid ilägget och tar längre tid att ta eld. Finhuggen gran är bra. Det tar snabbt eld och ger fin värme. Huggen gran alltså. Inte grangrenar som tar längre tid på sig att börja brinna.

kretslopp

  • Inlägg: 1821
  • 68 år arbetat med lantbruk skog, har mindre gård
    • Småland
SV: Baka i vedspisen
« Svar #11 skrivet: 20 apr-21 kl 09:11 »
Det mest annorlunda med vedspis är att när maten, brödet är halvfärdigt kan man gå därifrån och låta eftervärmen sköta resten.
kretslopp

Palster

  • Inlägg: 11
    • Närke
SV: Baka i vedspisen
« Svar #12 skrivet: 21 maj-21 kl 08:00 »
Elektriska ugnar håller inte jämn temperatur. Där sitter väl en termostat för att styra det. Det finns ju till och med nytillverkade elektriska ugnar som pendlar mer än 30 grader, https://www.radron.se/tester/vitvaror/ugnar/

För övrigt använder jag alltid hushållstermometer när jag bakar bröd, oavsett om jag bakar i elektrisk ugn eller vedspis. Vetebröd ska komma upp i 99 grader för att bli rätt gräddade och rågbröd 98 grader.

torbjorn

  • Inlägg: 12232
    • Medelpad
SV: Baka i vedspisen
« Svar #13 skrivet: 21 maj-21 kl 10:53 »
Tänk på att folk kan mena två helt olika saker när man talar om jämn eller ojämn temperatur i ugnar.

Antingen menar man med jämn temperatur att termostaten reglerar med små avvikelser, dvs slår till och från värmeelementen ofta.  Förr i tiden då elektriska ugnar alltid hade en mekanisk termostat, var det vanligt att den avsiktligt hade en stor regleravvikelse, för att inte till- och frånslagen skulle komma så ofta att brytkontakterna brändes sönder i förtid, mekanik i termostaten hann bli utsliten under spisens livslängd etc. Men numera när det så gott som alltid används elektroniska termostater, är detta inte längre något problem. Det kan också förekomma att folk tycker att det är störande med blinkningar i lyset varje gång termostaten slår till resp från, det är också ett argument för att se till att den inte reglerar för ofta.

Eller också menar man med jämn temperatur att temperaturen är densamma överallt i ugnen - alltså inga större skillnader mellan t ex höger och vänster sida av plåten. Och sådana skillnader kan ju bli rätt stora i en vedspis i dåligt skick.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter



- Å vilken härlig tidning
/Susanne

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser