Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Killingar som skakar  (läst 1424 gånger)

henrik.np

 • Inlägg: 26
  • Uppland
Killingar som skakar
« skrivet: 11 jun-16 kl 07:35 »
Har två killingar som verkar ordentligt sjuka. De rör sig långsamt och håller sig i utkanten av flocken. En av dem krummar med ryggen och verkar ha svårt med balansen. Båda är mindre än de övriga och har dåligt hull. De skakar rätt mycket. Håller dem inomhus på nätterna och då blir det bättre

skräptanten

 • Inlägg: 3744
 • Liten gård, möe arbete
  • Småland
SV: Killingar som skakar
« Svar #1 skrivet: 11 jun-16 kl 08:06 »
Hej och välkommen :) !
Hur gamla är killingarna i fråga? Diar de sina mammor eller flaskar du dem? Har du gett de högdräktiga getterna selentillskott innan killingarna föddes? Hur mår resten av flocken? Hur är parasitläget?
Anledningen till att jag ställer dessa frågor är att svaga killingar kan bero på selenbrist, eller att de inte får tillräckligt med mjölk. Om de diar, kan det vara så att mammorna inte har nog med mjölk eftersom de är angripna av inälvsparasiter. Annars bör alla getter som går ute (utom de längst i norr, där betet knappast börjat växa än) ha väldigt gott om mjölk just nu.
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

henrik.np

 • Inlägg: 26
  • Uppland
SV: Killingar som skakar
« Svar #2 skrivet: 11 jun-16 kl 09:26 »
Hej också tack! Vilket snabbt svar :)
Dom är 9 v och avvända sen länge.

SussiloII

 • Inlägg: 580
  • Småland
SV: Killingar som skakar
« Svar #3 skrivet: 11 jun-16 kl 11:49 »
Dom är 9 v och avvända sen länge.

Sedan hur länge? Killingar behöver mjölk längre än så. Se f.ö. skräptantens svar.

Trollmor

 • Inlägg: 10695
 • Måtte jag inte leva förgäves.
  • -
SV: Killingar som skakar
« Svar #4 skrivet: 11 jun-16 kl 14:51 »
Välkommen!   :D  Men oj, killingar behöver mjölk till tre eller fyra månaders ålder!  Där har du nog en del av problemet, kanske hela.  De blir helt enkelt gravt undernärda, och fryser.  En killing som står med ryggen i krum är oftast hungrig.

  Och den som är hungrig äter oftast även sådant som inte smakar så gott.  Såsom till exempel gräs med parasitlarver på.  När du har gett dem extra mjölk i någon form, så försök att kolla parasitbördan också.  Ett träckprov är inte så svårt att ta, och SVA har humana priser för undersökning.

  Hur dåligt är deras hull?
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

485 gäster, 3 användare
Dot, Efwa, Liisa

* Forum

* Om tidningen Åter- Hämtade just ut 11 gamla nummer av tidningen och skrockade välmående när jag öppnade paketet. Det ska bli så intressant att läsa dessa <3 Flera av sakerna känns väldigt aktuella just nu. Har bla funderat på jordkällare, flytta en timring och veganmat för självhushållare. Nu är jag ingen äkta vegan då jag blev lika glad över att ett nummer handlar om beredning av fårskinn men jag äter veganskt.
/Anna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser