Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Gjuta egna invändiga kaminstenar  (läst 4506 gånger)

Ett svart får

 • Inlägg: 9894
  • Bohuslän
SV: Gjuta egna invändiga kaminstenar
« Svar #60 skrivet: 05 apr-22 kl 12:44 »
Nu är det april och eldningssäsongen är nästan över. Den gjutna stenen har hållit hela vintern, men när jag skärskådar den nu finns det några små sprickor i kanterna. Dessutom tror jag det ätits bort lite material från ytan, men det är svårt att säga säkert. Jag får nog gjuta en ny sten i sommar så jag har en i reserv till nästa vinter. Och så har jag ju kvar den i vermiculit, som jag inte ens haft anledning att prova ännu.  :) 

Slutsatsen måste bli att vanlig billig cement från bygghandeln fungerar bra som tillfälligt substitut. En säck med 25kg kostar 40kr och räcker riktigt länge i en eldstad, jag skulle inte tveka att använda det till vedspisar eller kakelugnar, dock inte dagens moderna eldstäder som brinner supervarmt. Men tex. för att lägga runt ugnen på en gammaldags vedspis skulle jag inte tveka en sekund.

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 13399
  • Östergötland
SV: Gjuta egna invändiga kaminstenar
« Svar #61 skrivet: 05 apr-22 kl 13:21 »
Evidensbaserad kunskap när den är som bäst  ;D (Någon man litar på har gjort sig besväret, och man tar till sig det på några sekunder) Tack Fåret!

Skogsvilde

 • Inlägg: 15914
 • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
  • -
SV: Gjuta egna invändiga kaminstenar
« Svar #62 skrivet: 05 apr-22 kl 17:02 »
Om man säger det så här.
Dom fungerar men kräver ofta underhåll.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

DennisCA

 • Inlägg: 2389
  • Finland
SV: Gjuta egna invändiga kaminstenar
« Svar #63 skrivet: 09 aug-22 kl 08:07 »
Jag har funderat på diverse modifikationer till min bastukamin, som ska användas i vinter för att hjälpa värma huset.

-Tänkte prova gjuta skivor likt fåret av portlandcement för att höja tempen på förbränningen, kanske man kan blanda i vermikulitkulor också. Sådana är ju jättebilliga.

-Tänkte bygga radiatorer som jag lägger på rökröret som sen ska blåsas på med fläkt för att få så mycket värmed luft som bara går ur rökgaserna. Som FTX systemet sedan fördelar ut i huset.

Jag tänker det är bäst med så bra förbränning osm går om man ska ta energi ur rökgaserna, kyler man rökgaser som är dåligt förbrända får man mycket skit i skorstenen.

Jag tänkte även jag skulle installera en rökgastermometer i rökröret innan det går ut i skorstenen, så jag kan se vad för temp det är på rökgaserna och hur det ändras av mina förändringar.

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 13399
  • Östergötland
SV: Gjuta egna invändiga kaminstenar
« Svar #64 skrivet: 09 aug-22 kl 09:19 »
Det verkar ofta var spänningar i stora bitar som förstör stenarna när man eldar, så det bästa vore om man tillverkar mindre delar, gärna så att de löst hakar i varandra. Blir tåligare, och får man till det med designen så en "kloss" går att använda till det mesta så har man lätt att underhålla.

DennisCA

 • Inlägg: 2389
  • Finland
SV: Gjuta egna invändiga kaminstenar
« Svar #65 skrivet: 09 aug-22 kl 11:35 »
Jag tror det ska gå att göra precis så, jag tänkte man behöver väl inte klä in väggarna helt, den lutande delen ovanför rosten är viktigast tänker jag. Sen de raka sidorna. Borde gå att fixa med rektangulära delar.

Ett svart får

 • Inlägg: 9894
  • Bohuslän
SV: Gjuta egna invändiga kaminstenar
« Svar #66 skrivet: 09 aug-22 kl 12:22 »
Så länge man kan få dom att stå kvar. Desto enklare form, desto enklare att gjuta, det bästa är ju om man kan göra en form av trä som bara är att skruva isär när biten skall ur. Jag fick gjuta en form av betong för att jag hade lite knepiga former på mina stenar

 

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 13399
  • Östergötland
SV: Gjuta egna invändiga kaminstenar
« Svar #67 skrivet: 09 aug-22 kl 12:47 »
Silikon kan ju vara bra också.

Här har jag den lyxiga varianten att kunna skriva ut formar i 3D-skrivaren. Med lite tankearbete först så kan det bli riktigt bra. Men infettade träformar är inte tokigt det heller.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

269 gäster, 4 användare (1 dolda)
Lindsey72, Bibbi, malarmaster

* Forum

* Om tidningen Åter- Tidningen åter har jag läst i några år som prenumerant innan dess läste jag hos vänner. Genom åren har jag utvecklats det har även tidningen och att ledaren skrivs av en så härlig och äkta människa som erkänner att man ibland får ge upp och tänka om. ALLA borde ha tidningen!
/ Maria

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser