Ja, verkligen fint ställe med ett kalhygge som närmaste naturmiljö! Här kommer man trivas när man gillar skövlad natur! Vad vore Sverige utan sina kära kalhyggen och trädplantager?! Oskyddad kallt och blåsig läge genom exponering genom kalyta framför näsan.
Om ett par år finns där ny frisk och grön ungskog. Så om tre-fem år, så märker man inte av att en mindre yta huggits ner. Dessutom så kanske en högvuxen skog alldeles bakom tomten gjort tomten onödigt mörk och skuggig.
De flesta som köper ett hus på landet, gör det i avsikt att bo där längre än tre-fem år. Så man kan snarare se det faktum att området prcis bakom huggits, innebär att det inte kommer att huggas skog bakom tomten de närmaste 50-80 åren i varje fall, utan den som bor där får vara åskådare till hur en ny skog växer upp och utvecklas istället.
Generellt är området talldominerat, med insprängda områden av gran eller ibland triviallövträd. Om det var tall där det huggits, så måste man välja mellan en storm, en skogsbrand eller att hugga ner samtliga träd om det ska kunna blir tallskog igen. Tall är väldigt ljuskrävande, och det blir ingen tall om andra träd som gran eller björk skuggar marken.
Skulle det ha varit granskog, som varit skadad av granbarkborre, som huggits, så är det en välgärning för helheten av skogen kilometervis runt omkring att "smittade" och döda träd tagits ner. Annars riskerar väldigt mycket skog att dödas av granbarkborre runt omkring.
Den huggna ytan är dessutom väldigt liten, ser ut att vara under 1 hektar. Så små ytor påverkar sällan den biologiska mångfalden, utan örter, insekter och fåglar flyttar snart in igen.
När det klagas över kalhyggen, så brukar man oftast se stora ytor på 30-75-100 hektar eller mer framför sig.
Det enda möjligen negativa med läget, är att det är centralt i ett vargrevir.
Nej, jag bor inte där, men har bekanta som jag besöker rätt ofta, som bor i närheten.