Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Lämpligt antal lådor till avläggare?  (läst 232 gånger)

Torkel

  • Inlägg: 192
    • Uppland
Lämpligt antal lådor till avläggare?
« skrivet: 12 jun-21 kl 18:43 »
Håller på och gör avläggare till på 3/4 Langstroth. Körde iväg lådor från yngelrummen, för ett par veckor sedan och ställde en km bort. Satte dagen därpå i kläckfärdiga viseceller i samtliga (även i de kvarvarande lådorna på ursprungsplatsen). Funderar nu på hur länge jag bör behålla avläggarna på varsin enda låda 3/4? Tycker att det rör sig en del i kuporna, så funderar på att dubblera yngelrummen redan nu.

Men sen? Ska de få en tredje 3/4-låda under sommaren, varefter nedbantning till två inför hösten? Eller ska de ha två lådor både i sommar och höst?

Och går det förresten/är det smart att invintra på en enda låda 3/4 Langstroth till hösten?

 

Små

  • Inlägg: 825
    • Skåne
SV: Lämpligt antal lådor till avläggare?
« Svar #1 skrivet: 13 jun-21 kl 17:24 »
Dina första två frågor finns inget exakt svar på, det beror på. Tex har det stor betydelse hur mycket yngel det finns på dina yngelramar i avläggarna.

Den tredje frågan däremot är lätt. Det går att invintra på en låda 3/4 Langstroth, men det är som du säger inte smart. Hur bra man än gör det så är risken stor, det finns inga marginaler. Eftersom den är så stor till ytan i förhållande till höjden, så kan det tex bli ett delat yngelklot om det kommer en köldknäpp.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

313 gäster, 2 användare
Mattias Karlsson, Rolle 007

* Forum

* Om tidningen Åter- Att jag läst samtliga gamla nummer som fanns att få tag på för utlåning av denna tidning säger väl en hel del om vad jag tycker om den. En del av dem har jag lånat flera gånger. Jag älskar tidningen! Den är idérik, hoppingivande, livsbejakande, inspirerande och informativ och får mig att sjuda av iver och verksamhetslust. Jag kommer att köpa gamla nummer några i taget och nu är det verkligen dags att starta en prenumeration!
/Anneli

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser