Bredbar leverpastej:
800 g svinlever
2 lökar
2 äpplen
1½ dl grädde
200 g smör
2 ägg
1 dl mjöl
2 tsk salt
1 tsk vitpeppar
3 korn kryddpeppar
2 tsk timjan
Koka upp en gryta med vatten, lägg i den grovt skivade levern och ta av från plattan. Låt stå 10 minuter. Skala och kärna ur äpplen, skala löken, skär grovt. Mal alltihop och lägg i en skål i ett hett vattenbad så att allt blir varmt (och håller sig varmt) för att slippa en allt för smulig pastej och för att minska risken för att pastejen vätskar sig under bakningen. Vill man ha finare konsistens så maler man såklart flera gånger eller med finare skiva i kvarnen. Smält smöret, värm grädden i smöret. Blanda det malda med mjöl + kryddor. Blanda i ett ägg i taget och rör ordentligt. Häll i smör/grädde under omrörning. Fortsätt att blanda tills allt är riktigt jämnt blandat och inga klumpar finns kvar. Häll upp i formar eller burkar. Pastejen reser sig ganska mycket under gräddningen så man bör inte fylla ända upp till kanten på formarna/burkarna, lämna minst 1½ cm. Baka i vattenbad på 180 grader i ca 1 tim 15-30 min. Med eller utan folie på beroende på om man vill ha en brynt skorpa eller inte.