Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

 

Författare Ämne:  Skinnberedningskurs/sömnad  (läst 527 gånger)

Liisa89

  • Inlägg: 1
    • Bohuslän
Skinnberedningskurs/sömnad
« skrivet: 10 mar-22 kl 22:09 »
Kurs i skinnberedning och skinnsömnad.

Fettgarvning och Alungarvning samt skinnsömnad.
13-15 maj i Hedekas.
Vi kommer att lära oss att bereda pälsskinn utav kanin (eller skinn i liknande storlek, tex räv, mink, hare osv) på gamla traditionella vis. Skinnen kommer att fettgarvas och alungarvas men vi kommer även att gå igenom andra garvningsmetoder så som barkgarvning och uringarvning mm.
Vi kommer även att gå igenom lite skinnsömnad för de som vill där man får prova på de vanligaste sömmarna.
Kursen kommer att hållas i Hedekas som ligger i norra Bohuslän.
Begränsat antal platser!

Kursen är uppdelad på fyra arbetspass:
Pass 1. fredag kväll start kl 18.00
Pass 2. lördag förmiddag
Pass 3. lördag eftermiddag
Pass 4. söndag förmiddag (klara runt 13-tiden).

Kursavgift: 1050:-
För att bekräfta din plats betalar du in 500:- i samband med anmälan. Resterande belopp (550:-) betalas in senast den 30 april.
I kursavgiften ingår alla verktyg och material som behövs för att garva era skinn samt ett utförligt kurshäfte. Verktygen och kurshäfte får man även ta med sig hem efter avslutad kurs.
Kaffe och fika kommer finnas för den som vill varje arbetspass.
Att ta med:
2-3 skinn (finns att köpa för 75 kr/st, ange detta vid anmälan).
En större frottéhandduk.
Gummihandskar om du har känsliga händer.

Förberedelser av skinn:
Frysta skinn: Tinas i saltvatten, 1 dl salt till 10 liter vatten. Det tar ca 3-4 timmar beroende på antalet skinn. Var noga med att alla skinnen kommer under vattnet. Man kan lägga någon tyngd på då de gärna flyter upp till ytan.
Saltade skinn: Läggs i ljummet vatten (ej över 35 grader) ca 1 dygn. Byt vatten flera gånger.
Torkade skinn: Blötläggs tills de blir mjuka, ca 1 dygn i saltvatten. 1 dl salt till 10 liter vatten. Man kan välja att bara fukta köttsidan med saltvatten tills skinnet är mjukt.

Sista anmälningsdag är den 30 april och görs till:
Tel. 0735603817
mail. liisa_89_@hotmail.com
eller via PM på sidan Lisa's Rexar.

Tips på övernattningsmöjligheter för långväga deltagare.
http://www.kynnefjall.com/
http://ulkerodsgard.se/
Billigare vandrarhem: Marie 0524-62080 eller 0703542442 (gångavstånd till kursen).

Det är gångavstånd ifrån kursen till ett matställe där man kan köpa lunch/middag/mindre utbud matvaror under helgen.

Varmt välkomna!
Lisa Holmström


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidningen!
/Gabriella S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser