Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Uddebotrakten: Bogemenskap med självhushållningsmöjligheter söker nya medlemmar  (läst 679 gånger)

Elinor Askmar

  • Inlägg: 1
  • Omställare, folkbildare, ekobogemenskapsbyggare
    • -
Vill du bo i hållbar gemenskap tillsammans med andra på levande landsbygd ca 1h 15min från Göteborg? Vita Huset är en nystartad bogemenskap i levande landsbygd i Strömsfors grannbyn till Uddebo i Svenljunga Västra Götaland.

Bygden
Strömsfors/Uddebobygden är en av de mest inspirerande exemplen i Sverige på levande landsbygd och omställning de senaste tio åren. Bygden har gått från avfolkningsbygd till inflyttarbygd. Här finns flera aktiva kulturscener/mötesplatser, ett andelsjordbruk, gemensamhetsodlingar, en inköpsförening, ett surdegsbageri, bybastu, kollektivverkstad och makerspace, flera återkommande festivaler, en småhusby och kantarellskogen runt hörnet.

Huset och platsen

Huset är en gammal herrgård med större trädgård som passar bra för odling, skogsträdgård, höns eller liknande. Det finns även möjligheter att delta i lokala gemensamhetsodlingar om man vill ha utökade odlingsmöjligheter. Huset ligger i en gammal bruksmiljö från textilrikets dagar i Sjuhärad.
I huset finns sju lägenheter. De flesta har eget kök, men det finns också kollektivrum med delat kök. Hjärtat i huset är en stor sal som alla delar på gemensamt och som passar för möten, fester, middagar, events och häng. Under våren kommer vi få ett par lägenheter och rum lediga. En liten trea, en stor ett och ett av våra minsta rum.

Huset är ursprungligen en gammal herrgård från mitten av 1800. Huset har stått tomt ett tag, standarden är äldre och behöver en hel del kärlek så renoveringar pågår. Det är bra att vara medveten om för den som flyttar in att huset är i uppstartsprocess både när det gäller fysiska renoveringar och bildandet av gemenskapen.


Gemenskapen
Gemenskapen består just nu av 10 vuxna i blandade åldrar, samt två hundar, en katt och några gnagare, men den är i ett tidigt stadie och kommer förändras en del under våren. Det finns stora möjligheter att komma in och sätta prägel på projektet.


Passar dig som…

…vill leva på landsbygd, i gemenskap med andra, vill kunna odla utanför huset och i lokal gemenskap, som inte måste pendla varje dag in till storstad. De flesta husen i Strömsfors/Uddebo ligger utmed vägen så om du drömmer om den tysta gården längst in i skogen är detta kanske inte heller rätt hus för dig.


Kommunikationer
Strömsfors ligger med kollektivtrafik ca 20 min från Svenljunga och Tranemo, 1h från Borås och Kinna och 2h från Göteborg. Eller ca 1h15min med bil från Götborg, 30m min från Borås och Kinna. Bussen stannar precis utanför.

Det finns en cykelväg som går mellan Uddebo och Strömsfors, som går utmed ån. Den är ca 3,5km. Cykelväg är även klar eller nästan klar in till Svenljunga.


Hyresvärden

Vi som köpet huset heter Byar&Kvarter är ett omställnings- och bogemenskapsinriktat rörelseförankrat kooperativt bostadsbolag, som startades 2019 för att underlätta för hållbara bogemenskaper att bildas. Idén var en omställningsinriktad hyresvärd som kunde underlätta steget ut i ett hållbart boende med möjlighet till gemenskap. Här kan man läsa mer om oss. http://byarkvarter.se/


2021 köpte Byar&Kvarter vårt första hus i form av en gammal herrgård i byn Strömsfors, som gränsar till Uddebo (3,5km emellan). Strömsfors/Uddebobygden är en av de mest inspirerande exemplen i Västra Götaland och Sverige på levande landsbygd de senaste tio åren. Bygden har gått från Ödehus till bostadsbrist. Här finns flera aktiva kulturscener och mötesplatser, ett andelsjordbruk, gemensamhetsodlingar, ett surdegsbageri med pizzafredagar, bybastu, kollektivverkstad och makerspace, flera återkommande festivaler, en småhusby och kantarellskogen runt hörnet.

Övrigt
Om någon i huset flyttar har befintliga hyresgäster förtur att byta lägenhet/rum.
Huset har ingen hiss

Kontakt till oss:
elinor.askmar@byarkvarter.se
0738-854171
« Senast ändrad: 29 dec-21 kl 22:21 av Elinor Askmar »


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

329 gäster, 4 användare
von tratt, DennisCA, Sussare, Jontemyra

* Forum

* Om tidningen Åter- Kan bara varmt rekommendera denna tidning!
/Sanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser