Något som är väldigt tacksamt och smaskigt är squash. Du kan skörda de i alla storlekar. Små = zuccini, kan du äta råa som en gurka, med eller utan skal. Lite större, så blir skalen hårdare och du får skala om du vill äta råa. Riktigt stora, kallas då squash; nu får du kärna ur och skala.
Använd i grytor, ungsbaka, rosta, koka, grilla. Fylla med köttfärssås. Riv och gör Falsk ostkaka. Sylta den.....
Som du förstår är det en fantastisk grönsak som kan användas både till förrätt, huvudrätt och efterrätt, samt kaka till kaffet!!! Vilken grönsak kan slå detta?
Köper du en planta så kan du plantera den på plan mark, då får den ett slingrande växtsätt och fungerar bra som marktäckare. Andinsk odlingskultur är att plantera majs med bönor intill som kan klättra på majsen. Squashen täcker mellanrummen och det minskar ogräsen.
Planterar du istället squashen i en grop, så växer den uppåt istället för att slingra sig. Denna metod underlättar vattningen, du behöver bara fylla gropen och fukten håller då längre.
Ett annat användbart tips är att köpa småplantor. Hornbach sålde alla möjliga grönsaker i sexpack eller 9-pack för runt 20:-
Grönkål, blomkål, kålrabbi, sallad m.m. Salladen kan man plocka av och då räcker den hur länge som helst, det kommer nytt hela tiden.