Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Bohuskulla, ras eller korsning?  (läst 601 gånger)

Oskar R

  • Inlägg: 3
Bohuskulla, ras eller korsning?
« skrivet: 28 feb-21 kl 22:10 »
Hade en intressant diskussion med en fjällrasägare häromdagen som menade det att Bohuskulla helt enkelt är samma sak som SKB, med inblandning av bland annat västfinsk Rödkulla och fjällnära. Jag läste på lite efter samtalet och hittade en artikel där man hävdade att det inte fanns några belägg för att fjällrasavel någonsin kom igång i Bohuslän/Dalsland, vilket gör det oerhört osannolikt att två okända bönder på Kynnefjäll ska ha hållit en egen stam i drygt 50 år, speciellt eftersom det inte finns några som helst belägg för detta. Vidare ska det finnas en kartläggning av kolinjerna som visar att Bohuskullan är besläktad med fjälllinjer från norr snarare än med Rödkullan som var dominerande i området under den tiden.

Föreningen Allmogekon hävdar bestämt det motsatta samtidigt som det står att läsa på internet att Bohuskullan har en stark inkorsning av Västfinsk Rödkulla, SKB, fjäll och fjällnära. Går det verkligen att kalla den en egen ras längre eller borde den klassas som fjällras? Vad tycker ni som har haft mer kontakt med rasen?

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Bohuskulla, ras eller korsning?
« Svar #1 skrivet: 04 mar-21 kl 15:12 »
Det finns ju ingen definition av ras så vad man kallar bohuskulla beror nog mer på om de finns en organisation bakom. Finns det intressenter som tar fram något som liknar en standard och lyckas övertyga jordbruksverket mm så blir det en ras.
SKB var väl däremot en slaskkaregori där man kunde få rödkulla eller fjällras vid semin beroende på vad de hade hemma för tillfället. Men visst skulle man kunna kalla kullig en så viktig egenskap att de skapar en egen ras. Men nu är väl SKB ganska "död" och man har åter brytit ner de i underkategorier.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

225 gäster, 1 användare
Adels

* Forum

* Om tidningen ÅterSå glad att jag hittade denna tidning och det är lite som julafton varje gång den kommer i brevlådan
/Mathilda Oja

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser