Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Frukt och bär i zon 7  (läst 24696 gånger)

Bulleulle

  • Inlägg: 57
    • Lappland
SV: Frukt och bär i zon 7
« Svar #60 skrivet: 09 feb-25 kl 11:23 »
Oj, det var många olika lökar! Hur använder du de olika? Björnrot, körvel, åbrodd och ostronört - hur använder du dem?

Använder främst det gröna från lökarna. Några sätter bulbiller som är goda och några får "scapes". För piplök och luftlök som har någorlunda stora lökar i marken och förökar sig bra skördar jag även några bottenlökar och använder som vanlig lök. Testar att låta vitlök stå kvar och bilda tuvor för att skörda "scapes" och enstaka lökar men vet inte om det funkar i norr ännu.

Björnrot är ganska god som fiskkrydda men det mesta åker ner i örtsalt med andra kryddor. Spansk körvel är god i efterrätter och omogna frön är goda som de är. Åbrodd är nog bäst som brännvinskrydda eller möjligtvis för att hålla borta mygg  :D. Ostronört använder jag inte alls - jag tycker den smakar rå fisk... men den är rätt snygg och klarar klimatet så den får stå kvar.

 

Allt i allo

  • Inlägg: 30
    • Norrbotten
SV: Frukt och bär i zon 7
« Svar #61 skrivet: 09 feb-25 kl 23:22 »
Använder främst det gröna från lökarna. Några sätter bulbiller som är goda och några får "scapes". För piplök och luftlök som har någorlunda stora lökar i marken och förökar sig bra skördar jag även några bottenlökar och använder som vanlig lök. Testar att låta vitlök stå kvar och bilda tuvor för att skörda "scapes" och enstaka lökar men vet inte om det funkar i norr ännu.

Björnrot är ganska god som fiskkrydda men det mesta åker ner i örtsalt med andra kryddor. Spansk körvel är god i efterrätter och omogna frön är goda som de är. Åbrodd är nog bäst som brännvinskrydda eller möjligtvis för att hålla borta mygg  :D. Ostronört använder jag inte alls - jag tycker den smakar rå fisk... men den är rätt snygg och klarar klimatet så den får stå kvar.

Det låter ju väldigt bra det med piplök och luftlök - när vinterlöken sinar så tar sommarlöken över. Kanske vore ostronört god att ha i wok eller liknande? Rå fisk låter ju lite äckligt annars. Kul att höra vad som går bra så slipper man själv göra så mycket fel.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

423 gäster, 2 användare
Skogssnubben, Alexn72

* Forum

* Om tidningen Åter



- Jag älskar när tidningen kommer! Myskväll och massor med läsningar!
/Melissa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser