Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Sjuk get  (läst 962 gånger)

monicap

 • Inlägg: 4
  • Skåne
Sjuk get
« skrivet: 07 mar-20 kl 11:16 »
Hej
Behöver hjälp. Har en lappget som sedan igår inte fått i sig mat, dricker.
Är grön runt munnen, typ som hon fått uppstötningar med galla eller liknande. Nån som kan veta vad detta är? och vad vi ska göra. Mej veterligen har hon inte ätit olämpligt. Ingen diaree men ej heller sett henne bajsa

olivia.k

 • Inlägg: 1456
  • Jämtland
SV: Sjuk get
« Svar #1 skrivet: 07 mar-20 kl 15:19 »
Det är svårt att veta vad det kan vara.
Om en get vägrar äta är det allvarligt eftersom det är viktigt att våmmen är igång. En död våmme leder till en död get. Det kan vara våmstörningar, dvs att den fått i sig något mögligt eller giftigt foder och mår dåligt. Det kan också vara något värre som att den ätit något av metall eller plast, och vägrar äta av smärta. Då lär den dö snart. Om det inte är dödligt så kommer den bli bättre av sig självt.

Att den stöter upp något grönt behöver inte vara konstigt, det lär ju vara vanligt våm-innehåll som den brukar idissla i vanliga fall.

Det går inte göra så mycket annat än att vänta. Om den inte äter kommer den få b-vitamin brist rätt snart så bra om du tillför det. En get som ligger med huvudet bakåt har b-vitamin-brist, och då är kanske inte det egentliga problemet ccn (b-vit brist) utan att våmmen har kraschat av nån annan orsak.
Jag hade en bock som slutade äta och dricka och den var död inom ett dygn. Veteriären gjorde inget annat än gav b-vitamin men det var ju något annat som var problemet från början.
Om din get dricker så är prognosen bättre.. Du kan prova att ge annat foder, dvs prova med annat hö. Se om den ratar allting. Bark? Träd? Löv? Lycka till.


skräptanten

 • Inlägg: 3815
 • Liten gård, möe arbete
  • Småland
SV: Sjuk get
« Svar #2 skrivet: 07 mar-20 kl 18:21 »
Hej! Jag vet att det är dyrt, men jag rekommenderar att du kontaktar en jourveterinär. När en get slutar äta är det illa, livshotande!
Olivia.k ger kloka råd!

Jag skulle dock vilja veta mer. Hur är hennes allmäntillstånd? Idisslar hon? Rör sig våmmen  så det syns och hörs (låter lite som åskmuller)? Vet du hur det är med parasiter? Har du bytt foder eller gjort någon annan förändring? Vad får getterna för foder?
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

monicap

 • Inlägg: 4
  • Skåne
SV: Sjuk get
« Svar #3 skrivet: 08 mar-20 kl 08:42 »
Hej igen
Tack för svaren.
Tänkte berätta vad vi gjorde igår. Vi magsköljde stackars Vilda en slang ner i magsäcken och massor med vatten, sen fick hon 2 omgångar med vatten+jäst+olja med några timmar emellan.
Kollade så att vi hörde ljud från magen, det var lite. Kollade bakifrån och ingen diaree, helt normala kulor i ampullen. Ingen feber.
Efter detta ringde vi jourveterinären för att höra om vi kunde göra mer, Susanne sa att vi gjort allt vi kunde och nu var det bara att vänta och se.
Idag på morgonen, inget grönt runt mun och inga kräkningar inatt. Maken ringde precis och hon äter lite hö nu. Det är ju inte över och det kan bli bakslag men just nu är det iallafall bättre
Vet fortfarande inte vad som var felet men förmodligen har hon fått något i sig som hon inte tålde. Har kollat hage, och höet är fräscht och fint

skräptanten

 • Inlägg: 3815
 • Liten gård, möe arbete
  • Småland
SV: Sjuk get
« Svar #4 skrivet: 08 mar-20 kl 17:11 »
Skönt att höra att ni hjälpte henne och att hon mår bättre 🐐😄!
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

350 gäster, 1 användare
Carola Brännlund

* Forum

* Om tidningen Åter- Har tappat räkning på alla år vi läst denna. En av FÅ vettiga skrifter/guider till ett roligare o uthålligare liv. Aldrig tråkig. En idealisk present till alla som "vill själv" Tack Petter. (Behåll tian :-) )
/Allan o Kajsa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser