Skogaliten, menar du att jag inte kan köpa en tomt å bygga ett hus där som bara är 25 kvm? Det låter ju som rena rama diktaturen!!!!
Inte f att jag blir förvånad över förbudsverige... Men det gynnar verkligen inte för att alla ska ha råd å bo.... Tanken är väl att alla ska bli förslavade av banken! 😂
Det är klart att det går att bygga ett litet hus, men det krävs bygglov. Attefallshus och Friggebodar har särskilda regler, som gör det enklare att bygga dessa än "vanlig" nybyggnation och som (delvis) förutsätter att den befintliga bostadsbyggnaden har viss infrastruktur tillgänglig, t.ex. vatten och inte minst avlopp (under förutsättning av man vill ha el och vatten).
Om man tänker sig att bygga själv, och
inte ska bygga ett regelrätt Attefallshus eller friggebod, så blir man lite friare i att utforma byggnaden, med takhöjder, planlösning, och annan utformning.
Det finns inga restriktioner mot att bosätta sig (vara mantalsskriven och ha fast adress) i ett fritidshus, eller för den delen i en trädkoja man har på tomten.
På "landet", alltså det som respektive kommun definierar som landsbygd, så brukar det vara enkelt att få bygglov i största allmänhet, men reglerna för nybyggda hus måste man följa. Fritidshus har "enklare" regler än "bostadshus", men som sagt, man får bosätta sig i fritidshus.
Det jag inte förstår, är det där med att det skulle vara enklare att "bygga nytt", jämfört med att "renovera"?
Sommarstugor eller äldre små torp på 20-40 kvm (typ 1 rum och kök samt hygienrum) finns det gott om, och en hel del av dessa har rimlig isolering, och, inte minst viktigt, brunn för vatten, och t.o.m. godkända avlopp (åtminstone för diskvatten, dusch och tvätt, även om det inte är godkänt för WC).
Vid nybyggnation får du räkna med att borra eller gräva brunn på tomten om du vill ha tillgång till vatten, och installera pump samt gräva in vattenledning. Vill du ha avlopp, så måste ett sådant byggas, och ledningar dras till byggnaden. Det lär kosta någonstans mellan 100.000 och 200.000, förutom att du måste få avloppet "godkänt" av kommunen.
Har tomten du ska bygga på inte ett elskåp, så kan kostnaden för att få fram el till nybygget bli "nästan hur hög som helst".
Vi fick en offert på 30.000 (nätbolagets minimipris), för att dra en ledning sju (7) meter, från nätbolagets lilla kur med el, till vår ena loge som saknade el. Det blev billigare att leja en grävare, och köpa en kabel och ta hem en elektriker, och gräva ner en ledning från vår andra loge, 100 meter bort, och koppla in den där.
Har nätbolaget inte något "kopplingsskåp" i närheten, så kan elanslutningen gå på minst 100.000 kronor, och om det är lång ledningsdragning, näst intill astronomiska summor.
Om man då tycker att det är mycket pengar, så är alternativet är då att vara "off-grid", och skaffa den el man anser sig behöva via solceller eller något annat slags elverk.
Risken med att köpa en tomt utanför planlagt område för att bygga på (i planlagda områden finns oftast el samt vatten och avlopp förberett, och det finns en definierad, förutsägbar kostnad för anslutning), är att innan man fått ordning på infrastruktur som el, och vatten och avlopp (om man vill sådant), så har man fått kostnader på flera hundratusen kronor, och ändå inte ens börjat bygga...
Köper man ett hus som faktiskt finns (och det finns faktiskt små hus att köpa), som redan har t.ex. el, och kanske en brunn och t.o.m. avlopp, så har man sluppit en massa besvär och kommer antagligen billigare undan till slut.
I mina trakter (grästrakterna mellan sörmland och östergötland), så kan man köpa små lantliga hus (inte "sommarstugor" men de används ofta som fritidshus), ofta med rejäla tomter, som har el och vatten, och som kostar en bra bit under 500.000 kronor. Alltså typ "falurött hus med kök och rum, toalettrum, och eventuellt rum/loft på ovanvåningen". Senast det såldes ett litet hus här, (med el-vatten-avlopp), gick det för 340.000.
Om du säger att du inte kan renovera, så är det inte enklare att fixa till ett nybyggnationsprojekt om man tänker sig att ratta projektet själv. Husbyggsatsen är den lilla billiga delen, infrastruktur (el och VA), grundläggning, och bygglov och andraq tillstånd är det krångliga, och inte så sällan dyrt.