Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Ekobo-projekt / SV: Någon/några som vill gå samman och köpa gård?
« Senaste inlägg av polyamorista skrivet Idag kl. 14:14 »
Hejsan!

Fick du mitt meddelande om gård/tomt till salu i blivande eko/gårdsgemenskap?

Vart i landet bor ni?

Mvh,
Asger
2
Grönsaker, vegetariskt / SV: Vad äter ni idag? Vegetarisk version.
« Senaste inlägg av LimJans skrivet Idag kl. 13:37 »
Har inga tomater än, och bara lite grann.  :-\ Så det blir ingen egen tomatsås i år.
3
Fordonsdrift / SV: Solcellsdriven autonom traktor
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet Idag kl. 13:29 »
Fantastiskt, man kanske slipper gå från verkstan ;D

Här orkar jag inte fixa så mycket med traktorn så den kör själv, och skulle jag ha en sådan som jag inte byggt själv så skulle den säkert göra en förbjuden åtgärd när det passar som sämst. Men det är kul att det går att fixa med enkla medel bara man kan.

Själv sneglar jag på Grållen, den skulle bli bra mycket smidigare med en elmotor. Men inte med datorstyrning... Tror att 5kW el skulle räcka gott i den, de ruskiga 22 hästkrafterna behövs inte till arbetet den utför.
4
Frukt & bär / SV: Mask i vartenda äpple
« Senaste inlägg av Skogsvilde skrivet Idag kl. 13:05 »
Håller man höns så kan det vara lämpligt att ha dom i äppelodlingen.
Och täcka runt äppelträden för att hålla borta gräset som hindrar hönsen att komma åt oönskade insekter i jorden.
5
Frukt & bär / SV: Mask i vartenda äpple
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Idag kl. 12:10 »
Det finns en del artiklar hos bl a Jordbruksverket om rönnbärsmal och annan ohyra på äppelträd. Exempelvis en skrift som heter "Rönnbärsmal i ekologisk äppelodling" , https://www2.jordbruksverket.se/download/18.7311bc90176430fc5e6a7f07/1607677397151/jo20_13.pdf

De fällor som finns för rönnbärsmal och äppelvecklare tycks vara ganska ineffektiva. De är mest till för att storodlare ska kunna se på förhand om det blir gott om insekter och eventuellt dags att sätta in bekämpning. Att sätta ut fällor och hoppas på att de ska lösa problemet fullständigt är bara att kasta pengar i sjön.

Mot rönnbärsmal verkar det effektivaste medlet vara att se till att det - varje år - är säker tillgång på rönnbär i närheten av ens äppelträd, då kan man lita på att malen föredrar att lägga ägg i rönnbären.  Om inte det är genomförbart, så är ett annat alternativ att ta bort alla rönnar inom ca 150 m radie, då kan man räkna med att malen försvinner från trakten inom några år. Men det kan bli desto mer angrepp första året efter att rönnarna är borta.

Mot äppelvecklare verkar det vara effektivt att vara snabb med att plocka bort fallfrukt och angripen frukt, så att inte larverna får chans att krypa ner i jorden och förpuppa sig. Äpplen med sådana larver i kanske man inte bör kompostera i egen kompost.
Ett annat knep ska vara att linda wellpapp runt äppelträdens stammar, så att vecklarlarverna som kryper längs grenar och stam från äpplen som inte har fallit, förpuppar sig i wellpappen istället för i jorden. Fram på senhösten tar man bort och bränner upp wellpappen.

Mot båda sorternas angrepp tycks det vara bra om det är luftigt och blåsigt runt äppelträden. Beskär dem så det inte blir totalt tjockt med löv inne i trädkronan, och ta gärna bort eller beskär annan växtlighet i närheten också.
6
Finns det möjligen en  sammanfattning. 1h är lite väl lång tid om de handlar om att blanda ut med klorin
7
Kor finnes / Fjällnära ungtjur
« Senaste inlägg av Fjeldman skrivet Idag kl. 10:38 »
Fjällnära ungtjur (82497-9623) 2 år. Efter Mulle (20064-1301), född i mjölkbesättning.  Undan Röda (82497-9087) som härstammar från Klövsjö-M, ursprunglig mjölkbesättning. Vit, röd, ngt flerfärgad. Född 2020-07-12. Lugn och stabil. Rasgodkänd och införd i lantraskodatabasen, https://db.fjallko.se/  Finns i norra Dalarna.
8
Grönsaker, vegetariskt / SV: Vad äter ni idag? Vegetarisk version.
« Senaste inlägg av Znibban skrivet Idag kl. 09:32 »
Sista semesterveckan och jag förbereder mat att frysa in. Hittills har det blivit 6-7 portioner chili sin carne, 3 morotssoppa och 12 pannbiffar med soltorkad tomat.
Förslag på mer grejer mottages tacksamt! :)
Tanken är att man gör tillbehören allt eftersom för att få lite variation + att jag inte gillar att frysa ris/mos/pasta.

Har matlåda till jobbet varje dag, så det är skönt att ha lite klart att ta av.
Vanligtvis har jag mängder med tomater men inte i år, de vill inte alls...
Kokar in tomater och mixats med skal och allt.Låter det ståflera timmar så det reduceras ordentligt. Fryser in denna tomatmis i lagom stora förpackningar och har som bas till allt.
Tomatsås, tomatsoppa, chilie con carne, köttfärssås, grytor, till fisk (stekt laxbit på tallrik med tomatsoppa ovanpå är urgott), vegetariskt eller till kött. Ratatoille, fylla zuccini och pumpor och paprikor med tomatvarianter. Ovanpå pizza. Ketchup är en bra sak att göra.  Yess
Tomat är perfekt att ha i frysen. Dessutom kan du ju torka dem i ugn eller svamptork. Torkar du helt kan det bli flakes om du mixar dem. en utmärkt krydda.
9
Fordonsdrift / SV: Solcellsdriven autonom traktor
« Senaste inlägg av Znibban skrivet Idag kl. 09:22 »
Beror naturligtvis på plogdjupet och marken.

Skulle vara mycket intressant att få lite exempel!!!!!
10
Biodling / Arga bin
« Senaste inlägg av enSAM skrivet Idag kl. 09:12 »
Vid skattningen igår var bina i ena kupan GALNA. När jag lyfte bort bakersta täckbrädan så bara vällde dom ut och började attackera mig, grannens barn var ute och dom blev åxå bitna. Det gick ej att vara ute på tomten på kvällen, bina hovrade utanför dörren och direkt som jag stack ut näsan så anföll dom. Tog några ramar med honung och stängde kupan, i morse satt jag för flustret och ska flytta bina till skogen. Har tidigare i sommar klippt gräset runt kuporna utan problem. Blev så stressigt så jag såg inte om det var någon drottning i kupan men flera ramar med täckt yngel såg jag. Varför detta?? Har krainer, men det finns även nordiska ett hundratal meter från mig så kan det vara en nordisk drönare som varit framme så det blivit en "snetändning"?, samhället är en avläggare från ifjol där dom drog upp en egen drottning. Bilden på handsken tog jag efter kampen med bina, gaddar överallt.
Samuel 
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

441 gäster, 5 användare (1 dolda)
Snappis, Paradisfågel, von tratt, DennisCA

* Forum

* Om tidningen Åter- En tidning med djupa rötter.
/Margit

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser