Det finns en del artiklar hos bl a Jordbruksverket om rönnbärsmal och annan ohyra på äppelträd. Exempelvis en skrift som heter "Rönnbärsmal i ekologisk äppelodling" ,
https://www2.jordbruksverket.se/download/18.7311bc90176430fc5e6a7f07/1607677397151/jo20_13.pdf De fällor som finns för rönnbärsmal och äppelvecklare tycks vara ganska ineffektiva. De är mest till för att storodlare ska kunna se på förhand om det blir gott om insekter och eventuellt dags att sätta in bekämpning. Att sätta ut fällor och hoppas på att de ska lösa problemet fullständigt är bara att kasta pengar i sjön.
Mot rönnbärsmal verkar det effektivaste medlet vara att se till att det - varje år - är säker tillgång på rönnbär i närheten av ens äppelträd, då kan man lita på att malen föredrar att lägga ägg i rönnbären. Om inte det är genomförbart, så är ett annat alternativ att ta bort alla rönnar inom ca 150 m radie, då kan man räkna med att malen försvinner från trakten inom några år. Men det kan bli desto mer angrepp första året efter att rönnarna är borta.
Mot äppelvecklare verkar det vara effektivt att vara snabb med att plocka bort fallfrukt och angripen frukt, så att inte larverna får chans att krypa ner i jorden och förpuppa sig. Äpplen med sådana larver i kanske man inte bör kompostera i egen kompost.
Ett annat knep ska vara att linda wellpapp runt äppelträdens stammar, så att vecklarlarverna som kryper längs grenar och stam från äpplen som inte har fallit, förpuppar sig i wellpappen istället för i jorden. Fram på senhösten tar man bort och bränner upp wellpappen.
Mot båda sorternas angrepp tycks det vara bra om det är luftigt och blåsigt runt äppelträden. Beskär dem så det inte blir totalt tjockt med löv inne i trädkronan, och ta gärna bort eller beskär annan växtlighet i närheten också.