Hade en Lohberger i köket på förra stället, och den värmde huset fint utan att det blev för varmt i köket. Eldade mot en acktank som stod nära så att det gick att elda försiktigt med självcirkulation trots kopparrör, men då kom värmen ändå inte vidare ut i huset. Den pannan saknade ugn, men hade höjbar roster så det gick bra att använda plattan över eldstaden. Till långkok fungerade den nog bra, men vi använde den nästan bara som panna.
Men en renodlad vedspis är mycket bättre att laga mat på (och i). Jag tyckte den emaljerade Husqvarnan från 60-talet var bra, men har lite begränsad erfarenhet. Någon som hittat den bästa? AGA-spisen vet jag det pratas om, men jag har aldrig använt någon sådan.
Österrikarna har ju sina kökspannor mer till att laga mat, men de har nog andra modeller än de som tagits in i Sverige. Kommer ihåg att det fanns fina pjäser med stor ugn i broschyren då jag köpte Lohbergern.