1
Övrigt om odling / SV: Frukt-träd och liknande på Lidl
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Idag kl. 13:09 »För ett tag sedan ägde en familj jag känner en Matöppet butik i en förort och jag brukade hjälpa till ibland i den mån jag kunde, främst med olika inköp, bland andra ägg, frukt och grönt från grossister på Årsta partihallarna, mejeri varor från Arla där och även vissa varor från en närliggande Lidl främst kött. Då la jag märke till att varor på Lidl's "svenskt producerat" nivå var ganska lågt även om de utan problem kunde kalla de varorna som "svenskt producerat" precis som de säljer zon 0 eller 1 fruktträd i 6 utan problem.
För att märka någon vara som svenskt producerat kräver 5 kriterier enligt den här märknings företaget Från Sverige som jag baserar mina inköp som konsument.
1. Alla djur är födda och uppfödda i Sverige
2. Odling har skett i Sverige
3. All förädling och packning har gjorts i Sverige
4. Kött, mjölk, ägg, fågel, fisk och skaldjur är alltid utan undantag 100% svenskt, även i en produkt med flera ingredienser, som i en korv eller fruktyoghurt .
5. För produkter som består av fler än en ingrediens gäller speciella regler, minst 75% är svenskt. Musli, leverpastej, korv, fruktyoghurt eller en bulle med kanel är några exempel.
https://fransverige.se/svenska-ravaror-all-varldens-mat/vad-ar-fran-sverige/market-fran-sverige/
Trots att Lidl finns nu på från Sveriges lista som en butik som säljer vissa varor som är märkta med från Sverige märkningen var de flesta Lidl varor som jag råkade kolla eller handla för antingen för matöppet butikens räkning eller för min egen del uppfyllde inte de kriterier då, snarare var märken relativt vilseledande för att få en riktig uppfattning om ursprunget, undantaget var de varor det rakt ut stod ett annat land som ursprungsland på varan, vilka var majoritet av butikens varor.
Men ni som fortfarande handlar på Lidl och låter som jätte nöjda kunder vet säkert bättre än mig eftersom jag sedan dess bara har handlat lite jordnötter då och då när jag råkar att låna deras parkering i väntan på hämttider.
Det där "Från Sverige" -märket är ju en branschorganisations högst egna och hemsnickrade definition för vad som får räknas som svenskproducerat. Men det finns ju andra officiella och legala regelverk - t ex från EU, EFTA och WTO - som också reglerar på sitt sätt hur produktionslandet för en vara ska definieras. Och man får nog säga att en definition som har stöd av myndigheter och mellanstatliga organ "smäller högre" än vad någonting som en branschorganisation har knåpat ihop på egen hand gör.