Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hur ofta mata flasklamm  (läst 2695 gånger)

PeterHalmstad

  • Inlägg: 123
    • Halland
Hur ofta mata flasklamm
« skrivet: 08 apr-19 kl 09:47 »
Vi har en tacka som har ett sår på en spene och hon förväntas lama inom två veckor, vi förbereder oss för flasklamm. Jag ser många olika bud om hur ofta man behöver flaskmata ibörjan. Jag vet att lammet behöver ett ordentligt mål råmjölk inom timmar men sedan. Tre timmar mellan målen dygnet runt är tufft att förena med heltids jobb.

Hur ofta behöver det unga lammet flaskmatas första tiden och hur länge behöver man hålla på med denna täta utfodringen?

Kan man hoppa över ett mål på natten så att det blir 7-8 timmar emellan en gång per dygn? Om man inte kan det från början, när kan man börja hoppa över ett nattmål?

Med vänlig hälsning, Peter
Vi har Gotlandsfår och två Border Collies på vår lilla Halländska gård.

skogaliten

  • Inlägg: 1253
    • -
SV: Hur ofta mata flasklamm
« Svar #1 skrivet: 08 apr-19 kl 14:08 »
Första dygnet, så behöver man mata riktigt ofta, varannan timme ungefär, och ge råmjölk eller råmjölksersättning åtminstone de första gångerna.
Sedan kan man glesa ut, och ge kanske var tredje timme, så mycket lammet orkar äta.
På tredje eller fjärde dygnet så kan man oftast, om lammen/lammet verkar må bra och ökar rimligt i vikt, ge sent på kvällen, t.ex. vid 23-24, och så sedan sova för att börja om att mata tidigt på morgonen, t.ex. vid 06-07 ungefär.

Alltså 7-8 gånger matning de första dygnet/dygnen, för att sedan under några veckor mata 5 gånger, och de sista veckorna 4 gånger.

När jag råkat ut för att en tacka med flera nyfödda lamm, har en tidigare oupptäckt igentäppt spenkanal, så har ju ändå lammen en spene att äta från under natten, även om de behöver tillägg i varierande grad, från något litet, till att "göra" fullständigt flasklamm av den ena lammet. Då har jag kunnat skippa att mata under natten redan efter första dygnet.Men går det inte att behandla spenen, så att den hinner läka? Eller är det ett stort och djupt sår? På en dryg vecka, eller två veckor, så finns goda chanser till läkning om inte såret är riktigt stort.

Har tackan råkat ut för någon mekanisk skada?

Har ni haft (telefon-)kontakt med veterinär för att få råd om behandling av såret?

Ett sår på en spene, oavsett orsak, kan göra så att det bildas ärrvävnad i spenkanalen. Känns som om det sitter ett "snöre" eller en "kula" i spenkanalen eller spenöppningen. Tackor med igensatt spenkanal blir odugliga för avel, eftersom det inte går att öppna spenkanalen igen. Man får ta tackan ur avel, eller avliva tyvärr.

Det finns ju också risken, att såret blivit en extra ingång i juvret, för de bakterier som ger juverinflammation, och att tackan redan har en juverinflammation på gång, eller får akut juverinflammation, när mjölken rinner till vid lamningen.

Dessutom så ökar risken för juverinflammation (inte så att det alltid blir så, men ändå), om ingen tömmer juvret/lättar på trycket när mjölken rinner till.

Skaffa gärna hem ett CMT-test kit (om ni inte redan har ett) för att kunna testa mjölken för juverinflammation, för att möjliggöra behandling av tackan, om det finns eller blir juverinflammation. Det är antagligen onödigt att behöva avliva henne direkt.
Även om tackan inte kan ge di till alla sina lamm, så kan hon uppfostra dem, och lära dem att beta, vilket i sig ger friskare lamm som växer bättre.

PeterHalmstad

  • Inlägg: 123
    • Halland
SV: Hur ofta mata flasklamm
« Svar #2 skrivet: 08 apr-19 kl 16:04 »
Tack för ett uttömmande svar, nu kan vi planera bättre.
Såret är en reva längs spenen och orsakades av en het vallhund som tog sig in i hagen och var själv med fåren en stund. Vårt fel tyvärr, bristande koll på hunden.
Finns en chans att det läker innan hon lammar. Hon är den av våra fyra tackor som ser ut att ha längst kvar, men man vet aldrig.
Igen tack för att du tog dig tid, Peter
Vi har Gotlandsfår och två Border Collies på vår lilla Halländska gård.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

196 gäster, 3 användare (1 dolda)
Hönshjärna, Ett svart får

* Forum

* Om tidningen Åter- Som vanligt ett mångfacetterat och informativt nummer om mycket som hör självhushållningen till.
/Håkan

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser