Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Meka / SV: Bra att veta om bilbatterier och andra blyackumulatorer
« Senaste inlägg av Curt Jonsson skrivet Idag kl. 16:02 »
Kan man lita på batteriprovare som testar utan att belasta som dom moderna gör?
2
Visst, men när det är frågan om 5000 volt och några mA så isolerar inte oxiden så bra.

Och hur bra du än gör din grind så finns det alltid en svag punkt någon annan stans. Folk som inte stänger grindar är nog större problem än korrosion...
3
Är det inte bättre att använda denna bevisligen näringsrika mark till odling istället, och anlägga biologisk mångfalds-äng där jorden är magrare?

Nässlor har jag med viss framgång bekämpat genom att, när de blivit tillräckligt stora och kraftiga, rycka upp dem med rötterna. Nässelruskorna har jag sedan brett ut på tork och serverat djuren på vintern. Det tar några år att få ett bra resultat, men å andra sidan hade tidigare boendes hund gått och pinkat på utvalda ställen i trädgården under flera år också.
4
Hus, hägn & bete för får / SV: Dra eltråd över grind med båge
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Idag kl. 13:41 »
Det behöver ju inte vara eltråd för att leda ström. Du kan ha armeringsjärn, kopparrör, aluminiumstänger eller annan lämplig metall som du bockar och kopplar ihop med det andra som är strömförande, och isolerar med plast eller porslin/glas så det inte jordar. Vill du ha grinden öppningsbar utan att bryta strömmen i stängslet så gräver du bara ned en isolerad kabel som förbinder höger och vänster stolpe.

Ett tips är dock att inte blanda material alltför hej vilt i en elstängselinstallation, för att slippa problem med galvanisk korrosion, att det mindre ädla materialet med tiden fräts bort där de möts, att det bildas isolerande ärg i skarvar etc.
De elektriskt ledande trådarna i eltråd och band för elstängsel, är ofta (men inte alltid) av rostfritt stål.  Mycket annan elstängselmateriel är av förzinkat (galvat) vanligt stål/järn. Det går ganska bra ihop med aluminium. Koppar bör dock undvikas, i synnerhet i samband med jordspett.
Om man är så illa tvungen att göra en skarv mellan material som inte går bra ihop så bör man fuktskydda den på lämpligt sätt (t ex genom att smeta på tjockt med någon oljefärg, kallasfalt, underredsmassa för bilar eller liknande).
En tumregel är att om metallerna ligger någotsånär nära varandra i spänningsserien (se https://sv.wikipedia.org/wiki/Elektrokemiska_sp%C3%A4nningsserien , den nedre tabellen under rubriken Korrosion), dvs max 0,6 V skillnad mellan dem, så bör det inte bli några större problem.
5
Jag lyckades ta livet av ett ganska stort nässelbestånd men det tog flera år. Jag täckte med en jättetjock presenning (gammalt lastbilskapell) och glömde/förträngde området. Så småningom var allt dött. Jag fräste upp det och var jättenoga med att rycka upp varje nässelplanta som grodde från överlevande frö.
Har man brått ska man inte slå med lie. Det är mera meditation.
6
Hus, hägn & bete för får / SV: Dra eltråd över grind med båge
« Senaste inlägg av Tiomilaskogen skrivet Idag kl. 13:23 »
Jag har haft så kallade rovdjursavvisande staket sedan början av 90-talet. Där den gamla trägärdesgården stod kvar med sina pinngrindar så sattes elstaketen utanför med spiralgrindar/fjädergrindar framför trägrinden. Mitt förslag är att sätta en rad sådana på samma höjd som trådarna i RAS. Vargen är ett hunddjur som helst försöker krypa under staketen och lodjur är akrobater som är hopplösa att stänga ute om de verkligen vill in. Om det skyddande elstängslet sitter utanför grinden kan du ha den hur gles som helst men kom ihåg att fåren inte behöver speciellt stora hål för att sticka in skallen.
7
Övrigt om bygga & bo / SV: Tillräckligt stor tomt för djurhållning?
« Senaste inlägg av esten skrivet Idag kl. 12:41 »
På riktig åkermark brukar man räkna en häst eller ko per hektar. Så de går bort i ert fall, då det var mycket skog och lite åker.
Man räknar med 10 getter per hektar så ni bör kunna ha de tre getterna ni tänkt på er mark, och getter gillar buskar mer än gräs så de bör trivas.
Kaniner är billiga att föda och till dem hittar man mat lite överallt. Även inne i trädgården.
8
Förklara gärna varför man "förorenar grundvattnet" med ett infiltrationssystem. Det är ju inte tillåtet enligt några som helst regelverk. Vad har du upptäckt som inte myndigheterna vet?

Ett infiltrationssystem bygger på att avloppsvattnet när det blivit renat går nedåt till grundvattnet, det vet berörda myndigheter. De vet också att en infiltrationsanläggning inte har 100% reningsgrad, det varierar mellan 0 och 100, och mycket av det vi använder kan ligga närmre noll än hundra. Så det är inget nytt, men då det länge har varit jakten på fosfor till sjöarna som stått högt på dagordningen och "syns inte, finns inte" går igen överallt så blir det som det blir. Det går sedan trögt att få skutan att vända.

9
Skvalpet och tyngden var det som var besvärligt. Hade jag använt strö hade volymen ökat gissningsvis 4 gånger och priset skenat. Bränslepellets fanns inte då heller. Det var kommunal hämtning, ett sinnessjukt system.

När jag var barn hade vi också torrdass med tunna, men då grävde vi ett hål i en gräsmatta i utkanten av tomten och tömde tunnan när den var hanterbar. 4 killar och en tjej då utan strö, och där hade strö kunnat göra nytta utan att det blivit något nämnvärt negativt. Några extra tömningar per år bara och lite problem att få tag i spån. Har skrivit det någon stans förut, men det är värt att upprepa, när jag hjälpte min bror som bor där nu att ta bort den gräsmattan (som tagit emot dasstömningen mellan 1928 och 1973) så fanns det endast svaga färgspår i mineraljorden som vittnade om att något hänt där.


Som jämförelse har vi två ute/innekatter som har balja med bränslepellets inne, och det blir några säckar per år och trots att de gör det mesta ute lyckas de tynga ner pelletsen rätt duktigt.


Problem med lukt på dass har jag aldrig haft, har aldrig förväntat mig att det skall lukta viol ;D
10
Vatten och avlopp / SV: Skapa ett mer hållbart avloppssystem i villa
« Senaste inlägg av kretslopp skrivet Idag kl. 11:34 »
Bd -vattnet tycker jag du med gott samvete kan låta gå i ditt avloppssystem. Om du har egen brunn är det bra att använda mycket vatten så du håller brunnsvattnet friskt. Toalösningen, jag tycker du ska prova spåntoalett. Urinseparerande toaletter är svåra att hantera; dom luktar, täpper igen och urinen hamnar fel.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

262 gäster, 3 användare
Bokohammare, Hantverkaren, Curt Jonsson

* Forum

* Om tidningen Åter- Köpte numret främst för att jag tänker lära mig spinna, men förutom det fanns mycket annat intressant, som skötsel av naturbetesmarker och hoppfulla nybörjarbrev!
/Johanna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser