Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Resonemang om skörda av svarta vinbär  (läst 2047 gånger)

ärt

  • Inlägg: 858
    • Halland
    • www.lillanabben.se
Resonemang om skörda av svarta vinbär
« skrivet: 11 jul-23 kl 23:37 »

 De svarta vinbären är mot sitt mognads slut nära. De kan sitta kvar ett tag till utan att falla.
 Finns det en vinst med att vänta så länge som möjligt?
 Kan man tänka att om de blir mer mogna så blir de sötare o mjukare.
Hur är det med vitamininnehållet?
 
 Det är nått med att plocka dem tidigare för att få sylt att inte bli rinnig.

 Torka dem?

 Vist är svartavinbärssylt med vaniljglass o grädde gott.
Lämna nuet. Gå till nyet. Rösta blankt.
 Nuet: där du är nu med kropp och sinne. Nyet: där du vill vara med kropp och sinne. Vägen dit?

kretslopp

  • Inlägg: 2288
  • mindre gård, nästan självförsörjande, pensionär.
    • Småland
SV: Resonemang om skörda av svarta vinbär
« Svar #1 skrivet: 12 jul-23 kl 10:00 »
Nej jag tror inte det finns någon vinst med att vänta med plockningen när mer än 2/3 är mogna.
Har du provat röda vinbär? Eller krusbär?
kretslopp

ärt

  • Inlägg: 858
    • Halland
    • www.lillanabben.se
SV: Resonemang om skörda av svarta vinbär
« Svar #2 skrivet: 12 jul-23 kl 10:44 »
Nej jag tror inte det finns någon vinst med att vänta med plockningen när mer än 2/3 är mogna.
Har du provat röda vinbär? Eller krusbär?
Jo pajdeg med ett tjockt lager rödavinbär och vispgrädde där till sitter fint.
Ingen erfarenhet av krusbär
Lämna nuet. Gå till nyet. Rösta blankt.
 Nuet: där du är nu med kropp och sinne. Nyet: där du vill vara med kropp och sinne. Vägen dit?

javill

  • Inlägg: 11537
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Resonemang om skörda av svarta vinbär
« Svar #3 skrivet: 12 jul-23 kl 12:41 »
Tänker att det inte är någon vinst med att vänta så länge som möjligt. Tvärtom ifall man vill göra gelé, sylt eller marmelad, då bären innehåller mest pektin när de precis mognat. Fast om man vill göra saft är det nog bättre att låta dem mogna mer så man inte får gelé i flaskorna.  :)
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Tångräkan

  • Inlägg: 2035
    • Åland
SV: Resonemang om skörda av svarta vinbär
« Svar #4 skrivet: 12 jul-23 kl 15:06 »
Ju längre du väntar desto större risk att någon annan hinner före. Plocka allt som är moget och gå några gånger till och plocka resten. Vinbär kan också eftermogna lite om du plockar dem och låter dem ligga i rumstemperatur. Det funkar åtminstone bra med röda vinbär.
Var dig själv, alla andra är redan upptagna.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

809 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Den bästa tidningen någonsin.
/Karl-Lucas

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser