Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Övrigt om höns / Kommun vill bygga nytt, ändra detaljplan
« Senaste inlägg av kaptenrobert skrivet Idag kl. 01:57 »
Hej! Jag har haft höns i lite mer än två år nu. Bor i utkanten av en by, mot åker på ena sidan huset och mitt emot handelsträdgård. Ingen detaljplan. Därför har jag inte behövt ansöka om tillstånd att få ha mina höns och tupp. Något kommunen kräver i detaljplanerat område.

Nu vill kommunen bygga bostäder på åkermarken kring mitt hus och jag undrar därför: Vad gäller? Behöver de ta hänsyn till mig över huvud taget eller kör de rakt över en?
Jag har även andra intressen som kanske inte lämpar sig i ett (framtida) bostadsområde, bland annat smide. Varvid jag valde att bosätta mig lantligt.

Hade kommunen frågat mina grannar så hade alla (utom en, som nyss valt att flytta in brevid mitt hönshus) sagt att det är OK men man kan ju knappast fråga folk som bor i bostäder som inte finns ännu.

Är det någon som vet vad som gäller? Har ej lyckats få ett bra svar från kommunen. Tacksam för eventuella svar!
2
Hej,

Vi är en barnfanilj som precis har flyttat till en sjötomt med 2 bostadshus och en timmerstuga. I Jokkmokk, 20 km från stan, mitt i skogen, på en udde, utan grannar, omgiven av naturreservat och Muddus nationalpark. Platsen är den perfekta inkörsporten till Laponias världsarv och de stora nationalparkerna (Sarek, Abisko, Stora Sjöfallet, Padjelanta).

Vi har 3 små barn som är 7 år, 3 år och 5 månader. Vi bor här permanent och vi letar efter hyresgäster som vill bo i andra huset. Livet är roligare med andra människor omkring dig :)
[/img][/img]
Huset är enkelt och gammaldags, men allt finns där. Huset har 3 sovrum, kök och vardagsrun. Det är möblerade. Uppvärmning: braskamin, el och luftvärmepump. I köket finns kylskap, fryser, ugn, elspis, vedspis.
5000 kr kallhyra. Egen elförbrukning och vedens pris ingår ej.
Gården finns 3 km från allmänvägen. Vi tar ansvar för snöröjningen hela vägen till huset.

Det finns en brygga vid sjön. En kanot för fiske finns tillgänglig.

Det finns ett litet växthus för att odla tomater, bönor, zucchini. Även ett jordgubbsland och möjlighet till ett stort potatisland. Massor av hallon och rabarber. Hjortron, blåbär, lingon i skogen bakom huset.
Bastun är nästan redo.

Finnes även: grillplats, utedass.

Körkort och egen bil behövs.

Ingen wifi, ingen fiber. Bra mobilteckning och 4G.

Närmaste kollektivtraffik i Jokkmokk (20 km). Nattåg från Stockolm till Murjek eller Nattavaara. Det finns djurhållningsmöjligheter utomhus på tomten.

Husdjur är välkomna.

Förskola, grundskola och gymnasium i Jokkmokk. Skolskjutsen kommer hit.

Tomten är 3 ha totalt med stor trädgård och lite skog. Skogarna runtomkring är fulla med svamp och bär. Goda fiskemöjligheter.

Om du dras till de landskapen, till snön och de milsvida skogarna, till fjällen, norrskenet och den tysta, vidsträckta nature, du är velkomna hos oss. Underbar plats, underbart hus. Lugn och stillhet, rikt djurliv. Omgivningarna är perfekt för bärplockning, fiske och jakt. Ligger direkt vid sjön som är en badsjö full med fisk. Nära till underbar natur, vandringar, berg. Vildmarkskänsla garanterat.

Skicka ett PM om du är intresserad så skickar vi en massa bilder, hyrespriset och mycket extra information.
3
Grönsaker, vegetariskt / SV: Temperatur i jordkällare
« Senaste inlägg av kretslopp skrivet Igår kl. 13:33 »
Vi har inte jordkällare, men vi har ett källarutrymme under altanen. Det finns en dörrsluss dvs först ytterdörr och sen en dörr till innan man kommer in i matkällaren. Det är jord nästan upp till taket på ena yttersidan, den andra ligger mot en, en meter tjock grundmur av gråsten.
 Trossbotten upp mot altanen har en 30 cm tjock issolering av gullfiber.
 December till april håller vi tempraturen kring 7 grader. Det får inte gå över 10 och inte under 5 grader.
 Ingången är i markplan.
 Det är Kronobergs län.
 Vi förvarar mest rotsaker och potatis där som håller sig bra. I förrummet, som iband har frysgrader förvarar vi äpplen och vitkål.
4
Grönsaker, vegetariskt / SV: Temperatur i jordkällare
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet 29 sep-23 kl 23:48 »
Min är i betong med golvet i markplan och en dryg meter jord på sidorna och lite drygt en halv meter jord uppepå. Har tagit bort inre dörren. Har den inte som förvar av rotfrukter utan mest till frysar, så det blir ett tillskott av ca 270 W i den. Varierar mellan 3 och 17 grader över året och bortsett från de senaste vintrarna brukar den långa kalla perioden ligga på 5-15 minusgrader med en vecka kring 20-25. Jordkällaren i grannhuset ligger lite djupare, i en slänt, och där var det lite varmare på vintern och kallare på sommaren. Där var innerdörren kvar och det ligger ett tegeltak över kullen.
5
Bygga och renovera / SV: Jordkällare - ventilation
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet 29 sep-23 kl 23:32 »
Jag har framför allt frysar och ägg där, men hänger även kött där under hösten.

Har avfuktaren ställd på 50%, och det fungerar bra för både maskiner och kött. Det är under sommaren, och givetvis när man hänger in ett antal kroppar där, som avfuktaren får jobba. Rotfrukterna trivs inte där.
6
Grönsaker, vegetariskt / SV: Temperatur i jordkällare
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet 29 sep-23 kl 22:08 »
Jag har två jordkällare, en hemma och en vid stugan. Båda belägna i Västernorrlands län och sannolikt byggda under 1930-talet.
Överdelen når upp över marknivå på båda två och är övertäckt med jord, uppskattningsvis 30 cm på den ena och mer än 50 cm på den andra.  Taket består av betongvalv på båda källarna.
Båda källarna är byggda i sluttning och golvet har ursprungligen varit i höjd med marknivån utanför dörren på båda två, vid den ena har man dock fyllt på jordmassor på senare år så marknivån är idag en knapp meter över golvnivån.
Jag har tänkt länge på att börja mäta och logga temperatur i källarna men det har inte blivit av än.
Den ena källaren är extremt fuktig pga en källåder som tydligen går i dagen strax bakom den. Jag provade vid ett tillfälle att ställa in en kraftig avfuktare där, när den hade varit igång några veckor levererade den fortfarande 15 liter vatten per dygn och den lyckades få ner luftfuktigheten från 100 % till 85 %. Provet gjordes under höst, bör ha varit september eller möjligen oktober.
Den andra källaren är oanvändbar pga sönderruttnade dörrkarmar.
7
Grönsaker, vegetariskt / SV: Temperatur i jordkällare
« Senaste inlägg av Tiomilaskogen skrivet 29 sep-23 kl 14:56 »
Jag ser till att hålla mera än 4 plusgrader eftersom potatisen blir dålig vid lägre temperatur. Källaren har en isolerad ytterdörr och innanför ett lite utrymme precis lagom stort för att man ska kunna stänga ytterdörren och ha plats att öppna innerdörren (oisolerad) då det är kallt. Jag brukar planera besöken utifrån väderrapporten och undvika besök då det är riktigt kallt. Måste jag hämta något så brukar jag tända ett gäng värmeljus då det är kallt. Jag brukar också skotta snö framför ytterdörren som extra isolering.
Källaren är delvis nedgrävd i en sluttning. Framför dörren lutar marken bort från källaren genom att ett dike grävts. Detta för att undvika att vatten blir stående framför dörren eller kan rinna in i källaren.
Taket och väggar är ett stenvalv och golvet är gjutet.  Ovanpå taket ligger ett metertjockt jordlager som kontinuerligt fylls på med gammalt ensilage, potatisblast, sågspån mm.
Golvet är cirka 60 cm under markytan men eftersom man går i "diket" så blir det lite högre än marken utanför när man kliver över tröskeln.
Tiomilaskogen ligger i Västerdalarna och det kallaste vi uppmätt här var minus 38 några dagar för 20 år sen.
I grannskapet finns ödetorp med rester av källare som haft trätak med jord ovanpå. Enligt en äldre herre så var livslängden på dessa källartak ca 25 år. Det finns också en källare där hela taket är en stor stenhäll. Den användes fram till 1850 då torpet övergavs.
Nu vimsade jag bort från din frågeställning men det är kul att dela med sig av diverse erfarenheter.
8
Kaniner / SV: New Zeeland Red på enbart grös/hö
« Senaste inlägg av Lina Bodin skrivet 29 sep-23 kl 12:32 »
Det låter toppen, tack snälla för svar.
9
Biodling / Byta drottning till hennes dotter
« Senaste inlägg av MagnusLey skrivet 29 sep-23 kl 11:04 »
Hej på er!
Är nyfiken på era bästa förslag för hur man på enklaste sätt byter en drottning till hennes egen dotter.

I två av mina samhällen går drottningar från 2021 och de har varit (och är fortfarande) väldigt bra men det känns kanske ändå som att det är läge att byta dom nästa år.

Jag är inte så kall jag i lugn och ro inväntar stilla byte, så ge mig era bästa förslag.

Att bara nya drottningen/flytta henne till en liten drottningavläggare torde väl innebära en svärmrisk om det kläcks flera ungdrottningar samtidigt?
10
Bygga och renovera / SV: Jordkällare - ventilation
« Senaste inlägg av borsdorfer skrivet 29 sep-23 kl 10:12 »
Jag har min jordkällare som frostfritt utrymme där jag vill ha låg luftfuktighet,
Vad är det du förvarar i din jordkällare ?
För både potatis och äpple är den optimala relativa luftfuktigheten 85-90%
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

296 gäster, 3 användare
Oskari, OL, Tiomilaskogen

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidningen. Köper ingen annan än denna.
/Christina K

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser