Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Växthusodling / Inreda växthus!
« Senaste inlägg av varmavantar skrivet Idag kl. 07:43 »
Jag har ett nytt tunnelväxthus, 3x10 meter. Jag skulle vilja maxa det genom att ha tre odlingsbäddar istället för bara två. Isåfall hade jag tänkt att det ska vara 60cm djupa längs växthusets väggar och 80cm i mitten. Det skulle då lämna kvar två gångar längs med på 50cm. (60+50+80+50+60 = 300cm). Vad tror ni om det? Är det lagom breda gångar? Jag tänkte först ha 40cm breda gångar, men jag tror att det blir lite trångt...?

Höjden på odlingsbäddarna då? Jag tänkte att det skulle vara ca 40-50cm högt, har ni några tankar kring det? :) Först tänkte jag att den i mitten kunde vara upp till 80cm hög för att jag bekvämt skulle kunna arbeta där, men dels går det åt massor med jord, och dels blir det problem med att komma in med skottkärra i huset. Jag kommer ju troligen inte att kunna gå med skottkärran i gångarna, (om man inte köper en liten och smal skottkärra? :) ), så antingen tänkte jag att man kan va en liten ramp upp från dörren till odlingsbädden i mitten och gå längs den med skottkärran (mha plankor etc, så att kärran inte sjunker?). Eller så kanske man kan lägga några tjocka plankor etc långs gångarna så att man får upp skottkärran ovanför odlingsbäddarna lite? Men dessa båda förutsätter ju att bäddarna inte är så våldsamt höga.

Och till sist... Material till odlingsbäddarna? Trä är väl det mest klassiska. Tyvärr är virke väldigt dyrt nu... Men det är iof en engångskostnad. Impregnerat är väl inte så bra, med tanke på att familjen ska äta av det som växer däri, med tanke på gifter etc. Om man använder obehandlat trä, ska det oljas eller något? Eller bara vara "naturellt"? Ska man ha någon duk invändigt, som markduk tex? Vilken sort är bäst? Ett annat alternativ är ju att använda tex plåt istället för trä. Någon som har det i sitt växthus? För-och nackdelar med det? Jag har en kompis som kan svetsa, och nog kan hjälpa mig. :) Oavsett vilket material man använder, ska det väl till några tvärstag så att alltihopa inte bågnar? Hur tätt ska man sätta dem? Varje meter? Ska de gå hela vägen från botten till övre kanten på odlingsbädden så att det blir sektioner? Eller kan man bara använda stark ståltråd och dra ihop långsidorna med varandra?

Som ni märker är det många frågor...! Jättetack på förhand för svar! Ska bli så roligt när det är klart! Tyvärr är ju denna säsong lite svår att hinna med att odla så mycket i växthuset, om jag inte kan ta något snabbväxande? :) Men det kommer ju fler år! :)
2
Växthusodling / Droppbevattning i växthus
« Senaste inlägg av varmavantar skrivet Idag kl. 07:16 »
Hej alla glada! Jag har nu satt upp ett stort växthus och funcerar på bevattning... Tyvärr har jag inte så mycket tid att vattna och åker även bort ibland. Jag har kikat på olika lösningar av automatisk bevattning och fastnat för dem som går på solenergi, tex

https://www.greenline.eu/produkt/automatiskt-droppbevattningssystem-eads-24/

Är det någon som har provat detta? Tycker ni att det funkar bra? Det kostar ju en del, men om det fungerar bra och förhoppningsvis håller i många år, kan det vara värt det tänker jag. :)

Eller har ni andra tankar kring automatisk bevattning, nåt annat som är bättre? Jag har ca 30 meter till närmsta vattenpost samt eluttag, så det kändes bättre med en tunna regnvatten och solceller, än att koppla på en kran...3
Övriga fjäderfän / SV: Okänd art.
« Senaste inlägg av esten skrivet Idag kl. 06:22 »
Roskarl ?
4
Meka / SV: Bra att veta om bilbatterier och andra blyackumulatorer
« Senaste inlägg av Curt Jonsson skrivet Idag kl. 00:24 »
Fantastiskt att ni kan svara på allt Torbjörn. Har mycket att göra med batterier genom min solsellsanläggning och gamla bilar. Alltid svårt att bedöma batterier  :embarrassed2:
5
Övriga fjäderfän / SV: Okänd art.
« Senaste inlägg av skogaliten skrivet Igår kl. 23:46 »
Du kanske kan hjälp oss som försöker hjälpa dig, genom att ge några fler detaljer:

Vad var det för biotop där du såg fågeln? vilka sorters växter? Nära kusten eller långt därifrån? Nära sjö/vattendrag? Fuktigt eller torrt område? Förutom halsbandet, vilken grundfärg på resten av fågeln? Verkade ha bo på marken? Ungefär hur lät fågeln när den varnade? Stor som en stare? Vilken grupp av fåglar verkade det vara? En vadare? En fink? En trastfågel? Annat?

Har du varit inne på Artportalen och sökt efter fynd av fåglar i området? Där kan du få reda på fåglar som observerats nära där du såg fågeln, och i synnerhet mer ovanliga arter är fågelskådarna noga med att rapportera.
6
Skogsbruk / SV: Sätta granplantor
« Senaste inlägg av skogaliten skrivet Igår kl. 23:38 »
Gran på betesmark blir sällan bra, varken virkeskvaliteten eller granarnas hälsa blir något vidare.

Varför inte sätta, eller använda naturlig föryngring av Björk istället? På de flesta betesmarker i Götaland, så passar lövträd bättre, och ger en kortare omloppstid än gran.
Gillar man inte björk, så kan man ju prova något annat lövträd istället, beroende på vad som växer naturligt bra i området.
Hybridasp är ett annat möjligt trädslag på betesmark. Ger både tändsticksvirke och massaved.

I Götaland så betalas björkmassaved lika bra, eller bättre än granmassaved, och om man jobbar ett uns med björken så kan man få fram björktimmer också.

Vi har snart avvecklat åtskilliga hektar med gran som planterades på betesmark under perioden 1985 till 1990 ungefär.

Det är mycket röta i granen på betesmark, den växer för fort, så mycket så att den självspricker, och den här 40-åriga granen har varit mycket känslig för barkborreangreppen de senaste åren. Vi har äldre friska bestånd av gran på lämplig granmark, men den yngre granen på f.d. betesmark har fått avverkas i förtid p.g.a. barkborreangrepp.
Dessutom växer en hel del träd för fort, vilket innebär att den har volym men att det är en mycket låg kvalitet som timmer, med långt mellan årsringarna.

Om någon undrar så är granen skött och varit 2:a gallrad, den har fått granbarkborre angrepp efter 2018.

Eventuellt, om man absolut vill ha gran på betesmark, så kan det vara en idé att blanda björk och gran, de hjälper då varandra till bättre kvalitet.

Jag vet inte hur man ska kunna plöja en betesmark? Det brukar ju finnas sten och markytan är långt ifrån jämn så att det blir svårt att köra? Definitionen av betesmark är väl att det är mark som olämpligt eller omöjlig att plöja?

Är det i själva verket en lågavkastande åker som betats det handlar om?

Jag har också tillämpat metoden med en grund markberedning (rispa lite) med enkelt redskap och sedan naturlig föryngring, precis som @fri.

Men jag har kört med 100-pinnarsharv istället för "granruska".

7
Övriga fjäderfän / SV: Okänd art.
« Senaste inlägg av ThomasS skrivet Igår kl. 23:27 »
Strandpipare är det inte och som sagt så har jag kollat mina fågelböcker och på nätet utan att hitta rätt.
Halsen är ljus och det breda svarta halsbandet är klart avgränsat på både hona och hane.
Ska försöka ta mig till stadsbiblioteket till veckan.

Trist när man ser fåglar utan att kunna artbestämma.
Hade en gul fågel som lyckades överleva några år här i motionsskogen, blixtsnabb svepte den fram mellan tallar och granar, hann knappt se hur den såg ut förrän efter ett antal träffar men lyckades inte hitta rätt på arten.
Får se om jag lyckas med dessa fåglar?
8
Skogsbruk / SV: Sätta granplantor
« Senaste inlägg av fri skrivet Igår kl. 23:09 »
Varför plantera gran? Har du för lite gran på fastigheten, ska du sälja julgranar?

Visst kan gran växa bra i början om du plöjer men rotsystemen riskerar att bli sneda. Om du plöjer så tryck till tiltorna med en extra överfart med traktorn.

Själv har jag nu provat beg potatiskup på liknande yta och repat grässvålen ytligt 1-5cm och hoppas på ett lagom björk uppslag i de bara fläckarna/ränderna om fröfallet blir bra och fukten tillräcklig så det gror.

Vid något tillfälle har jag slarvkvistat en kortstock av en 'mjölkfållegran'  lämnat nån dm grova grenstumpar och kört några varv med den släpande i en kjedja bakom traktorn på hygget, det blev en grund och försiktig markberedning där det kom såväl löv som barr naturligt i den lätt 'repade' maken


9
Skogsbruk / Sätta granplantor
« Senaste inlägg av Lars-Göran skrivet Igår kl. 21:34 »
Tänker sätta granplantor på 5000m2 dålig betesmark .
Undrar hur gör jag för att gräset inte skall "kväva" nysatta plantor.Tänkte betesputsa i juni och sedan sätta dem  men gräset växer ju och man vill ju helst inte köra med röjsåg runt varenda planta .

Tänkte man kanske kunde göra några plogfåror .
Någon som har tips ?.
10
Håller med i att funktionalitet och säkerhet måste vara uppfyllda innan man blandar in estetik i sina grindar. Enkelgrindar är enklare...

Här har jag en dubbelgrind i smidesjärn in till tomten, och jag har fortfarande en hasp i väntan på att jag skall komma på den perfekta lösningen.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Genuin och läsvärd! Bra tips och idéer för att stå på egna ben.
/Camilla W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser