Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Brunst hos unga getter  (läst 1889 gånger)

Nina K

 • Inlägg: 1032
  • Skåne
Brunst hos unga getter
« skrivet: 16 feb-16 kl 10:53 »
Hur ser brunstperioden ut för unga lantras getter (mjölk getter), slutar den? Har nämligen 4 som inte är tänkt att betäcka som är födda 2015 (ca 8 mån) som går avskiljda i stallet då vi har bock gående med mammorna. Finns det risk att de blir betäckta om de släpps tillsammans? 

SussiloII

 • Inlägg: 580
  • Småland
SV: Brunst hos unga getter
« Svar #1 skrivet: 16 feb-16 kl 21:39 »
Risken är stor att de blir betäckta även om brunstperioden ska avta framåt tidig vår. Men alltför många getter har inte hört talas om det utan kan brunsta både nu och då. Närvaron av en bock kan också vara brunstframkallande. Vill du inte att unggetterna ska bli betäckta är det säkrast att hålla dem åtskilda från bocken.

skräptanten

 • Inlägg: 3742
 • Liten gård, möe arbete
  • Småland
SV: Brunst hos unga getter
« Svar #2 skrivet: 17 feb-16 kl 06:58 »
Det är bra att du inte tänker betäcka dina unggetter, Nina K! Inte för att de hade mått jättedåligt av att killa vid 13 mån ålder, men de kommer helt klart växa och må bättre om de får killa när de är runt 24 mån istället.
Lämpligtvis får bocken/bockarna skiljas av från de dräktiga getterna strax före killningen, och då ska bocken inte heller gå med dina kvig-getter. Vet inte hur dina utrymmen ser ut, men har du inte så många kättar/hagar kan du låta smågetterna gå ihop med de vuxna getterna när bocken är annorstädes.
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

Nina K

 • Inlägg: 1032
  • Skåne
SV: Brunst hos unga getter
« Svar #3 skrivet: 20 feb-16 kl 10:10 »
Okej Tack. Har inte möjlighet att sära honom förutom att stänga in honom i rum i stallet och då blir han ensam. Vill inte släppa han till fåren då de ska lamma. Har satt annons för att sälja men om det inte kommer en köpare så får han nog tyvärr gå vidare.

Trollmor

 • Inlägg: 10695
 • Måtte jag inte leva förgäves.
  • -
SV: Brunst hos unga getter
« Svar #4 skrivet: 15 mar-16 kl 20:40 »
Stackars unggetter, ska de missa chansen nu?  Det är nog så de upplever det, tonåringar som de är.  Skönt att du är rädd om dina unggetter, och JÄTTESKÖNT att du inte låter bocken bli vandringspokal!  Sådant har vi haft nog av på den här sidan.  Blir han alldeles ensam i stallet?  Ingen bagge?  Ofta vill bocken vara med och beskydda sina killingar, men man får ju se upp så att han inte även gör nya på direkten.
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

303 gäster, 4 användare
Sven.82, Tältbyggare, Jakobn, Torkel

* Forum

* Om tidningen Åter- Förvånansvärt väl sammansatt och innehållsrik tidning! Kanske är det just för att den är skriven av entusiaster, inte professionella skribenter, som den andas så mycket glädje och inspiration.
/Jeuce

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser