Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Dorset med horn  (läst 1353 gånger)

Oskar 123

  • Inlägg: 466
    • Dalsland
Dorset med horn
« skrivet: 22 jul-15 kl 22:34 »
Hej! Finns det Dorset med horn i Sverige? Eller är det bara kulliga som finns?
Bor på en liten gård i Dalsland med familjen. Har gotlandsfår, gäss, hund, katter och höns av diverse raser.

skogaliten

  • Inlägg: 1141
    • -
SV: Dorset med horn
« Svar #1 skrivet: 23 jul-15 kl 13:12 »
När man började importera Dorset till Sverige för att förbättra köttrasaveln, för en 30-40 år sedan, så vet jag att det togs in både hornade och kulliga djur. Men jag har inte sett till hornade, renrasiga Dorset åtminstone sedan 1990-talet.

Men det betyder ju inte att det inte finns några, utan det kan mycket väl finnas några grupper med hornade Dorset någonstans, lite i skymundan.

De flesta som föder upp får i stora besättningar och som använder Dorset i aveln, tycker att horn är "opraktiskt", och fördrar kulliga djur.

Import av avelsdjur ("nya" raser) är besvärligt, på gränsen till omöjligt, för den som inte är beredd att lägga mycket tid, och mycket pengar på importen. Vi skyddar oss mot import av sjukdomar och parasiter till Sverige, genom att vara extremt restriktiva med import av levande får.

Så om det är rasen Dorset som är intressant, så är nog kulliga sådana ett alternativ, om det är djur med horn som är intressant, så är det enklare att välja någon av de raser som har horn.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

267 gäster, 8 användare (2 dolda)
Gårdskarl, Pojkeninorr, Permission, Fikaoscar, Tältbyggare, Sven.82

* Forum

* Om tidningen Åter- Tidningen åter har jag läst i några år som prenumerant innan dess läste jag hos vänner. Genom åren har jag utvecklats det har även tidningen och att ledaren skrivs av en så härlig och äkta människa som erkänner att man ibland får ge upp och tänka om. ALLA borde ha tidningen!
/ Maria

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser