Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Jobb och tjänster / Liten livsmedelsbutik på landet. 650 000 kr säljes
« Senaste inlägg av getalina skrivet Idag kl. 01:56 »
Finns det någon som är intresserad att driva butik på landet med natursköna omgivningar och trevliga människor så kom gärna hit.

Vi behöver ha vår affär kvar i byn. Nära till kusten. Gränsar till Småland och Skåne. Himla trevligt ställe. :)

https://laholmstidning.se/foretagande/byalaget-engagerat-nar-butiken-soker-ny-agare/2980

För mer info maila till hishult@nara.ica.se 

Ägarna heter Lasse och Jeanette

Här kan du läsa vad byalaget skriver på Fejsbook:

 "Hishults Byalag
  ·
Har du alltid drömt om att driva en butik?
Nu har du chansen då Hishult söker en driven butikschef.
Vi söker dig som vill satsa och driva Hishults livsmedelsbutik vidare.
Antingen som ägare, delägare eller anställd.
Inga beslut är tagna så just nu är det en intresseanmälan.
 Är du intresserad av att veta mer mejla: hishultsbyalag@outlook.com
Vänta inte på att höra av dig!
Dela gärna inlägget så vi kan få behålla vår butik!"
2
Övrigt om mat och recept / SV: Vad har ni för "måsten" på julbordet?
« Senaste inlägg av malarmaster skrivet Igår kl. 21:47 »
Jag brukar äta julmat i minst en vecka, gärna två, så brukar inte vara någon panik om det blir för mycket av något ;D (Men det mesta går åt långt innan då julmat är rätt populärt i familjen) Framför allt lådor, främst då potatis och kålrots.
Lika här. Hela julhelgen är det julbord. Mellandagarna annat och nyårshelgen återkommer julbordet. Sista rycket blir tjugondag Knut. Älskar julbord och för den delen det klassiska svenska smörgåsbordet.
3
Uppvärmning / SV: UPS till laddomat
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Igår kl. 20:56 »
Äldre cirkulationspumpar och fläktmotorer - alltså enfas asynkronmotorer, antingen av skärmpoltyp eller med startkondensator - går ofta inte särskilt bra på s k trappstegsspänning som billiga UPSer eller frekvensomriktare lämnar. De tar ingen skada av det, men brummar och låter illa, och får dåligt startmoment. I synnerhet en glidlagrad cirkulationspump kan få svårt att komma igång och måste hjälpas igång med skruvmejsel i axeländen.
Om du väljer en UPS som lämnar sinusspänning (säkrast att mäta själv med oscilloskop och inte lita blint på vad nasaren påstår), så slipper du sådana problemmöjligheter. Under alla förhållanden är det lämpligt att provköra sakerna på UPS innan det blir skarpt läge.
Om du har en modern cirkulationspump med inbyggd frekvensomriktare, så bryr den sig inte alls om kurvformen på inkommande växelspänning (den ska ju ändå bara likriktas och sedan hackas upp igen) så då kan du använda billigast möjliga UPS.

En tumregel när det gäller billiga UPSer och växelriktare är att ALDRIG belasta dem till mer än en tredjedel av märkeffekten.  Och mät upp vad dina pumpar och fläktar verkligen har för förbrukning (både aktiv, reaktiv och skenbar effekt) när de sitter på plats i anläggningen och gör det jobb de ska göra, dra inte för stora växlar på det finstilta på typskyltarna.

En annan möjlighet är ju att ständigt köra sakerna på 12 V eller vad du nu vill ha för batterispänning, och hålla dig till borstlösa likströmsmotorer för pumpar och fläktar.
4
Uppvärmning / SV: UPS till laddomat
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet Igår kl. 20:51 »
Jag har bara erfarenhet av billiga UPSer, och inte så många, men de har inte varit bra. Antingen går de inte igång eller så har det lilla 7Ah batteriet fått för dålig underhållsladdning så det håller en halv amperetimme. Billiga invertrar har däremot aldrig lagt av fast jag kört både länge och plågat dem med överlast och dåligt väder. Men det är som de säger bara anekdotiskt underlag.

Tror inte en inverter på låt säga 600W slits så fort av att driva två cirkulationspumpar och en fläkt, tillsammans kanske 100-150 W. Du behöver dock en laddare som ger 20-30 A om du skall köra det kontinuerligt, så inte den går varm. Jag körde inte mitt system året runt heller, utan bara i riskväder. Laddare, batteri och inverter stod alltid färdigt, men kontakten till de båda pumparna satt oftast i vägguttaget.

En grej som du borde fundera på är att sätta en backventil på ditt vatten in i kåken, och en egen hydropress med lite lägre tryck än vad som är normalt för ditt vattentryck. Då slipper du bli av med ditt dricksvatten bara för att grannarna spolar i toaletten fastän strömmen gått.
5
Uppvärmning / SV: UPS till laddomat
« Senaste inlägg av lekman skrivet Igår kl. 20:26 »
Har ingen nödkylslinga, finns faktiskt inte ens golvbrunn i pannrummet så det hela kan ju bli ganska besvärligt om olyckan är framme. Systemet har öppet expansinskärl. SYR skulle nog ändå inte fungera eftersom vattentrycket snabbt faller till noll om strömmen går (sju fastigheter som delar på pumptrycket).
Tycker att en UPS för enbart laddomaten borde vara min grej, är de opålitliga?
Att konstant köra pannans fläkt inklusive laddomat via 12V och 230V-konvertering, innebär inte det ökade risker för att något av de inblandade grejerna lägger av?
6
Kollektiv för självhushållare / SV: Lappland
« Senaste inlägg av snowbird skrivet Igår kl. 19:17 »
Hej Tomas
låter intressant i mina öron
Hur går det för Dej nu då det är vinterHar du fått fler intressenter och har du getterna kvarvore MysigtJag e 71 år ung och letar efter ett boende tillsammans med Folk så jag vet av erfarenhet att jobba ensam med allt blir så gott som omöjligtHär gärna av dej å Berätta mer om vad som händer så kan vi spinna vidare ok
Vänligen
Nicole
7
Uppvärmning / SV: Vedeldning dyrare än el?
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet Igår kl. 19:15 »
Håller med, det får bli min lösning när åldern tar ut sin rätt.
8
Uppvärmning / SV: UPS till laddomat
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet Igår kl. 19:12 »
Vattentrycket faller ju rätt fort med en liten hydropress. Har man otur så skulle pumpen precis börja fylla upp när strömmen gick. Så att kunna låta ilägget brinna färdigt utan en hoppande panna är rätt trevligt.

Kul med självtryck i Östergötland, har bara stött på det uppåt i landet.
9
Kollektiv för självhushållare / SV: Plats söker människor
« Senaste inlägg av snowbird skrivet Igår kl. 19:10 »
Hej
Är 71 år ung och lever i Stockholms Härliga Hässelby med mycket Natur och sjöarMen tyvärr så höjs hyrorna i skyhög fart varje år och inte till min fördelLängtat till landet har jag gjort hur länge som helst och även bott ensam i ett Torp med -30 och -3 inomhus så är lite härdad
Har en flicka katt och 2 händer med gröna fingrar och Mycket arbetsglädje både här och där så även i Textilt Hantverk
Jag letar efter ett boende permanent och jag önskar bo i min egna Yurta som jag då köperär kraftigt elöverkänslig så att bo i utkanten nära eller i skogen skulle vara Härligt
Tack
Vänligen Nicole
10
Övrigt om mat och recept / SV: Vad har ni för "måsten" på julbordet?
« Senaste inlägg av Be skrivet Igår kl. 19:03 »
Jag skulle gärna laga mer julmat, men det är bara jag som äter av den, så det känns lite poänglöst att göra massa olika rätter. Ingen annan vill ens smaka på de veganska varianterna. Trist!

Jag brukar äta julmat i minst en vecka, gärna två, så brukar inte vara någon panik om det blir för mycket av något ;D (Men det mesta går åt långt innan då julmat är rätt populärt i familjen) Framför allt lådor, främst då potatis och kålrots.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

404 gäster, 2 användare
xaelanar, Palle500

* Forum

* Om tidningen Åter- Har tappat räkning på alla år vi läst denna. En av FÅ vettiga skrifter/guider till ett roligare o uthålligare liv. Aldrig tråkig. En idealisk present till alla som "vill själv" Tack Petter. (Behåll tian :-) )
/Allan o Kajsa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser