bokomslag fram

Mindre vatten = mindre energi

  • Minimalt med vatten: för pasta ca 3 dl per 100g.
  • Minimalt med vatten: ångkoka potatis, grönsaker, ägg i ca 1 dl vatten.
  • Ju färre kastruller desto mindre värmeenergi förbrukas.
  • Ju färre plattor desto mindre värmeenergi går åt.
  • En liten kastrull blir fortare varm än en stor!
  • En kastrull i rumstemperatur blir snabbare varm än en direkt från kylskåpet.

        ....Många bäckar små, spar en hel å ....av dyrbar elström.


bokomslag
              bak

Hem

Ladda ned boken

Energisnålmatlagning

Litteratur

Archie foto    

Energieffektiv matlagning

Med metoderna nedan kan du spara en för samhället/miljön dyrbar resurs och dessutom spara pengar. Experimentera, finjustera och anpassa metoderna efter eget behov.

Dessa metoder kan också hjälpa dig koppla av eftersom du slipper noggrant ta tid när du lagar på eftervärme. När maten väl har börjat koka, så stänger man av plattan helt enkelt och kan gå ifrån och läsa eller göra annat medan den kokar färdigt. Mjukkokta ägg behöver fortfarande tas tid på, ja, men tiden för pasta är inte alls så kritisk. Inte heller för ris och andra grödor, potatis och gröt. Eftervärme är mjukvärme, den bränner inte, den kokar inte sönder maten.

När man kokar ris/potatis kan man lägga grönsaker (till exempel broccoli) direkt ovanpå  sådär 3-5 minuter innan man ska servera måltiden (se detaljer nedan).

Att täcka kastruller på bordet med en handduk eller kastrullvärmare (se detaljer nedan) håller värmen även om gästerna kommer lite sent efter att du har ropat in till måltiden.

Alltså, mindre stress och en trevligare måltid. Med andra ord, så sparar dessa metoder mental energi såväl som värmeenergi.

Dessa metoder är i linje med "slow food" tänkandet. Förutom energibesparingar så är de skonsammare för maten och behåller smak och konsistens bättre.

Att koka pasta med minimalt med vatten

Med det vanliga sättet att koka pasta så kokar vi upp en jättekastrull med vatten och häller bort största delen av vattnet, ett stort slöseri med energi. I metoden nedan tar vi minimalt med vatten och använder därför minimalt med energi. Pröva!

   Lägg pastan i en kastrull med en tätt lock och tillsätt vattnet: för torr pasta ca 3 dl per 100g, för färsk pasta ca 2 dl per 100g.

   Koka upp. Rör om medan pastan mjuknar så att den inte klibbar ihop. Om nödvändigt, tillsätt lite vatten så att pastan täcks av vatten. Rak spaghetti kan lämpligen brytas itu så att den täcks av vatten. Pasta som sticker upp ovanför vattenytan kommer att förbli hård och torr.

  Stäng av plattan så snart det kokar och täck lätt med en kökshandduk (eller kastrullvärmare, se nedan) för att behålla värmen. Var försiktig så handduken inte bränns! Pastan blir klar efter ca 10 minuter, den vanliga tiden, men blir inte sladdrig om den står längre eftersom plattan har stängts av.

I bästa fall blir pastan perfekt och endast lite vatten finns kvar i kastrullen. Med denna mjuka metod kokar pastan inte sönder, blir inte klibbig, och det är inte så kritiskt med tiden. Med övning lär du dig hur mycket vatten du behöver och hur man gör för en liten portion, en medelstor sats eller en stor sats till en fest, och med olika sorts pasta. Öva med en mindre portion först!

Att laga långsamt på eftervärme

Koka upp riset, bönorna, soppan, potatisen (eller vad det nu gäller) i en kastrull med lock, sätt ner värmen och låt puttra som vanligt.

   Innan den är klar (5-15 minuter före, beroende på din spis) stäng av plattan helt, täck lätt över kastrullen med en kökshandduk eller annat som behåller värmen och låt rätten koka färdigt av egen värme.

   För snabbkokta rätter som gröt och couscous samt för rätter med mjölk i: stäng av plattan helt innan det kokar, för att hindra att det kokar över.

Var försiktig så handduken inte bränns vid av plattan! Med denna mjuka kokmetod blir grönsaker fasta (och inte överkokta), fisk fin (och inte seg) och mjölken bränns inte vid. Med erfarenhet lär du dig hur tidigt du ska stänga av värmen. Om maten inte är färdigkokt så är det bara att koka upp igen sedan stänga av värmen och vänta några minuter till.

Att laga i en kastrull i stället för två

Man kan ångkoka grönsaker (eller t ex fisk eller tofu) ovanpå ris, potatis eller pasta i samma kastrull så här:  

   Koka upp ris eller potatis i en kastrull med lock, sätt ner värmen och låt puttra några minuter (säg 5-10 minuter) som vanligt med eftervärmemetoden.

   Lägg då i din grönsak (broccoli, blomkål, morötter, haricot verts osv) direkt ovanpå, sätt på locket och koka upp igen. När det kokar, stäng av plattan, täck över kastrullen med en kökshandduk eller kastrullvärmare (se nedan) och låt den koka färdigt på eftervärme ytterligare 5-15 minuter.  

Denna metod fungerar också med pasta när det gäller mjuka grönsaker såsom spenat eller skivor av squash/zucchini. Pasta behöver endast 8-10 minuter koktid, så också grönsaken måste klara sig på denna korta tid. Hårdare grönsaker får i så fall kokas i en annan kastrull.

Denna metod sparar uppvärmning av ytterligare en platta och en kastrull och ger en kastrull mindre att diska.

Att använda en kastrull i rumstemperatur

När jag tar en kastrull med rester från kylskåpet eller kallskafferiet så brukar jag göra detta en timme eller så innan jag ska laga maten. Varför? För att en kall kastrull kräver energi att bli uppvärmd, och att värma kastrullen ofta kan fordra lika mycket energi som att värma själva innehållet. Alltså kan hälften av energin sparas genom att låta kastrullen värmas av köksvärmen!

Om jag inte kan vänta så lägger jag över innehållet i en annan kastrull som redan är i rumstemperatur (eller kanske rentav varmare om den användes strax innan till annan mat). Detta sparar uppvärmning av en iskall kastrull.

När man använder mikro gäller samma tanke, att lägga över maten i en skål/på en tallrik vid rumstemperatur. Med en plastburk från kylskåpet är det inte så noga eftersom de flesta plastburkar väger så lite. Detta bara är viktigt för iskalla behållare/tallrikar av tungt glas och porslin, som annars skulle kräva en hel del värme i mikron.

Kastrullvärmare

I början använde jag mig av en kökshandduk för att hålla värmen i en kastrull på spisen efter det att jag stängde av plattan. Det var enkelt och bra. Här nedan är några varianter som håller värmen ännu bättre eller har andra fördelar. PS: Jag använder mig av kastrullvärmaren (eller kökshandduken) även på bordet för att behålla värmen på maten.

Kastrullvärmare: Gör en isolerande värmare för mindre kastruller av en tehuva genom att ta upp sömmen på ena sidan så att den passar över kastrullens handtag som får sticka ut.

Dubbelgrytlapp (enkel modell): ta två stora grytlappar ( ca 25 cm) och sy eller sätt ihop med säkerhetsnålar så det blir dubbel tjocklek. Lägg detta på kastrullens lock. Den behåller värmen nästan lika bra som en handduk som omslutar kastrullen, utan risk att handduken blir bränd.

Dubbelgrytlapp (bättre modell): ta en bit frottéhandduk (en som du kanske tänkt slänga, kan vara lite sliten, gärna av mörkare färg där matstänk syns mindre), circa 25 x 75 cm eller 50 x 50 cm. Vik den tre- respektive fyrdubbel så att slutstorleken är 25 x 25 cm. Sy en raksöm runt tresidor, låt den fjärde sidan vara öppen för att kunna stoppa in handen (och eventuellt, för att kunna vända grytlappen ut-och-in så att sömmen hamnar på insidan). Dubbelgrytlappen behåller värmen i kastrullen mycket länge och är lätt att tvätta. Den här är min favoritmetod.

Koklåda: Ta en stor wellpappkartong, trälåda eller liknande och isolera inuti med vad som helst (en gammal filt, täcke, kuddar eller tidningspapper mm). Lämna plats att ställa kastrullen i mitten. Gör ett isolerande lock 3-5 cm tjockt till lådan eller täck över kastrullen med en del av isoleringen (filten, kuddar mm). En gammal kyllåda i plast eller frigolit stor nog för dina vanligaste kastruller kanske passar. Man ställer sedan in sitt ris, potatis, risgrynsgröt eller liknande i lådan direkt efter uppkokning och låter det koka färdigt av egen värme. En gammal metod som användes bl a under kriget och även senare för risgrynsgröt som annars lätt bränns vid.

Copyright December 2012 Archie Duncanson, Pokalvägen 6, 5tr, SE-117 40 Stockholm, Sverige. duncansonian===snabbela====yahoo.com. Såettfrö förlag.