Till Handbokens förstasida
HANDBOK FÖR
VARDAGSEKOLOGI
Boende
Djur
Ekologi
Ekonomi
Energi
Fritid
Handel
Hantverk
»Träslagen
»Såga upp, torka
  och lagra virke

»Enkelt snickeri
»Göra egna skidor
»Korgflätning
»Björkvisp
 
»Metallarbete:
  material,
  värmebehandling,
  enkel smedja
  och varmsmide

»Göra egna verktyg
»Kniven
»Yxor
»Verktygsvård: fila,
  slipa och bryna

 
»Ull
»Ullfakta
»Spånadslin
»Textila fibrer
ȁterbruk av textil
»Nya kläder av
  gamla

»Bärkasse av tyg
»Vävning
»Kläder
»Färg ur naturen
»Läder och skinn
»Ben och horn
 
»Göra eget papper
»Allmän ellära
»Reparation av
  vitvaror
Hushåll
Hälsovård
Idéer
Kultur
Livsmedel
Odling
Transporter
Återbruk
 
Om handboken

 

 
»Till alternativ.nu

VÄVNING

När vi ägnar oss åt vävning fullföljer vi en månghundraårig tradition. Gamla gravfynd berättar för oss om handslöjd som gjordes för att framställa de olika bruksartiklar som det dagliga livet krävde. Att tillverka kläder i hemmet har under flera hundra år varit en självklarhet. Under 1800-talets senare del började konfektionskläderna att komma. Men de konfektions.gjorda mönstren kom först under 1940-talet.
 
Hemsömnad
Hur bar man sig då åt när man ville sy men inte hade tillgång till mönster att arbeta efter?
I hemmen hade man "linnesömnad" d v s sömnad av särkar, skjortor och kjolar. Dessa plagg syddes av kvadratiska eller rektangulära stycken.
 
Vävstolarnas varierande bredd har påverkat hur kläderna sett ut. Klädesplaggen gjordes t ex ofta med så raka kanter som möjligt. Vävens stadkanter utnyttjades konstfullt. På så sätt blev det möjligt att slippa fållning av plagget.
 
Olika vävstolar
Olika kulturer har ställt olika krav på tyger och vävnader. De olika slags vävstolar som har uppfunnits kan ses som resultat av dessa olika krav. Vissa vävstolar passar dem som är vana att arbeta stående, andra passar dem som är vana att sitta på huk eller direkt på golvet.
 
Vävteknik
Rya och flossteknik är två av våra äldsta vävsätt. De vävdes från början för att efterlikna djurfällen och användes som värmande klädesplagg och fälltäcken i sängen. Trasvävarna, en förebild till dagens trasmattor, låg från början som underbräden över halmen, en slags grovvävda lakan i sängarna. Mattans väg har gått via väggen, bordet, sängen och till sist golvet.
 
Det lättaste att väva är tuskaft och tuskaftsvävarna hittar man överallt i världen, i tyger, korgar, stolsitsar, staket, mattor m m.
 
Inslag
Man kan använda en mängd olika material från bast, sisal och andra snören, olika metalltrådar och elkablar, torkat gräs, halmstrån och pappersremsor till handspunnet garn.
 

 
Lära genom att göra
För att lära sig väva måste man få hjälp av någon som kan lära ut hur man gör. Det kan man inte lära sig genom någon bok, även om en bra vävbok är till god hjälp. Vi lever i ett (välfärds- och) industrisamhälle och därför är det särskilt viktigt att framhålla det handgjorda och egentillverkade. John Seymer säger:
 
"Att väva i vävstol är något fantastiskt och om man kan det så har man tagit ett stort steg mot verklig självhushållning".
 
Begagnad vävstol?
Bestäm först vad du ska ha vävstolen till. För tuskaft och andra enklare bindningar kan en gammal vävstol fungera bra. Vill du väva mer avancerade bindningar bör du skaffa en ny vävstol.
 
Förr var det ofta en bysnickare som gjorde vävstolarna, därför varierar de lite i utseende. Köp aldrig en begagnad vävstol utan att först ha satt upp den, vilket tar ca en timma. Kontrollera då att den känns stabil, är någorlunda komplett och användbar. Det viktigaste är att stommen är intakt, se upp för maskangrepp. Se till så att slagbommen inte är skev, då får du en sned vävnad. Äldre vävstolar kan vara lite trånga när man ska "sitta i den" och solva. Om du inte är speciellt vig bör du köpa en ny vävstol.
 
Priset kan alltid diskuteras, men ge inte mer än några hundralappar. En ny vävstol kostar mellan sex och tolv tusen kronor.
 
Skötsel av vävstol och redskap
När vävstolen inte används är det bäst att förvara den uppmonterad i ett rum där den inte utsätts för fukt. Om den måste monteras ned ska sidostycken och bommar förvaras rakt, inte snett lutande mot en vägg, då är det risk att de blir skeva. Vävskedarna bör förvaras på torrt ställe så att de inte angrips av rost. Skyttlar av trä som har fått ojämnheter i spetsarna och fastnar i varpen vid vävning kan slipas med ett fint sandpapper. Spolmaskin av metall bör oljas då och då med symaskinsolja för att inte kärva.
 
Tips för dig som väver trasmattor
När man väver mattor av trasor är det tidsödande att sy ihop småbitar till remsor. Så här fogar du samman bitarna på ett snabbt och enkelt sätt:
 

 
Lägg två bitar på varandra, vik dem och klipp ett hål genom båda. Ta den högra änden som alltid ska ligga överst, trä den underifrån och upp genom hålen och dra till.
 
Jämna mattkanter får du om du spikar upp mattan mellan två brädor, akta så att du inte spikar genom varpen så att den går av. Se till att den ligger plant på t ex ett bord och att kanterna är raka. Fäst brädorna med skruvtvingar. Fukta mattan och låt den torka.
 

 
Helen Titoff
 
Kommentera gärna artikeln

Copyright © Tidningen Åter / Petter Bergström samt respektive författare