Jag tittade på ost från ett "stort" mejeri från Jämtland och de tar i butik 300 kr/kg...
Vilken ost är det?
Som alltid när det gäller prissättning så handlar det ju lite om vad man vill. Vill man sälja, eller vill man bara kunna säga att man tar 300 kr/kg för sitt smör, och sen säljer man 1-2 kg per år?
Det är farligt att 'idiotförklara ' konsumenten. Den ska känna att den köpt nåt bra, betalat bra. Men inte blivit lurad.
För frågan man får ställa sig är ju om man vill sälja så folk köper till sin löpande konsumtion, eller något mindre.
Eller om de bara ska använda osten/smöret vid högtidliga tillfällen.
Är det den senare kategorin man inriktar sig på, så kan man ju såklart ta ett högre pris, men då inte räkna med att sälja jättemycket.
Vill man sälja ett dyrt sortiment till en butik, så vill det också till att hålla en exakt och bra kvalitet hela tiden, det dyker alltid upp konkurrenter förr eller senare, och med ett högt pris är man känslig.
Mejeri är ett rätt dåligt sortiment för butiken, deras påslag ligger knappast på mer än 30-40%. Mjölken har dom ju knappt inget för, nån krona per liter.
Vad har ni för kalkyler på smöret eller osten?
Vad är produktionspriset inklusive förpackning?
Vilken vinstmarginal tänker ni er?
Inom livsmedel så är ju en bruttovinst på 50% extremt bra om man kan få ut, och då är det ju alltså sitt försäljningspris - råvarorna, som man ska titta på först.
Alltså om ni säljer för 100 kr/kg så får de direkta ingredienserna kosta 50 kr.