Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kostnad för slaktkanin?  (läst 30173 gånger)

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: Kostnad för slaktkanin?
« Svar #60 skrivet: 06 jun-09 kl 18:29 »
Min kaninhållning med ett 20-tal honor gav ett så stort överskott att de betalade för kennelverksamheten de år vi inte hade valpar till salu. I och för sig hade jag då även slakt.

Sköter man det hela på ett vettigt sätt är det lönsamt. Sedan får ju andra tycka/tro annorlunda.

Däremot avråder jag från att starta ett kanineri på lånade pengar. Kan möjligen vara om man ska bygga slakteri.

När man hållit på en tid och fått till en bra besättning, så kanske man kan låna pengar, men då behövs det inte.  ::)

Jag har varit i kontakt med hushållningssällskapet, och ett svalt, men växande intresse finns från deras sida.
« Senast ändrad: 07 jun-09 kl 08:33 av Edgar »

edde_1

  • Inlägg: 72
SV: Kostnad för slaktkanin?
« Svar #61 skrivet: 06 jun-09 kl 19:27 »
Varför då?
Varför salt? Intensiv innehåller inget salt alls, och jag antar att kaniner behöver salt.

Kimma

  • Inlägg: 17138
  • De beste spiegel is een oude vriend
    • -
    • Klockarens Kaningård
SV: Kostnad för slaktkanin?
« Svar #62 skrivet: 07 jun-09 kl 08:48 »
Varför salt? Intensiv innehåller inget salt alls, och jag antar att kaniner behöver salt.
Nja det är mkt små mängder, så pass små att det räcker med lite torkat bröd eller knäckebröd då och då.
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."

bondelinda

  • Inlägg: 1741
  • Stöd globalt - handla lokalt
    • Västergötland
    • Svingsåsen
SV: Kostnad för slaktkanin?
« Svar #63 skrivet: 08 jun-09 kl 07:27 »
Då det inte finns någon som lever på kaninslakt/avel eller har jag fel? så är det svårt att veta vem man ska tro.

Skillnad är om jag ska börja med ex kycklingar, där finns köpare, stallar och logistiken bakom.

Underlättar avsevärt om jag ska till banken och söka lån. Tror många avstår om man inte kan visa svart på vitt en kalkyl.

Det handlar inte om trovärdighet men det skulle underlätta om det fanns rådgivning där ex hushållningssällskapet kommer hem och går igenom förutsättningarna.

/Andreas

Problemet med hela kaninnäringen i Sverige är att den bygger på en persons erfarenhet dvs Gösta. Så för att "motbevisa" hans kalkyler måste man själv ge sig in i kaninproducentvärlden och praktisera ::) dvs lägga mängder med tid och pengar på att testa sig fram.. Eller så får man lita blint på hans kalkyler och tyvärr bli besviken... för jag vet inte någon i Sverige som har den uppfödningen som kalkylen är baserad på :-X.  Men inte därmed sagt att det är omöjligt, bara j-vligt svårt.

Jag har nu hittat ett system som fungerar och som jag tjänar pengar på, men det hänger inte på uppfödningen utan på försäljningen  :-*

 
Att så olika bud uppstår när det gäller kostnader och lönsamhet beror på om det gäller hobby eller verksamhet. En hobby kostar nästan alltid mera än vad det ger tillbaka.
Jag har skrivit detta ett antal gånger men tydligen går det inte fram till alla.
Hobby är när man har lite djur för eget behov. Man parar Lisa med Kalle och tycer att ungarna är jättegulliga. Ger dem det man tror att de älskar osv.
Verksamhet är när man föder upp kaniner i lite större skala enligt ett förutbestämt chema.
Uppfödningen sker genomtänkt i ekonomiska och praktiska system. Avelsduglighet och föryngring av besättningen kontrolleras regelbundet. Djur som inte bhåller måttet tas bort.
Foderstater för djurslaget används. Minimiantal för verksamhet är 30 avelsdjur för att kunna få ekonomin att gå ihop. har du 100 avelsdjur förbättras lönsamheten per kanin.
Vad är då tillåtet?
I dag gäller följande:
Förprövning från första kaninen om det gäller animalieuppfödning. Spelar ingen roll om du ska äta upp kaninen själv eller avyttra den på annat sätt.
Slakt får ske hemma på gården för eget bruk eller till privatperson i mindre omfattning utan kontroll eller tillstånd. Försäljning till återförsäljare kräver godkänt slakteri.
Ni som har Gotlandsrasen skall inte ge Rabbfor eftersom det är för starkt för dem.

Skillnaden mellan hobby och verksamhet är att en verksamhet måste gå runt och inte f-n utökar man en hobbyverksamhet som går minus till en verksamhet som går ännu mer minus eller??
Litet småskaligt jordbruk med brukshästar. Gårdsbutik öppen ons 15-18 lör 10-15. Kaninkött, honung, bär, ägg, potatis, mensskydd, ekologiska garner samt miljövänliga och naturliga hud- och hårvårdsprodukter från Eilas och tvättnötter från tvåleriet. www.svingsasen.se

Existens?

  • Gäst
SV: Kostnad för slaktkanin?
« Svar #64 skrivet: 08 jun-09 kl 08:12 »
Men jag fattar inte varför alla kalkyler som finns måste komma från Gösta?? Är inte kaniner som de flesta andra djur? Man vet vad de behöver äta, man kan uppskatta hur dom ynglar av sig, och man vet ett pris på köttet?? Sen är det väl bara att sätta sig och räkna, så gör man ju med all djurproduktion...
Eller vad är det jag inte fattat, snälla upplys mig! :)

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Kostnad för slaktkanin?
« Svar #65 skrivet: 08 jun-09 kl 08:18 »
Det svåra är att få fram uppgifter om tex kullstorlekar, överlevande ungar, tillväxt osv utan praktisk erfarenhet. Allt sånt varierar ju kraftigt i olika besättningar och utgör samtidigt skillnaden mellan vinst och förlust... Mvh Charlotte 
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

Existens?

  • Gäst
SV: Kostnad för slaktkanin?
« Svar #66 skrivet: 08 jun-09 kl 08:24 »
Jo, så är det ju med t.ex grisarna också, men finns inte fakta att hämta på andra håll då? utomland t.ex? Så man har nåt att gå på, inom griseriet vet vi ju t.ex att man bör klara att ligga över 20 smågrisar per sugga och år om det ska löna sig, gör man inte det så måste man kolla upp sin produktion. Det är såna fakta jag tänker på..

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Kostnad för slaktkanin?
« Svar #67 skrivet: 08 jun-09 kl 08:41 »
Jo, visst skulle man kunna leta fakta och försöka översätta till svenska lagar, regler och förhållanden. Men det skiljer ganska mycket på uppfödning utomlands och här. Antibiotika i foder, burar med nätbotten och och utfodring utan hö. Jag märkte också stor skillnad på friskheten i besättningen när jag en period försökte i större skala. Honor som fått 10 levande ungar när jag hade ett fåtal kaniner fick mindre kullar och klenare ungar osv. Jag fick en del problem med coccidios och andra magstörningar. Förmodligen pga större antal djur så att smittrycket blev högre, sånt är svårt att ta med i beräkningen...
Jag misstänker att det skulle ha gått bättre om jag sakta men säkert byggt upp min besättning av eget material istället för att jag köpte in avelsdjur...
Mvh Charlotte
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: Kostnad för slaktkanin?
« Svar #68 skrivet: 08 jun-09 kl 10:09 »


Det finns kalkyler utomlands, baserade på antibiotikafritt foder etc. De visar på vinst även vid ett lägre antal än Göstas. Glömt var de finns nu, letade själv upp dem för flera år sedan. Dessa gav mig mod att utöka min verksamhet med gott resultat.

Att det blir ett sådant liv om Göstas kalkyler förstår jag inte. Han ska "motbevisas" som någon skrev. Hans kalkyler beskriver ju hur hans uppfödning fungerade.  Även Åke Johanssons kalkyler visar ju att en rätt skött anläggning är lönsam. 

Även min verksamhet gav överskott.  Då var det i början en hobbyverksamhet som gav underskott. Jag såg ju i mina kalkyler att en utökning måste göras för att få den lönsam. Nu är jag tillbaka på hobbystadiet på grund av privata problem av annan art. Men har nu startat om och ska ha lönsamhet igen.

Men, det är klart man, om man vill, kan lägga upp kalkyler som visar att det inte är lönsamt också.  Det finns ju här i tråden folk som utan vidare skulle kunna lägga upp sådana, antar jag.

Edgar

Gösta

  • Inlägg: 1630
SV: Kostnad för slaktkanin?
« Svar #69 skrivet: 08 jun-09 kl 11:12 »
En enkel fråga till forumets användare:
Varför vill ni/kräver ni att jag som faktiskt är en privatperson skall hålla alla kaninuppfödare med underlag? Ni tror ju inte på de uppgifter jag lämnar. >:(
Tänk lite grand innan ni slår ner på allt och kastar er på tagentbordet.
Jag har drivit en uppfödning i över 25 år. Kalkylerna är bara en ren nedskrivning av min verksamhet. Ni som inte tror på detta, har försökt och misslyckats, beror ofta på bristande kunskap och för lite tålamod.
Jag kräver inte att någon enda uppfödare skall göra som jag. Däremot vill jag inte ha skit för att det inte fungerar när ni gör avarter. Det största problemet som gör att det inte fungerar för er är faktiskt renhållning. Bristande renhållning ger svaga kullar samt sjuka djur. Att "tycka syn om" kaninen och inte slå ut den ur avel när den inte fungerar drar också ner kalkylen.
En extremt väl skött anläggning med god kunskap förbättrar min kalkyl med ca 10 - 15%
Gösta Johnsson ;)

Georgisten

  • Inlägg: 2207
  • Mest biodlare, men mycket annat också.
    • Östergötland
    • Östgöta Honung - förädlad nektar från Östergötlands flora
SV: Kostnad för slaktkanin?
« Svar #70 skrivet: 08 jun-09 kl 13:48 »
Kan egenodling av foder förbättra kalkylen? Foderbetor, potatis och andra lättodlade grödor är det jag tänker på i sammanhanget.
Ingen enskild människa kan hävda att den äger jorden, inget enskild människa eller kollektiv kan hävda att de äger andra människor.

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: Kostnad för slaktkanin?
« Svar #71 skrivet: 08 jun-09 kl 14:41 »
Jag har inte satt mig in i detta fullt ut. Jag håller av och till på med litteratursökningar för att kunna få till en bra svensk foderstat, som minskar behovet av kraftfoder.

Det är viktigt att alla näringsämnen tillförs. Kaniner behöver flera aminosyror, varför råproteinhalt beräknat på foder för idisslare inte är optimalt för kaniner.

Sedan vet jag att blålusern har en aminosyrafördelning som är bra för kaniner, och ett av de högsta proteinutbytena per hektar. Här kan man ju experimentera lite med blålusernhö eller ensilage. Hur lättodlat det är vet jag inte.

Sedan är jag av den övertygelsen att varje steg man tar inom förädlandet är positivt. Kan man odla fodret själv, föda upp kaninerna och slakta stycka och också göra färdigprodukter sam sälja till allmänheten finns det mer pengar att tjäna än om man bara har ett eller några av stegen.

Edgar







Georgisten

  • Inlägg: 2207
  • Mest biodlare, men mycket annat också.
    • Östergötland
    • Östgöta Honung - förädlad nektar från Östergötlands flora
SV: Kostnad för slaktkanin?
« Svar #72 skrivet: 08 jun-09 kl 15:00 »
Ok, så kolhydratsrika rotfrukter är inte tillräckligt utan det är gräs som gäller alltså?

Lusern är bra för det ger bra med honung för en annan som är biodlare. Alltid bra att kombinera saker mellan olika verksamhetsområden! ;)
Ingen enskild människa kan hävda att den äger jorden, inget enskild människa eller kollektiv kan hävda att de äger andra människor.

Johannes i Stavre

  • Inlägg: 514
    • Jämtland
    • Revsunds Honung
SV: Kostnad för slaktkanin?
« Svar #73 skrivet: 08 jun-09 kl 17:57 »
Ungerna som vi har nu växer på lite hö, lite korn-stampeblandning och massor med gräs/maskros som jag slår varje morgon med lie.

Jag hör ingen om gräs eller maskros. Det är ju gratis, hela sommarn. Eller ser jag det fel ???


bondelinda

  • Inlägg: 1741
  • Stöd globalt - handla lokalt
    • Västergötland
    • Svingsåsen
SV: Kostnad för slaktkanin?
« Svar #74 skrivet: 08 jun-09 kl 21:08 »
En enkel fråga till forumets användare:
Varför vill ni/kräver ni att jag som faktiskt är en privatperson skall hålla alla kaninuppfödare med underlag? Ni tror ju inte på de uppgifter jag lämnar. >:(
Tänk lite grand innan ni slår ner på allt och kastar er på tagentbordet.
Jag har drivit en uppfödning i över 25 år. Kalkylerna är bara en ren nedskrivning av min verksamhet. Ni som inte tror på detta, har försökt och misslyckats, beror ofta på bristande kunskap och för lite tålamod.
Jag kräver inte att någon enda uppfödare skall göra som jag. Däremot vill jag inte ha skit för att det inte fungerar när ni gör avarter. Det största problemet som gör att det inte fungerar för er är faktiskt renhållning. Bristande renhållning ger svaga kullar samt sjuka djur. Att "tycka syn om" kaninen och inte slå ut den ur avel när den inte fungerar drar också ner kalkylen.
En extremt väl skött anläggning med god kunskap förbättrar min kalkyl med ca 10 - 15%
Gösta Johnsson ;)

Inte mening att hacka på dig Gösta :-[. Men hela problemet med näringen är att det saknas forskning om produktionskaniner i Sverige, det finns t ex endast ett utprovat kaninfoder speciellt lämpat för produktionskaniner. Det är svårt att hitta foderstater till kaniner i olika faser i kaninlivet, en bit på väg finns i Åke Johanssons bok. Men det finns ingenting angående hur mycket hö en kanin kan äta t ex..Jag menar andra djur går ju att föda upp på enbart grovfoder, men det är svårt med kaniner. Ingen vet riktigt vilken typ av hö som bör odlas till kaniner etc. Kollar du kor, hästar och får finns det en uppsjö fakta att hämta, allt från vilken vallfröblandning du ska ha till när det är mest lämpat att skörda.

Det finns inga speciella avelsdjur att köpa, du måste lita på att uppfödaren du köper av talar sanning, det finns ingen kaninkontroll.

Veterinärerna kan ingenting om du inte har en gosekanin...

Jag ser till min egen uppfödning där jag får kullar under den varma årstiden med ca 5-7 ungar i varje kull. Någon hona har lyckats få 4 kullar på ett år, men ofta får de kanske 2-3 bra kullar och sedan kastar de nästa kull... eller inte blir dräktiga. Städar gör jag varje vecka så det är inte renhållningen som är mitt problem och efter jag gått över till vanlig kaninpellets (Edel) har jag sällan problem med dåliga magar och sjuka djur. Jag har expremiterat med olika foderblandning och har till slut gått tillbaka till pellets. Bara för att det är så svårt att gissa vad som är fel när de inte växer tillräckligt eller blir svaga och sjuka.

Sedan det här med avelsdjur, inte lätt att kassera djur i sin kaningård när det sällan finns bättre att köpa :P, att hela tiden nyrekrytera djur kostar massor.. du vet ju inte förrän efter ca 1 år om honan / hanen var något att ha..
Litet småskaligt jordbruk med brukshästar. Gårdsbutik öppen ons 15-18 lör 10-15. Kaninkött, honung, bär, ägg, potatis, mensskydd, ekologiska garner samt miljövänliga och naturliga hud- och hårvårdsprodukter från Eilas och tvättnötter från tvåleriet. www.svingsasen.se

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Kostnad för slaktkanin?
« Svar #75 skrivet: 08 jun-09 kl 21:48 »
 Det är nog ungefär det Bondelinda skriver jag menar också, även om det finns några få kalkyler så kan man inte ta dom och jämföra rakt av och sedan tycka att den som gjort kalkylen har fel eftersom man själv inte får samma resultat, vi har så olika förutsättningar...
Kostnaderna skiljer sig beroende på var i landet vi bor. Och resultatet av själva uppfödandet är något man så småningom lär sig.
 Jag städade och skötte mina kaniner likadant när jag hade få som fler så jag tror inte renhållningen var problemet hos mig heller. Utan snarare många nya kaniner under uppbyggnadsfasen som bar på olika stammar av "allt möjligt" så att smittrycket blev för högt(skulle jag starta idag skulle jag börja med några få och bygga upp en egen besättning i lugn och ro).
  Fast det fina med kaninuppfödning är ju att man faktiskt kan bygga upp sakta utan enorma investeringar, burar kan man ju bygga vartefter man utökar, börjar man med något annat djurslag krävs ju ofta att man drar igång för fullt på en gång för att betala för byggnader osv.
 Mina stora planer stupade på att slakteriet inte kom igång här som det var tänkt, så mitt "kanineri" får fortsätta som en givande och rolig hobby.
                                       Mvh
                                     Charlotte
 
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

Gösta

  • Inlägg: 1630
SV: Kostnad för slaktkanin?
« Svar #76 skrivet: 09 jun-09 kl 18:45 »
Visst, jag förstår både Bondelinda och Charlotte i era synpunkter.
Som jag skrivit tidigare så är mina kalkyler bara en plankning av min bokföring.
Alla har olika förutsättningar och det gäller alla djurslag.
Mitt förslag till er är att göra en egen kalkyl på er egen verklighet. En efterhandskalkyl alltså.
Gå sedan in på varje kostnadsdel och titta efter om den är realistisk eller om det går att göra något för att minska den delen. Så måste man göra i alla företag för att hitta "läckorna" i flödet.
Håller jag avelstakten (parning var 13:e vecka)? Har jag nyrekrytering så det inte blir glapp i produktionen? Köper jag foder på rätt ställe och rätt sort? Ger jag rätt mängd foder? Är det tillräckligt med plats i burarna? Håller honan och hanen den kvalité jag vill ha?
Det finns många frågor att ställa sig men först måste ni ha ett underlag som är hämtat från verkligheten i er egen anläggning.
Mina kalkyler stämmer först när ovanstående fungerar. Kan ta några år att komma dit.
Gällande nyrekrytering så finns ju import som en möjlig del. Bra djur finns i bland annat Polen.
Krävs bara en importlicens (kostar 500:-) och ett veterinärintyg från exportlandet. Slakteri är väl på gång i Skåne. Kanske du ska kolla upp Charlotte

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Kostnad för slaktkanin?
« Svar #77 skrivet: 09 jun-09 kl 19:12 »
Gösta: Skåne är helt fel landsände för mig;) Det finns slakteri inom rimligt avstånd från mig, men verksamheten blev inte som det var tänkt från början, jag vet inte ens om det används nu? Just nu är det mitt fårägande jag utvecklar. Men det kan mycket väl bli fler kaniner igen om jag får avsättning för köttet, burar osv har jag ju redan:) 
Mvh Charlotte
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

 

Gösta

  • Inlägg: 1630
SV: Kostnad för slaktkanin?
« Svar #78 skrivet: 09 jun-09 kl 20:21 »
Charlotte trodde du bodde i skåne. Har tydligen förväxlat dig med någon annan.
Har lite svårt ibland att hålla isär folk. Pratar ju med upp till 10-talet kaninfolk per dag.
Sorry
Gösta

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Kostnad för slaktkanin?
« Svar #79 skrivet: 09 jun-09 kl 20:30 »
Charlotte trodde du bodde i skåne. Har tydligen förväxlat dig med någon annan.
Har lite svårt ibland att hålla isär folk. Pratar ju med upp till 10-talet kaninfolk per dag.
Sorry
Gösta
Ingen fara :)
 Jag har gått kurs för dig en gång för länge sedan när du var ute på turne´ :)
                Mvh
              Charlotte
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

530 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



Bästa tidningen!
/Malin Eklöv

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser