Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kapris av krasse.  (läst 11434 gånger)

strutsmamman

  • Inlägg: 13
Kapris av krasse.
« skrivet: 30 mar-09 kl 12:40 »
Jag söker ett recept på kapris men denna som jag fick smaka var gjord på de gröna fröerna från blomman slingerkrasse.
Är det någon som vet hur man lägger in sådan?
Tack på förhand.

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Kapris av krasse.
« Svar #1 skrivet: 10 apr-09 kl 12:36 »
Känner bara till kapris gjord på omogna fläderbär...
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Varg-älva

  • Inlägg: 1302
    • Finland
SV: Kapris av krasse.
« Svar #2 skrivet: 10 apr-09 kl 14:55 »
Enda jag vet är att man ska lägga in dem i ättikslag, men inte mer än så. Har inte hittat mängder på ingredienser eller så...

strutsmamman

  • Inlägg: 13
SV: Kapris av krasse.
« Svar #3 skrivet: 15 apr-09 kl 20:55 »
Tack, för att ni försöker. Om jag av någon anledning skulle komma över ett recept, så delar jag med mig.

karsan

  • Inlägg: 1934
    • Södermanland
SV: Kapris av krasse.
« Svar #4 skrivet: 19 apr-09 kl 03:13 »
Hej, jag har också undrat hur man gör, för jag har ju läst att man kan använda de omogna blomsterkrassefröna till kapris.  Jag har också gissat att vinäger eller ättika är inblandat, för kaprislagen smakar ju av det. Men sedan: Socker?  Ska fröna kokas eller vara råa?  Jag har aldrig experimenterat även om tanken funnits, i augusti-september brukar det finnas tillräckligt att hålla på med ändå.

 

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Kapris av krasse.
« Svar #5 skrivet: 19 apr-09 kl 11:36 »
Det borde väl vara samma lag till kapris oavsett om man använder fläderbär, eller krassefrön...?

Här är isf ett recept:

1½ dl gröna omogna fläderbär
2½ dl ättiksprit
½ msk vinäger
1 msk socker

Koka en lag av ättika och socker. Slå den het över bären. Låt stå ett dygn. Koka sedan upp alltsammans och låt sakta koka i 10 min. Häll upp på små burkar.
« Senast ändrad: 19 apr-09 kl 11:39 av Nettus »
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Varg-älva

  • Inlägg: 1302
    • Finland
SV: Kapris av krasse.
« Svar #6 skrivet: 17 maj-09 kl 19:53 »
Nu har jag hittat ett recept!  :D

Sköljda gröna krasse-frön sätts i en burk och över dem slår man kokande äppelcidervinäger. Förvars i kylskåp.

Svårare än så tycks det inte vara! Ska bli roligt att testa i slutet av sommaren!

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Kapris av krasse.
« Svar #7 skrivet: 17 maj-09 kl 20:16 »
Kapris kan man lägga in i saltlag, detta är vanligt i Italien.   Kapris kan man förmodligen odla i södra Sverige i kruka. Kanske testar en dag  :)

http://gourmetgarage.dk/product.asp?product=950

Väldigt små maskrosknoppar kan användas som kapris.
« Senast ändrad: 17 maj-09 kl 20:37 av Skytten »
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

yrian

  • Inlägg: 1498
    • Skåne
    • Hannasgården
SV: Kapris av krasse.
« Svar #8 skrivet: 23 aug-09 kl 21:20 »
Nu har vi en massa omogna krassefrön och äntligen ska jag testa att göra "kapris"! Har tänkt göra detta i flera år, men alltid har det kommit något i vägen.

Är det någon som har testat i år, eller som har hittat något nytt recept?
Höns, stickning och pelargoner

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
SV: Kapris av krasse.
« Svar #9 skrivet: 22 sep-09 kl 13:58 »
Nu har vi en massa omogna krassefrön och äntligen ska jag testa att göra "kapris"! Har tänkt göra detta i flera år, men alltid har det kommit något i vägen.

Är det någon som har testat i år, eller som har hittat något nytt recept?

Har du provat än med dem kaprisarna ? Hur blev det?  ???

Vi är så nyfikna!!!  ::)

yrian

  • Inlägg: 1498
    • Skåne
    • Hannasgården
SV: Kapris av krasse.
« Svar #10 skrivet: 22 sep-09 kl 14:03 »
Har du provat än med dem kaprisarna ? Hur blev det?  ???

Vi är så nyfikna!!!  ::)

Men vad dum du är!   >:(  Det var ju du som gjorde lagen och det blev ju jättebra! Så, berätta nu hur du gjorde! Och sluta retas!

Och för övrigt så heter det inte "dem kaprisarna"!
Höns, stickning och pelargoner

yrian

  • Inlägg: 1498
    • Skåne
    • Hannasgården
SV: Kapris av krasse.
« Svar #11 skrivet: 26 sep-09 kl 20:01 »
Jaha, min osnutne make väljer att mumsa kaprisen i stället för att beskriva hur han gjorde, så jag får väl göra en insats:

Proportioner: 1 dl vinäger och 10 gram salt.
Koka upp, slå vätskan över kaprisen, som förslagsvis ligger i en glasburk. Klart!  :D
Höns, stickning och pelargoner


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

687 gäster, 4 användare
torbjorn, Hans Hultén, Robin Alsing, PLund

* Forum

* Om tidningen Åter



- Längtar alltid till nästa nummer. De kommer aldrig tillräckligt ofta!
/Annelie R

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser