Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kunskapskälla för maskinkläckning  (läst 85548 gånger)

TiB

  • Inlägg: 3538
  • Dräng, på egen gård.
    • Småland
    • maskinochtryckluft.se
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #280 skrivet: 14 nov-14 kl 12:31 »
Resultaten brukar inte bli bra här heller vid naturruvning. Kanske 20-25%.
När vi kläcker under en lampa i akvariet så blir det c:a 75%. Varken bättre eller sämre sen vi började använda termostat, men man behöver ju inte kolla det första och sista man gör morgon och kväll.
:o *KÖPA äggkläckare!*  ???

 ;)
En röst talade till mig ur kaoset och sade;
Le, var glad, ty det kunde varit värre.
Jag log, jag var glad, och det blev värre!

SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #281 skrivet: 13 apr-17 kl 22:41 »
Här finns tips, bilder och film:
http://lantisen.nu/djuren.html

SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #282 skrivet: 02 maj-17 kl 23:57 »
Har precis köpt en kläckmaskin. Men bruksanvisningen är väldigt bristfällig och vag. Kan någon hjälpa mej att få bästa resultat. Detta är min första kläckare och första försök. Står inte var man häller på vatten. Jag tyckte det såg ut som behållare på botten så jag fyllde i pyttelite vatten, men får inte ner fuktigheten under 60. Bruksanvisningen sa 35,7 grader och 50% fuktighet först sedan öka efter 18:e dagen, men det stod inte hur jag gör det. Allt är väldigt luddigt tycker jag. Den ska vända automatisk, men efter 18:e dagen ska man väl inte vända. Vet maskinen det? Hmmm, detta kanske är för komplicerat för mej^^

Den står i min sadelkammare där temperaturen kan skifta, är det väldigt dåligt?
https://www.energishop.se/product/klackningsmaskin-24-agg

Rike

  • Inlägg: 58
  • Ullish
    • Västergötland
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #283 skrivet: 17 jan-18 kl 20:44 »
Hej
Har en fråga jag inte hittade något svar på. Skall beställa några ägg. Isbar och maran.  När man får äggen. Hur länge skall de ligga och vila. Hur skall de ligga och vila och i vilken temperatur? Och jag hoppas någon av mina ruvhönor lägger sig att ruva under tiden för har alltid börjat i äggkläckaren och dag 18-20 placerat dem under hönan. Det har alltid gått bra och varit 100% kläckning. Men det är första gången jag beställer ägg. Så hur gör jag när de anländer?
Ullish

simon.arvestrand

  • Inlägg: 794
    • Östergötland
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #284 skrivet: 17 jan-18 kl 21:01 »
jag låter dom ligga i ett rum som håller ungefär 17-20 grader i ungefär ett dygn,
har haft bra kläckresultat med den tekniken, om det är rätt vågar jag inte svara på men
det har fungerat för mig.

älskar höns

  • Inlägg: 3
    • Uppland
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #285 skrivet: 28 maj-18 kl 08:53 »
Hej
Har en höna som ruvar men vet ingenting om kycklingar. Hur ska jag göra?
Vet ni några sidor där jag kan hitta bra info?

älskar höns

  • Inlägg: 3
    • Uppland
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #286 skrivet: 28 maj-18 kl 15:14 »
Hej
Har en höna som ruvar men vet ingenting om kycklingar. Hur ska jag göra?
Vet ni några sidor där jag kan hitta bra info?

Ögnade igenom sidorna nu och hittade några länkar ;)

kretslopp

  • Inlägg: 1581
  • 68 år arbetat med lantbruk skog, har mindre gård
    • Småland
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #287 skrivet: 28 maj-18 kl 20:20 »
Mina kycklingar har jag matat med kokt ägg. Dom har vuxit bra, blivit friska och fina.
kretslopp

älskar höns

  • Inlägg: 3
    • Uppland
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #288 skrivet: 15 dec-18 kl 19:26 »
Våra kycklingar är kläckta och de kläcktes den 18/6-2018. Det blev 2 tuppar. Nu undrar jag, finns det någon som vill och kan ta hand om dessa fantastiska små djur? :)

SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #289 skrivet: 16 mar-19 kl 17:24 »
Jag tänkte att vi kanske kunde samla alla våra erfarenheter och vårt kunnande om att kläcka fram kycklingar i maskin under en gemensam rubrik. Bra för nybörjare, men också för erfarna som bara vill uppdatera sig ;)

Lägg till en eller några saker på listan, nästa kopierar sedan listan och skriver dit någonting nytt.

OBS! Inget tjafs i denna tråden, tanken är att det ska bli en saklig kunskapskälla där man kan leta om man behöver råd!

Tossefarmors

  • Inlägg: 113
    • Dalsland
    • Tossefarmors
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #290 skrivet: 06 sep-19 kl 18:01 »
Behöver tips av er, har ägg som legat i kläckaren i 10 dar, ser ingen spindel, ett ägg är helt mörkt som jag inte kan lysa igenom, ett har en liten svart klump slom flyter runt och i resten är det ingen förändring alls, lyste dem även dag 3. Knäckte ett ägg och det var inte ens befruktat. Hur gör jag nu, ska jag ha is i magen eller ska jag ta bort alla äggen?

jerker_s

  • Inlägg: 466
    • Södermanland
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #291 skrivet: 05 feb-20 kl 10:19 »
Hej! Jag behöver lite tips och råd! Jag har får aldrig en bättre kläckprocent än 50-60%.. oftast runt 50%
Jag följer instruktionerna: 37,7 grader till dag 19, därefter 37,2 grader. En vattenbehållare till dag 19 och två därefter. Jag har provat att höja tempen lite till 37,8 och 37,3 och tycker mig se en liten förbättring av kläckprocent. Äggen är befruktade och utvecklade med goda resultat till dag 19 (nu sist 43 av 49 ägg) men under kläckningen så klarar de inta att kläckas. Jag har svårt att förstå detta! Någon som har idé eller liknande erfarenheter?? Tacksam för svar!!
Jag har en maskin som denna:

https://www.lantbutiken.se/aggklackningsmaskin-for-49-agg-et-549a-automatisk-vandning

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 10635
    • Östergötland
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #292 skrivet: 05 feb-20 kl 11:27 »
Har du sett skillnad på var i kläckaren du får bäst resultat?

Har du kollat temperatur och fuktighet med en separat termometer/hygrometer?

Tvättar du äggen?

Efwa

  • Inlägg: 116
    • Uppland
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #293 skrivet: 05 feb-20 kl 14:15 »
Jag har två kläckare.

Den som har två tråg där man fyller ena den första perioden och båda trågen till kläckningen. Den har väldigt svårt att komma upp i fukthalt vissa tider på året (Jag har en separat hygrometer liggande i) och även med svampar och små glas kommer inte ytan upp till rätt fukthalt. Kompisen som lånade fick aldrig upp fukten trots fullt med yta. Hon fick då också usel kläckprocent.

Det kan ju faktiskt vara den anledningen.

Den stora kläckaren Brinsea har inbyggd hygrometer och således lättare att läsa av men även här har det varit lite av ett jobb i slutet när ytan på vattnet inte räckte. Det var dock också lättare att åtgärda.

Jag vek vanliga dagstidningar till solfjädrar och lade de platt i botten. Vecken måste vara så stora att det blir mer yta över vattnet än under. Det fungerade fantastiskt bra och jag fick faktiskt ta ut några.

Jag köpte ägg från samma ställe som kompisen och fick en 80%-ig kläckning skulle jag gissa.

jerker_s

  • Inlägg: 466
    • Södermanland
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #294 skrivet: 05 feb-20 kl 14:40 »
Har du sett skillnad på var i kläckaren du får bäst resultat?

Har du kollat temperatur och fuktighet med en separat termometer/hygrometer?

Tvättar du äggen?

Inte sett nån skillnad i kläckaren av resultat.

Tvättar inte ägg, om jag inte köper ägg, då tvättar jag med vircon.

Har inte kollat med temp eller hygrometer.. det kan ju iofs prova.. men upplever inte stor skillnad på året heller....

jerker_s

  • Inlägg: 466
    • Södermanland
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #295 skrivet: 05 feb-20 kl 14:43 »
Jag har två kläckare.

Den som har två tråg där man fyller ena den första perioden och båda trågen till kläckningen. Den har väldigt svårt att komma upp i fukthalt vissa tider på året (Jag har en separat hygrometer liggande i) och även med svampar och små glas kommer inte ytan upp till rätt fukthalt. Kompisen som lånade fick aldrig upp fukten trots fullt med yta. Hon fick då också usel kläckprocent.

Det kan ju faktiskt vara den anledningen.

Den stora kläckaren Brinsea har inbyggd hygrometer och således lättare att läsa av men även här har det varit lite av ett jobb i slutet när ytan på vattnet inte räckte. Det var dock också lättare att åtgärda.

Jag vek vanliga dagstidningar till solfjädrar och lade de platt i botten. Vecken måste vara så stora att det blir mer yta över vattnet än under. Det fungerade fantastiskt bra och jag fick faktiskt ta ut några.

Jag köpte ägg från samma ställe som kompisen och fick en 80%-ig kläckning skulle jag gissa.

Det måste jag prova! Jag ska lägga i en hygrometer och ev åtgärda fukten... det kan ju vara ett problem då det endast är slutet av kläckprocessen som knasar... det låter ju logiskt!

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 10635
    • Östergötland
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #296 skrivet: 05 feb-20 kl 14:48 »
Kläckarens egen termometer behöver ju inte stämma, så det är bra att kolla. Sedan kan det vara en temp vid kläckarens termometer och en annan vid äggen.

När du tvättar äggen efterliknar du hönans gnuggningar med sin fuktiga hud. Utan tvätt kan äggen vara för täta.

Luftfuktigheten, som Efwa skrev, är kanske (troligen) för låg mot slutet. Att äggen inte är tvättade gör dem också lite tätare, och det ihop med att de är svårare att ta sig ur gör att kycklingen inte orkar.

jerker_s

  • Inlägg: 466
    • Södermanland
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #297 skrivet: 05 feb-20 kl 14:57 »
Kanske därför jag upplever att det blivit något lite bättre kläck av att jag höjt tempen lite med, då varmare luft bär mer fukt men det kanske blir marginellt...

jerker_s

  • Inlägg: 466
    • Södermanland
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #298 skrivet: 05 feb-20 kl 14:59 »
Kläckarens egen termometer behöver ju inte stämma, så det är bra att kolla. Sedan kan det vara en temp vid kläckarens termometer och en annan vid äggen.

När du tvättar äggen efterliknar du hönans gnuggningar med sin fuktiga hud. Utan tvätt kan äggen vara för täta.

Luftfuktigheten, som Efwa skrev, är kanske (troligen) för låg mot slutet. Att äggen inte är tvättade gör dem också lite tätare, och det ihop med att de är svårare att ta sig ur gör att kycklingen inte orkar.
Du menar alltså att det är bättre att tvätta äggen!?!? Det har jag aldrig hört förut! Intressant! Det har jag inte provat med egna ägg.. det ska jag prova!

Permission

  • Inlägg: 965
    • Uppland
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #299 skrivet: 05 feb-20 kl 17:21 »
Bäst av allt är ju att använda rena ägg, ägg som inte är nedsmutsade utav tex bajs eller fekalier eller så behöver inte tvättas, behöver de tvättas så förespråkar jag Rotosan, finns på Högberga.

Jag hade en covatutto tidigare och i den hade jag två olika hygrometrar och 3 olika termometrar, först maskinens egen termometer, sedan en som låg löst liggande inuti och sedan en termometer med hög noggrannhet som jag då och då kontrollerade genom att sticka in den i ett hål i kläckaren.

Jag förespråkar också att du tillsätter 0 vatten tom dag 17-18, alltså ruvar äggen torrt, sedan så succesivt ökar du fuktigheten så den kommer upp ordentligt, gärna över 70% fuktighet.



 


Dela detta:

* Inloggade just nu

416 gäster, 12 användare (2 dolda)
Prillis, jordkontakt, Escanius, Ersholn, Kesson, Karlsdotter, mommo, alternaiv, Birdcloud, LineLine

* Forum

* Om tidningen Åter



- Tidningen åter har jag läst i några år som prenumerant innan dess läste jag hos vänner. Genom åren har jag utvecklats det har även tidningen och att ledaren skrivs av en så härlig och äkta människa som erkänner att man ibland får ge upp och tänka om. ALLA borde ha tidningen!
/ Maria

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser