Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Får och getter på sambete?  (läst 1771 gånger)

kobbe

 • Inlägg: 1173
  • Småland
  • Ekoplantan
Får och getter på sambete?
« skrivet: 18 jul-05 kl 22:21 »
Vi har våra pälsfårlamm i en hage granne med göingegetterna. Det är dags att stängsla om och vi funderar på om det är en god idé att ha dem i samma hage. "Klarar" lammen getternas horn eller håller de sej kanske för sej själva? kan lammen smitta getterna med t ex CAE eller andra otrevligheter? Trivs de över huvudtaget tillsammans?
Nån som har goda råd att ge?
Monika
Omvänd från rik, anställd, stressad & frustrerad storstadsbo till fattig, lugn & glad egen företagare, tillika självhushållare i glesbygd med fru, katter, odlingar, får, mjölkgetter, kaniner, bin och höns.
Bloggar sen flera år om självhushållning på www.ekoplantan.se

Bondmoran

 • Inlägg: 485
Re:Får och getter på sambete?
« Svar #1 skrivet: 19 jul-05 kl 11:20 »
Jag har haft angoragetter tillsammans med får och lamm i flera år och det gick bra.
I år har vi andra getter och en bock med ståtliga horn och när de smet över till fåren körde de resolut och mycket hård"hornat" bort fåren och lammen från maten.

Pratade även med en bekant som gjorde sig av med sina getter/bock just pga att de gick tillsammans under vintern och fåren fick inte komma fram till maten ordentligt.

Men det finns som alltid flera faktorer som spelar in. Hur stort betet är, finns det mycket sly som getterna föredrar, och givetvis även getternas temperament och vilja att acceptera konkurens osv. När man ger kraftfoder/hö/ensilage kan man ge på flera olika ställen så behöver de inte rangordningsäta men det kan ändå bli så att någon alltid blir bortkörd.

Med behornade djur finns det alltid en ökad skaderisk både på oss människor och de andra djuren i samma hage.

Ett annat alternativ kan ju vara att skifta mellan de två hagarna så getterna går en tid och sen lammen en tid.

Är faktiskt inte insatt i CAE trots att jag har getter själv, mina är testade och fria men smittar gör det nog ändå om djuren går tillräckligt nära eller via kontakt med människor som för smittan emellan.

Hälsningar
Bondmoran

Glad sunkmorsa med stor familj.
Äter veganskt, älskar månen och går barfota.
Bevarar lantraserna helsingefår, jämtgetter, gotlandskanin, mellerudskanin, gammelsvensk dvärghöna, stora ölandshöns och blekingeanka. Jag lyssnar när djuren talar.

Johannes

 • Inlägg: 37
 • http://skogsdrommar.blogspot.com/
  • -
  • Paganus Skogsrockarna - Rock på svenska
Re:Får och getter på sambete?
« Svar #2 skrivet: 28 aug-05 kl 11:52 »
Får och getter kan smitta varandra.

Mvh: Hampe/Johannes
Johannes

Emmaibäcka

 • Inlägg: 163
Re:Får och getter på sambete?
« Svar #3 skrivet: 30 aug-05 kl 10:51 »
Har själv bara haft problem med att getterna inte stannar inne i samma hage som fåren (mina getter är hornlösa). De tre eltrådarna som fåren stannar inför stoppar inga getter, inte ens när jag satte upp fem trådar hjälpte det. måste till ett nät minst för att hålla illbattingarna inne.. :-\

 

kobbe

 • Inlägg: 1173
  • Småland
  • Ekoplantan
Re:Får och getter på sambete?
« Svar #4 skrivet: 02 sep-05 kl 17:33 »
Vi har nu haft getterna och lammen på gemensamt bete i en och en halv månad och det fungerar över förväntan. Visst, getterna jagar lammen ibland men vad jag sett kommer ingen till skada. Oftast betar dom på olika sidor av hagen och dom sover i varsitt hus. Eftersom vi har el-getstängsel och en fin hage med stenrösen och träd så rymmer ingen.
Men jag hörde av någon "kunnig" att bocken kan betäcka lammen. Nån som hört om det?
Monika
Omvänd från rik, anställd, stressad & frustrerad storstadsbo till fattig, lugn & glad egen företagare, tillika självhushållare i glesbygd med fru, katter, odlingar, får, mjölkgetter, kaniner, bin och höns.
Bloggar sen flera år om självhushållning på www.ekoplantan.se


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

242 gäster, 4 användare
Ett svart får, mommo, Mia Johansson, Karlsdotter

* Forum

* Om tidningen Åter- Underbar tidning eftet att jag läst flera nummer hos en väninna är det nu dags för egen prenumeration
/lena S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser