Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ladda 240V dator, off grid  (läst 125 gånger)

troll_et

 • Inlägg: 5
  • Skåne
Ladda 240V dator, off grid
« skrivet: 22 feb-21 kl 16:08 »
Hej
Är det någon här som kan rekommendera utrustning för att ladda dator på 240 V för en som bor i husbil och måste ha dator till sina studier?
Går det att klara det medans man campar, utan att behöva ha ställplats med sladd?


torbjorn

 • Inlägg: 12014
  • Medelpad
SV: Ladda 240V dator, off grid
« Svar #1 skrivet: 22 feb-21 kl 17:49 »
Jag antar att det är 230 V du menar och inte 240 V? 

Om du har tillgång till t ex 12 V likspänning, och det rör sig om en laptopdator med separat laddare, så brukar den enklaste och bästa lösningen vara att skaffa en billaddare till datorn i fråga, det brukar finnas som originaltillbehör åtminstone till datorer av någotsånär välkända märken, och om inte annat så kan det gå att hitta någon "universal" som går att använda.
Går det inte att få tag på en sådan, så får du skaffa en växelriktare ("inverter") för att få ut växelspänning att mata originalladdaren med. Det behöver inte vara en dyr växelriktare som levererar sinusspänning, s k trappstegsspänning som billiga växelriktare ger, är fullt tillräckligt bra.

Tänk dock på att se till att du får tillräcklig energiförsörjning till ditt 12 V-system för att inte datorn ska göra slut på den energi du har lagrad i batterier. Du MÅSTE ha koll, både teoretiskt och praktiskt, på vad datorn förbrukar i verklig drift och hur mycket energi du på olika sätt kan tillföra per dygn till batteriet, hur mycket batteriet kan lagra osv.
Och energitillförseln kan ju ske på olika sätt - t ex från husbilens generator under körning, från solceller, från separat bensindrivet elverk, etc etc.

Lugnebergagård

 • Inlägg: 129
  • -
SV: Ladda 240V dator, off grid
« Svar #2 skrivet: 22 feb-21 kl 18:04 »
Hej
Är det någon här som kan rekommendera utrustning för att ladda dator på 240 V för en som bor i husbil och måste ha dator till sina studier?
Går det att klara det medans man campar, utan att behöva ha ställplats med sladd?

Jag har ett par stycken Goal Zero -batterier på ca 100wh/st och 2st solcellspaneler a 20 watt var från samma fabrikatör.  Finns en liten växelriktare i dom som levererar 230volt. Det räcker för mig att ladda laptop och mobil när jag är ute och vandrar.

Förutsättning är att det kommer lite solsken då och då och att det är sommar/vår/tidig höst.

Annars som Torbjörn sa... 12 volts-adapter och köra motorn på tomgång när du laddar är väl billigast/enklast om det är en kortare tid.

Är det en stationär dator du tänkt dig så kan du glömma ovan!

 

Vasa

 • Inlägg: 103
  • -
SV: Ladda 240V dator, off grid
« Svar #3 skrivet: 23 feb-21 kl 10:20 »
Det finns enkla billaddare för datorer på Biltema, Netonnet etc. Kan kosta runt 300 kr. Och de laddar bra medan du kör.

När du står stilla kan du göra på olika sätt, om du återkommer med mer information om exempelvis hur många timmar per dag och var i världen du tänker stå stilla, kan vi föreslå med ett skräddarsydd system.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

153 gäster, 2 användare
Gröfre Slissing, kallekullen

* Forum

* Om tidningen ÅterEpisk tidning! Har följt mig från intresserad till självhushållare med gård och allt.
/Mikael Book

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser